-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 01

„Orūs namai“ senoliams įsikurs ir Alytaus rajone

2018 metais Vilniuje atsirado pirmieji „Orūs namai“ – rėmėjams pagelbėjus buvo nupirktos patalpos ir įrengti keturi patogaus gyvenimo butai senjorams. Vis dėlto, dar tuomet tapo aišku, kad paklausa yra gerokai didesnė nei pasiūla. Todėl ši iniciatyva jau plečiasi už sostinės ribų – dar vieną senjorams skirtų būstų kompleksą ketinama įrengti Alytaus rajone esančiame Kriokialaukyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Vilniaus „Orių namų“ interjeras
Vilniaus „Orių namų“ interjeras / Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

„Geriu vaistus nuo depresijos, taip vieniša. Visi artimieji, visi draugai jau išmirė. Iš namų išeiti į žmones fiziškai darosi sunku. Verkiau dieną naktį, kol išgirdau apie jūsų namus“. „Per kvailumą perrašiau butą dukrai. Viskas buvo gerai, kol ji parsivedė vyrą. Dabar esu metama į gatvę“. „Nuomojuosi kambarį pas kitą senjorę. Neturiu ramybės, vis galvoju, kad privatininkas gali bet kada persigalvoti ir liepti išsikraustyti. O kas bus, kai šeimininkė numirs? Mano metuose jau sunku mėtytis iš vietos į vietą, noriu ramybės ir patikimo kampo visam likusiam gyvenimui“.

Tokių pasakojimų iš Žemaitijos kilusiai Marijai Bunkaitei teko girdėti daug sykių.

Asmeninio archyvo nuotr./Marija Bunkaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Marija Bunkaitė

Būtent jie ir paskatino įkurti „Orius namus“ – šios finansų specialistės projektą, arba, kaip ji pati pripažįsta, savotišką jos kūdikį.

Pati idėja paremta tuo, kad daugeliui vyresnio amžiaus žmonių jų turimas būstas dažnai tampa finansine našta, ypač tiems, kurių pensijos yra akivaizdžiai per mažos. Anot M.Bunkaitės, pradinė mintis buvo išnuomoti senjorų nekilnojamąjį turtą ir taip jį „įdarbinti“, kad gaunamų pajamų pakaktų gyventi jiems specialiai įrengtuose butuose.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr./Vilniaus „Orių namų“ interjeras
Gerdos Baltrūnaitės nuotr./Vilniaus „Orių namų“ interjeras

„Čia jų gyvenimas kur kas patogesnis, o pensija gali likti bet kokioms reikmėms – nereikia nei mokėti už nuosavą butą, nei juo rūpintis. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad senjorams tiesiog svarbu rasti nuomojamą saugų, draugišką ir patikimą butą. Šiuo metu Vilniuje vietų jau seniai nebėra, todėl nusprendėme plėstis“, – pasakojo idėjos autorė.

Tuomet, kai sostinės Karoliniškių rajone įrengtos „Orių namų“ patalpos buvo užpildytos, ji su bendraminčiais ėmė dairytis naujų. Paieškos vyko ir Vilniuje, ir Kaune, o vėliau geografija prasiplėtė ir galiausiai buvo pasirinktas Alytaus rajone esantis Krokialaukis.

Tą nulėmė ne viena priežastis. Mat senoliams svarbu, kad netoliese būtų ne tik parduotuvė, bet ir bažnyčia, ambulatorija, geras susisiekimas su didesniais miestais. Krokialaukis atitiko kone visus šiuos kriterijus, tiesa, čia nėra vaistinės, tačiau iki Alytaus nėra taip toli.

„Be to, viena iš būtinų sąlygų buvo aktyvi vietos bendruomenė. Ir Krokialaukio seniūnė, ir vietos bendruomenės pirmininkė iškart pritarė tokiai idėjai, socialinės darbuotojos – taip pat, vadinasi, ten tikrai esame laukiami“, – sakė M.Bunkaitė.

M.Bunkaitės nuotr./Būsimieji „Orūs namai“ Kriokialaukyje
M.Bunkaitės nuotr./Būsimieji „Orūs namai“ Kriokialaukyje

Čia viešoji įstaiga „Orūs namai“ numačiusi įsigyti buvusią parduotuvę, kurioje ketinama įrengti šešis butus bei erdvę bendrai senjorų veiklai. Kiekvienas 24–30 kv. metrų butas turės atskirą virtuvę, sujungtą su svetaine, vonios kambarį bei miegamąjį. Todėl gyventojams bus patogu ir leisti laiką savo būste, ir pabendrauti su kaimynais bendroje erdvėje, ir pasivaikščioti po miestelį.

Iniciatyvos autoriai jau pasirašė sutartį su pastato savininku, gavo raktus, o sumokėti sutarta iki metų pabaigos. Todėl dabar jie tikisi artėjančių Kalėdų stebuklo ir kviečia aukoti lėšas pastato įsigijimui svetainėje „Aukok“. Juolab kad šis antradienis, gruodžio 1-oji, pasaulyje minima kaip Dosnumo diena.

Kaip ir patalpas Vilniuje, Krokialaukio senjorų namus planuojama įrengti padedant privatiems rėmėjams ir verslui. O darbams numatoma ieškoti vietos meistrų.

„Iš esmės laikas mūsų kaip ir neriboja – galime paramos, nuolaidų ar šiaip gerų kainų ieškoti ilgai. Tačiau kiekvieną dieną savyje juntu spaudimą, žinodama, kiek yra norinčių apsigyventi „Oriuose namuose“ ir prisimindama dažnai skaudžias šių senjorų istorijas“, – pasakojo M.Bunkaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius