-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 22

Patys kvapniausi augalai: kokius rinktis ir kaip sodinti? Tinklaraštininkės patarimai

Sutikite, kvapnūs augalai, gėlės, krūmai ir medžiai – puikus pasirinkimas. Namai ir aplinka ne tik puikiai atrodo, bet ir skaniai kvepia. Ar gali būti geriau?
Rožės
Rožės / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 3 Medis Krūmas Gėlės

Apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė sako, kad, kalbant apie kvepiančius augalus, reikėtų išskirti ne gėles, bet ir medžius bei krūmus.

Asmeninio archyvo nuotr./Apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Apželdinimo kursų organizatorė Lina Liubertaitė

„Noriu atkreipti dėmesį į dabar žydinčias liepas. Mes kartais neįvertiname augalų pagal kvapą, o kvapas yra tai, kas labiausiai veikia pasąmonę, nors to nejaučiame.

Liepos šiais metais kvepia ypač stipriai – saulėtose vietose jos kvepia kur kas stipriau, bet trumpiau, o pavėsingose arba parkuose, kur auga gana tankiai, pražysta vėliau, bet ir kvapas laikosi ilgiau. Todėl galite mėgautis su malonumu tais kvapais tiesiog vaikščiodami parkuose. Jeigu turite sodybą, tikrai rekomenduočiau pasisodinti liepų, kadangi visi puikiai žinome, kokie naudingi liepžiedžiai mūsų sveikatai“, – sako L.Liubertaitė.

Fotolia nuotr./Liepžiedžiai
Fotolia nuotr./Liepžiedžiai

Tinklaraštininkė sako, kad vertėtų nepamiršti tokių tradicinių lietuviškų augalų kaip jazminai ir alyvos. „Lietuviai nuo seniausių laikų vertino ne tik estetiką, bet ir funkcines savybes, tad kvapas niekada nebuvo pamirštas. Todėl atkreipkite dėmesį, kad senesnėse sodybose auginami augalai dažniausiai turėdavo kokį nors kvapą. Jazminai ir alyvos kvapą skleidžia gana ribotą laiką, tačiau jis yra labai intensyvus.

Fotolia nuotr./Jazminai.
Fotolia nuotr./Jazminai.

Be to, šiais laikais galima įsigyti pačių įvairiausių veislių krūmų. Tos pačios alyvos gali būti ne tik įprastos violetinės spalvos, bet ir tamsiai vyšninės, baltos, įvairių atspalvių. Jų ir kvapas – skirtingo intensyvumo. Lygiai tas pats galioja ir jazminams – jų veislių yra ne viena, tad žiedai gali būti pilnaviduriai, o lapai – salotinio atspalvio ir panašiai. Tačiau prieš įsigyjant pasidomėkite, kadangi kai kurios naujai išvestos veislės neturi tokio intensyvaus aromato, kaip esame įpratę“, – teigia L.Liubertaitė.

Jeigu norite, kad augalai kvepėtų, tai reikėtų jų prisodinti kuo daugiau vienoje vietoje. Taip pat sodinti ten, kur tikrai galėsite užuosti jų aromatą.

Dar vienas augalas, kurio neįmanoma nepaminėti – tai rožės. „Dažniausiai jos laikomos lepiais augalais, tačiau tikrai ne visos veislės. Rožės turi labai ilgas šaknis, sugeba drėgmę ir maisto medžiagas pasiimti iš labai giliai, todėl negalime teigti, kad jos itin lepios. Svarbiausia šiuo atveju pasirinkti tinkamą veislę, kad būtų atspari grybinėms ligoms, žiemos šalčiams.

Jeigu renkatės rožes, tai jų kvapas yra viena iš charakteristikų, kaip ta veislė apibūdinama. Yra tokių, kurios visai nekvepia, kitos – kvepia labai maloniai, o trečių kvapas jums gali būti netgi labai atstumiantis.

Todėl mano rekomendacija būtų tokia: renkantis rožes, reikėtų jas pamatyti gyvai. Apsilankykite botanikos soduose, medelynuose, rožynuose. Gali būti, kad kvapas, kurį skleidžia viena rožė, jums bus malonus, o kitam šeimos nariui visai nepatiks“, – pataria Lina.

Shutterstock nuotr./Rožių gausybė
Shutterstock nuotr./Rožių gausybė

Geriausia, kai rožės sodinamos plikomis šaknimis vėlų rudenį, todėl dabar puikus metas išsirinkti norimą augalo veislę, kad ją galėtumėte užsisakyti iš anksto.

Negalima nepaminėti ir tokių kvapnių augalų, kaip prieskoninės žolelės. „Geriausia tai, kad prieskonines žoleles mes galime auginti ir dėl maisto, ir dėl grožio. Tai – mėtos, čiobreliai, mairūnai, pipirmėtės, raudonėliai, bazilikai ir pan. Renkantis, ką auginti, galime atsižvelgti į grožį, pavyzdžiui, mėtos gali būti ne tik skleidžiančios puikų aromatą, turinčios puikų skonį, bet ir itin dekoratyvios, pavyzdžiui, žaliais lapeliais su baltu apvadėliu.

Bazilikai taip pat būna ne tik žali – tamsiai purpuriniai, jie atrodo išties dailiai. Čiobrelių veislių – begalė, o ir žydi jie nuostabiais žiedais, pritraukia daug bičių. Juos galite auginti ne tik darže, bet ir gėlyne, alpinariume, kadangi jie nereikalauja derlingos žemės, pakenčia nelaistymą, skaniai kvepia, puikiai atrodo.“

„Fotolia“ nuotr./Čiobreliai
„Fotolia“ nuotr./Čiobreliai

Kaip sodinti kvapnius augalus

Pagrindinis Linos patarimas tas, kad stipriai kvepiančių augalų geriau nesodinti vienas šalia kito. Tam, kad aromatas būtų geras, atsiskleistų, jam reikia erdvės. Svarbu, kad aromatai nesusimaišytų, todėl kvapnius augalus sodinkite tinkamu atstumu.

„Pavyzdžiui, net rožyne skirtingų veislių rožes patarčiau sodinti tam tikru atstumu, o į tarpus sodinti tas, kurios neturi kvapo, arba kitokius augalus, kurie taip pat nepasižymi stipriu aromatu. Jeigu norite, kad augalai kvepėtų, tai reikėtų jų prisodinti kuo daugiau vienoje vietoje. Taip pat sodinti ten, kur tikrai galėsite užuosti jų aromatą. Viena geriausių vietų – prie terasos, kadangi mes ten praleidžiame nemažai laiko, arba prie praėjimo, kur daugiau vaikštote ir galite sujudinti kvapnius augalus, kad jie labiau paskleistų aromatą, pavyzdžiui, prie pievos krašto“, – pataria tinklaraštininkė.

Daugiau įkvepiančių idėjų aplinkos kūrimui – konferencijoje „Garden style“ rugpjūčio 26 d. Vilniuje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius