-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 25

Nauja miegamojo tendencija – ar tai padės geriau miegoti?

Ar iš tiesų miegamojo interjero pokyčiai gali turėti ir geresnės įtakos jūsų miego kokybei?
Tamsių atspalvių miegamasis
Tamsių atspalvių miegamasis / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma apartmenttherapy.com, miegamajame spalvos tampa vis tamsesnės, t. y. vyrauja tamsiai mėlyna, vidurnakčio nakties, anglies ar tamsiai pilka. Tikinama, kad tamsių spalvų miegamajame, kuriame maža šviesos, išsiskiria daugiau miego hormono melatonino, padedančio užmigti.

Tad kaip pasirinkti spalvas miegamajame?

Tamsus miegamasis ramina

Kaip tikina miego specialistė Aubrey Thorne, ramumo pojūtį gali suteikti aplinka, kurioje maža baltos spalvos, kadangi balta atspindi šviesą, o štai juoda – ją sugeria. Tad, kai yra daugiau šviesių atspalvių kambaryje, jis tam tikra prasme „yra aktyvesnis“, nei tamsių spalvų erdvė, kurioje vyrauja ramesnė nuotaika.

„Mūsų kūnai ir smegenys veikia taip, kad reaguoja į skirtingus šviesos lygius ir nemato biologinio skirtumo tarp tikros nakties ir tamsios spalvos sienų“, – tikina A.Thorne, teigianti, kad spalva visiškai veikia mūsų bioritmus, nuotaikas, elgesį.

Kontrastas gali būti geras pasirinkimas

Keletą pastarųjų metų dominuoja baltos ir pilkos sienos, tad gali būti, kad jūsų „pagrindiniai“ kambariai yra kupini šviesos. Tačiau privačiose erdvėse žmonės gali elgtis kitaip ir surizikuoti išmėginti ką nors naujo.

Ir jeigu skirtingai, nei kitose erdvėse, rinksitės tamsias spalvas miegamajame, tai gali jums padėti geriau jaustis ir išsimiegoti. „Mūsų miegamasis taip skiriasi nuo kitų kambarių, kad atėjęs ten jautiesi atradęs tikrą prieglobstį“, – sako tinklaraštininkė Zoe Hunt. Pasak jos, tamsiai mėlyna įnešė gaivumo ir ramybės į jų privačią miego erdvę.

Tamsios spalvos yra stiprios

Netvarka daugeliui gali sukelti nerimo ir streso bei neigiamai paveikti miego kokybę ar net sukelti nemigą. Tamsios sienos yra tarsi minimalizmo išraiška, kuriai nereikia jokių papildomų detalių, todėl tai gali sietis su mažesne netvarkos rizika ir geresne miego kokybe.

Kaip tikina Z.Hunt, tamsios spalvos leidžia į šoną atidėti perteklinį dekorą ir džiaugtis paprastumu neaukojant stiliaus. Tiesa, kiti dizaineriai nėra nusiteikę taip geranoriškai. Ką jie sako?

Ar sienų spalva svarbi, kai šviesa yra išjungta?

Kaip tikina dizaineriai Kenneth Boyer ir Kristin Gunnette, kai išjungiame šviesą, o lauke yra tamsu, sienos ir spalvos nedaro didelės įtakos. Jų nuomone, verčiau investuoti į kokybiškas žaliuzes ar tamsias užuolaidas, o ne į tamsias sienas. Tokiu būdu jūs galėsite susikurti raminančią aplinką tada, kai tik panorėsite, o vakare lengvai užmigsite.

Miegamasis nėra skirtas tik miegui

Meghan Hackett-Cassidy ir Erin Hackett pastebi, jog miegamojo sienų spalva svarbi ne tik tada, kai einame miegoti, bet ir ryte – kai keliamės. Tad logiška, kad tamsios spalvos padės užmigti, tačiau ryte jų efektyvumas mažesnis, kai norėsis jautis žvaliai ir kuo greičiau pramerkti akis.

Dizainerių nuomone, geriausia rinktis „minkštas“, neutralias spalvas, sukuriančias SPA oazės efektą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius