Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 23

Pirmieji pavasario darbai šiltnamyje: agronomas pataria, ką sėti ir sodinti

Jei kelininkai dirbtų taip, kaip sodininkai ar daržininkai, žiema jų niekada neužkluptų netikėtai, mat net nesulaukę šilto pavasario daržininkai jau užsiima pirmaisiais darbais. Tiesa, iš pradžių – šiltnamyje.
Sodo darbai
Sodo darbai / Vida Press nuotr.

Kokie darbai kovo mėnesio pabaigoje ir balandžio mėnesį yra būtini? Pataria šiltnamių komplekso „Kietaviškių gausa“ vyriausiasis agronomas Nerijus Rakickas.

Žemei – higienos darbai

Daugelis daržininkų mėgėjų, jau kovo mėnesį atšilus orams ir pražydus šalpusniams pradeda darbus šiltnamyje. Pražydę šalpusniai – ženklas, kad jau galima sėti žalumynines daržoves.

Skubantiems sėti pirmąsias daržoves šiltnamiuose, agronomas primena – nepamirškite prieš tai atlikti higienos darbų – prieš sėją perkasdami ir išpurendami žemę, padėsite jai greičiau „atsigauti“ po žiemos, sušilti ir prisigerti deguonies, kuris yra itin reikalingas augalų šaknims, kad šios galėtų pasisavinti reikalingas maistines medžiagas.

Dažniausiai sezoną daržininkai pradedamas nuo salotų, krapų, ridikėlių, špinatų.

Dirvai šiltnamyje įšilus iki 4–5°C temperatūros, jame jau galima sėti salotas, špinatus, krapus, ridikėlius. Daugelis norėdamas pagreitinti pavasarį naudoja agroplėvelę.

Pasak N.Rakicko, optimali aplinkos temperatūra šiems žalumynams šiltnamyje yra 12–16 °C. Kuo dirvos ir oro temperatūra aukštesnė, tuo greitesnis dygimas ir derlius

Nuolat – švieži žalumynai

Agronomas pataria žalumynus sėti ne visus iš karto. „Salotomis ir ridikėliais užsėję visą šiltnamį iškart, daržovėms subrendus vienu metu tokio kiekio nesuvartosite, ir jos peraugs. Todėl sėkite jas palaipsniui, taip ilgesnį laiką džiaugsitės šviežiomis daržovėmis“, – kalbėjo N.Rakickas.

Žalumynus geriausia sėti dalimis, maždaug 5–7 dienų intervalais – taip nuolat turėsime neperaugusių salotų, ridikėlių ir kitų“, – sakė N.Rakickas.

Taip pat dabar galima į vazonėlius pasėti pomidorus ir paprikas, kad gegužę jau turėtume jų daigus, kurie bus persodinami į šiltnamį ar daržą.

Pataria apskaičiuoti derlių

Nors balandžio mėnesį daugelyje šiltnamių jau auga žalumyninės daržovės, kas dar nepasėjo gali tai padaryti ir antrąjį pavasario mėnesį.

„Tik dėl ridikėlių, balandis, manau, būtų paskutinis jų sėjos mėnuo, nes kai diena ilgesnė nei 14–15 valandos – ridikėliai užauga ne tokie kokybiški ir skanūs“, – kalbėjo specialistas.

Atstumas tarp pasodintų pomidorų daigų turėtų būti 45–50 centimetrų, agurkų – 35–40 centimetrų.

Kai dirvos temperatūra šiltnamyje pasiekia ne mažiau kaip 15–16 °C (optimalu 18–20 °C) jau galima galvoti apie agurkų, pomidorų, paprikų daigų sodinimą.

„Prieš sodinimą būtina suplanuoti, kiek iš tikrųjų per sezoną suvartojate daržovių. Pavyzdžiui, nuo įprasto raudono pomidoro daigo galima nuskinti 6–8 kilogramus, nuo agurko – 3–5 kilogramus, čia kalbu apie nešildomus šiltnamius“, – sakė N.Rakickas.

Sodinant pomidorus patariama pasirinkti iš įvairių jų rūšių: slyvinių, vyšninių, juodųjų, avietinių ir kitų.

Agronomas pataria atsižvelgti ir į sodinimo tankumą, nes tai svarbu norint užauginti tinkamo dydžio, formos, spalvos daržoves, be to augalai bus sveikesni.

Atstumas tarp pasodintų pomidorų daigų turėtų būti 45–50 centimetrų, agurkų – 35–40 centimetrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius