-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 06

Patarimai, kurie padės greitai išblizginti langus

Kai tik pašviečia saulė, kaipmat pasimato, kad mūsų langai reikalauja greitosios pagalbos. Kadangi balandis traktuojamas kaip švaros mėnuo, metas imtis darbo ir nušveisti langus, stiklus, veidrodžius ir kitus daiktus, kad jūsų namai blizgėtų švara.
Langų valymas
Langų valymas / Vida Press nuotr.

Visų pirma, nepatingėkite pasidomėti langų valymo naujovėmis ir įvairiomis priemonėmis – taip lengvai pritaikysite tai, kas jums tiks labiausiai. Juk valant langus svarbiausia – rezultatas, kuriam nereikėtų skirti visos dienos.

Dabar siūloma įsigyti įvairių šluosčių, skirtų langams blizginti, jos gali būti ir popierinės, ir pagamintos iš mikropluošto, specialių valiklių, langų valytuvų, kurių ilgį reguliuosite patys, langų valytuvų-siurblių ir pan. Belieka tik išstudijuoti skirtingų priemonių pranašumus bei trūkumus ir jas išbandyti.

Taip pat ne ką mažiau veiksmingos ir kitos priemonės, kurioms neprireiks išlaidauti, ir patarimai, į kuriuos verta atsižvelgti.

  • Ar žinote, kodėl saulėta diena nėra pati tinkamiausia langams šveisti? Ogi todėl, kad stiklai greitai džius, todėl bus sunku juos gerai išvalyti, gali likti negražių nubėgusių dėmių. Taip pat langams švarinti netinka ir labai vėjuota diena. Valydamos langus virtuvėje geriau nieko negaminkite, kad langai nepradėtų rasoti.

  • Jeigu jūsų langų rėmai dažyti mediniai, juos geriau valyti muilo tirpalu arba amoniako ir vandens tirpalu (2 valg. š. amoniako tirpalo 1 l vandens). Mediniams rėmams nenaudokite sodos, nes nuo jos blunka dažai.

  • Jeigu jūsų langų rėmai plastikiniai, jokiais būdais nenaudokite abrazyvinių miltelių ir šiurkščios kempinės. Plastikiniams langams valyti puikiai tinka kreida. Susmulkinkite kreidą ir ištirpinkite ją vandenyje (2 ar 3 valg. š. kreidos 1 stiklinei vandens). Šiuo tirpalu nuvalykite langą, leiskite kiek padžiūti, paskui nušveiskite.

  • Pirmiausia valome langų rėmus ir palanges, tik paskui stiklą. Jeigu iš pradžių nuvalysite langų stiklą, o tik tada jų rėmus ir palanges – langai vėl labai greitai „apsineš“ purvu.

  • Langų valymas. Sudrėkinkite kempinę paruoštu tirpalu arba pirktine valymo priemone, kruopščiai „sudrėkinkite“ langą. Vėliau, nepraleisdami nė centimetro, valykite langą kempine, stumdami nešvarumus žemyn. Atminkite, kad pagrindinis purvas susikaupia langų ir rėmų susidūrimuose. Jeigu reikia, procedūrą pakartokite.

  • Kai atidarote langą, jo rėmuose aptinkate dulkių, nešvarumų ir net pelėsio? Išmėginkite štai tokį būdą: įberkite ten valgomosios sodos, užpilkite šiek tiek acto ir palikite 10–15 minučių. Tada gerai nušveiskite dantų šepetėliu ir nuvalykite mikropluošto šluoste.

Shutterstock nuotr./Vitrininiai langai
Shutterstock nuotr./Vitrininiai langai
  • Apskritai mikropluošto šluostės yra neblogas pasirinkimas, nes nuo jų nelieka erzinančių ir vaizdą gadinančių plaušelių ant stiklo. Beje, kai kurios šeimininkės plastikinius langų rėmus valo ir melamino kempinėlėmis, kurios, sakoma, puikiai susidoroja su skirtingo pobūdžio nešvarumais.

  • Langų blizginimas. Paimkite langų valytuvą su gumine juostele ir, pradėdami nuo pat viršaus, judėkite žemyn. Judėti reikia horizontaliai, keliais centimetrais užeinant ant jau nuvalyto paviršiaus. Po kiekvienos nuvalytos juostos sausu audeklu nuvalykite langų valytuvo gumą. Priešingu atveju drėgna guma paliks valymo rėžių žymes. Jeigu neturite valytuvo su gumine juostele, geriausiai tiks flanelinis audinys.

  • Acto tirpalas – nepakeičiama priemonė įvairiose buitinėse situacijose. Matinius ir įprastus stiklus puikiai nuvalo karštas vanduo, sumaišytas su actu: į litrą vandens įpilkite kelis šaukštus acto ir gerai išmaišykite. Tam tikslui puikiai pasitarnaus ir citrinų sultys.

  • Kai kas langams valyti naudoja paprasčiausias žalias bulves. Teigiama, kad reikia per pusę perpjauta bulve nušveisti langus ir paskui nuvalyti sausa šluoste. Žinia, krakmolo į vandenį beria tam, kad langai blizgėtų, taigi vietoj bulvės galite išbandyti ir krakmolo tirpalą (1 valg. š. krakmolo litrui vandens).

  • Valydamos veidrodžius būkite atsargesnės, nes galite lengvai subraižyti veidrodžio paviršių. Rinkitės kuo minkštesnio audinio šluostes, o valykite acto, kreidos tirpalu, tinka netgi juodoji arbata, paprastas muiluotas vanduo, perpus perpjautas svogūnas.

  • Po lango apačia patieskite rankšluostį ar gerai drėgmę ir nešvarumus sugeriančią šluostę, kad purslai bėgtų ne ant palangės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius