Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Net švariame virtuviniame rankšluostyje – 80 mln. bakterijų

Virtuvinis rankšluostis.
123RF.com nuotr. / Virtuvinis rankšluostis.
Šaltinis: 15min
0
A A

Net švariuose virtuviniuose rankšluosčiuose aptinkama ne tik įvairių mielių ar pelėsių, bet ir žmogaus sveikatai kenksmingų bakterijų. Tai atskleidė Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto atliktas virtuvinių rankšluosčių bakteriologinis tyrimas.

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Institutas tyrė medvilninius rankšluosčius, kurie iki tol buvo naudoti 3, 7 ir 14 dienų. Rezultatai parodė, kad nepaisant rankšluosčio naudojimo trukmės, jame gausu ligų sukėlėjų.

„Nustatėme, kad bakterijų kiekiai 1 g rankšluosčio yra nesuskaičiuojami, o pelėsių buvo aptikta net 190–300 vienetų viename grame. Ir nesvarbu, ar rankšluostį keičiate rečiau, ar kas kelias dienas, nes net vos kelias dienas naudotuose rankšluosčiuose aptikta begalė bakterijų“, – atlikto tyrimo , kurį inicijavo higieninio popieriaus gamintoja „Grite“, rezultatais dalijasi Česlova Butrimaitė-Ambrozevičienė, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja.

Kokiomis ligomis rizikuojame?

Specialistai pabrėžia, kad mus supanti aplinka nėra sterili, todėl kai kuriais atvejais dėl bakterijų jaudintis nereikėtų. Tačiau kalbant apie virtuvės aplinką, verta pasisaugoti, kadangi per maistą į žmogaus organizmą gali patekti daugybė ligas sukeliančių bakterijų.

„Virtuviniuose rankšluosčiuose susidaro puiki terpė įvairioms bakterijų kolonijoms ir pelėsiams augti, mat čia dažnai galime aptikti maisto likučių, rankšluostis dažnai būna drėgnas, ne iki galo išdžiovinamas. Tyrimo metu rastas didelis kiekis bakterijų gali sukelti riziką susirgti salmonelioze, o žarnyno lazdelės (verotoksigeninės) gali sukelti viduriavimą“, – teigia Bakteriologinių tyrimų skyriaus vedėja.

Pasak specialistės, tyrimas parodė ir tai, kad net švarus, išskalbtas rankšluostis nėra visai švarus. „Viename grame išskalbto, naudojimui virtuvėje paruošto rankšluosčio, aptikome apie 80 mln. bakterijų, t. y. 26 kartus daugiau bakterijų nei gyventojų Lietuvoje. Žinoma, bakterijų kiekiui įtakos gali turėti ir skalbiant naudojami minkštikliai ar kvapikliai, taip pat tai, kas buvo skalbta kartu“, – teigia Č.Butrimaitė–Ambrozevičienė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Bakterijos jūsų namuose: kur jų tyko daugiausia?

Kaip dažnai keisti virtuvinį rankšluostį?

Idealiu atveju, rankšluostį reikėtų keisti po kiekvieno naudojimo. Tačiau kasdienėje buityje tai nebūtų patogu. Siekiant savo namų aplinkoje išvengti kontakto su minėtomis bakterijomis, pelėsiais ir mielėmis, medvilninius virtuvės rankšluosčius galima pakeisti popieriniais. Po naudojimo jie yra išmetami, tad nebelieka sąlygų augti bakterijoms ir nėra galimybės jas pernešti ant švarių indų bei įvairių virtuvės paviršių.

Higieninių normų reikalavimai higieniniam popieriui yra itin griežti – popierius yra tinkantis tiesioginiam kontaktui su maistu.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką