Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 22

Poilsiautojos piktinasi dėl iškelto moterų paplūdimio Šventojoje: „Moterys – žemiau šunų“

Dar prieš pasitinkant vasarą Palangos miesto savivaldybė pristatė kurorto naujoves, tarp kurių buvo ir džiugi žinia poilsiautojams su gyvūnais – kad Šventojoje atsiras jiems skirtas paplūdimys. Tačiau šį pokytį neigiamai sutiko daug metų šiame ruože saule ir jūra besimėgaujančios moterys – nes naujasis paplūdimys įkurtas būtent buvusio moterų paplūdimio vietoje. „Moterys – žemiau šunų“, – pasipiktinusi tokiu sprendimu sakė į 15min kreipusis skaitytoja. Palangos valdžios teigimu, tokį sprendimą lėmė tai, kad pajūryje lankosi daug poilsiautojų su augintiniais.
Šventojoje vietoj moterų paplūdimio įkurtas paplūdimys poilsiautojams su augintiniais
Šventojoje vietoj moterų paplūdimio įkurtas paplūdimys poilsiautojams su augintiniais / Skaitytojos nuotr.

Atvykusi į paplūdimį sužinojo, kad jis – nebe moterų

Daug metų vasaromis į Šventąją atvykstanti poilsiauti Rasa teigė likusi nemaloniai nustebinta Palangos valdžios sprendimo keliolika metų toje pačioje vietoje buvusį moterų paplūdimį iškelti toliau, o jo vietoje įkurti paplūdimį poilsiautojams su gyvūnais.

Skaitytojos nuotr./Šventojoje vietoj moterų paplūdimio įkurtas paplūdimys poilsiautojams su gyvūnais
Skaitytojos nuotr./Šventojoje vietoj moterų paplūdimio įkurtas paplūdimys poilsiautojams su gyvūnais

„Atvykome paatostogauti į Šventąją. Einame su drauge į moterų paplūdimį, sutiktos netoli jo moterys sako: moterų paplūdimio čia nebėra, jis iškeltas, o dabar šis skirtas ateiti su šunimis. Žiūrime, kad paplūdimy guli nemažai moterų, bet yra ir poilsiautojų su šunimis. Nutarėme pasilikti. Tačiau po maždaug valandos į paplūdimį atvyko gelbėtojai, kurie sukdami ratus ragino moteris persikelti į joms skirtą paplūdimį. Na, žinot, tikrai nemalonus jausmas, kai guli, o tau virš galvos ratus suka gelbėtojai ir gainioja eiti kitur.

Žinot, tikrai nemalonus jausmas, kai guli, o tau virš galvos ratus suka gelbėtojai ir gainioja eiti kitur.

Keletas moterų pradėjo su jais kalbėtis, kodėl jos turi iš čia išeiti. Paaiškino, kad šioje zonoje – nebe moterų paplūdimys, o bendras, skirtas visiems, turintiems augintinius. Taip pat sakė, kad ir patys nėra patenkinti tuo, jog jiems užkrautas darbas dabar važinėti ir moteris įspėti keltis kitur, – pasakojo Rasa ir pridūrė, kad tokia situacija nepatenkintos ir vietinės moterys, ir tos, kurios į Šventąją poilsiauti atvyksta kas vasarą.

– Toks sprendimas papiktino daugelį. Kiek teko bendrauti su moterimis, dauguma nusiteikusios šito taip nepalikti.“

Pokyčiai – nes lankosi daug poilsiautojų su gyvūnais

Su klausimais apie paplūdimio ruožo pokyčius 15min kreipėsi į Palangos miesto savivaldybę. Į visus klausimus savivaldybės atstovė atsakė raštu.

Pasiteiravus, kodėl buvo priimtas toks sprendimas – iškelti moterų paplūdimį, o jo vietoje įkurti paplūdimį poilsiautojams su augintiniais, Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovė spaudai Tamara Zaiceva teigė, kad priimant tokį sprendimą buvo atsižvelgta į tai, jog „Šventojoje lankosi itin daug atostogautojų, kurie į kurortą atsiveža ir savo keturkojus šeimos narius“.

„Palangos miesto taryba praėjusių metų gruodžio 22 d. priėmė sprendimą suskirstyti kurorto pajūrį į atskirus paplūdimius ir numatyti ne tik jų ribas, bet ir paskirtį, papildant jau anksčiau egzistavusias funkcines zonas naujomis.

Iki šiol Palangoje buvo vienintelis paplūdimys, kuris driekėsi kurorto administracinėse ribose palei Baltijos pakrantę. Dabar visas šis ruožas suskirstytas į penkis paplūdimius, suteikiant jiems pavadinimus, nurodant kiekvieno pradžią ir pabaigą, juose pažymint atitinkamomis žymomis moterų, vyrų, nudistų ir kur galima lankytis su gyvūnais funkcines zonas, taip pat naujai numatant Nemirsetoje, Pajūrio regioninio parko paplūdimyje, – nudistų, o Šventojoje – augintinių zonas.

Dabar Palangoje ir Šventojoje veikia šie paplūdimiai: Pajūrio regioninio parko ( 3,3 km), Palangos (apie 7,5 km), Kunigiškių (3,4 km), Šventosios pietinis (5,4 km) ir Šventosios šiaurinis (apie 4,4 km).

Šventosios pietiniame paplūdimyje pagal minėtą miesto tarybos sprendimą nustatytos šios funkcinės zonos: vyrų, nudistų, moterų ir lankytis su gyvūnais. Moterims šiame paplūdimyje numatytas 300 metrų pajūrio ruožas. Jis pasislinko į Palangos pusę apie 300 metrų, t. y. tiek, kiek numatyta naujam paplūdimiui, į kurį galima atvykti su augintiniais. Anksčiau tokio paplūdimio Šventojoje nebuvo, priimdama sprendimą, miesto Taryba atsižvelgė į tai, kad ir Šventojoje lankosi itin daug atostogautojų, kurie į kurortą atsiveža ir savo keturkojus šeimos narius“, – laiške 15min dėstė T.Zaiceva.

Moterų paplūdimys pasislinko į Palangos pusę apie 300 metrų.

Skaitytojos nuotr./Šventosios moterų paplūdimys
Skaitytojos nuotr./Šventosios moterų paplūdimys

Informuoja lentelės, gelbėtojams tai nepriklauso

Į klausimą, kaip informuojamos į buvusį moterų paplūdimį atvykstančios poilsiautojos, Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovė spaudai sakė, kad Palangos miesto tarybos sprendimas buvo įgyvendintas prieš vasaros sezoną ir visi paplūdimiai buvo suženklinti, suskirstant sprendime numatytomis funkcinėmis zonomis.

„Visuose Palangos ir Šventosios paplūdimiuose ties kiekvienos funkcinės zonos pradžia yra įrengtos informacinės lentelės, pažyminčios paplūdimio paskirtį, t. y. kam jis skirtas. Baigiantis vienai funkcinei zonai ir prasidedant kitai, yra informacinės nuorodos su atitinkamomis rodyklėmis, nurodančiomis esamo ir paskesnio paplūdimio ruožo paskirtį. Pavyzdžiui, rodyklė į šiaurę žymi lankytis su gyvūnais pliažą, o į pietūs – moterų.

Visa informacija apie Palangos pliažus ir funkcines zonas juose taip pat skelbiama Palangos miesto savivaldybės administracijos tinklalapyje palanga.lt bei Palangos turizmo informacijos centro tinklalapyje visit-palanga.lt.“

Pasiteiravus, ar tiesa, kad moteris, kaip pasakojo skaitytoja Rasa, paplūdimio ruože, kuris anksčiau buvo skirtas moterims, o dabar – poilsiautojams su gyvūnais, įspėja ir gelbėtojai, T.Zaiceva savo atsakyme teigė, jog gelbėtojams nepriklauso zuiti po paplūdimį, siekiant informuoti vasarotojus apie paplūdimių funkcines zonas:

Skaitytojos nuotr./Paplūdimys poilsiautojams su gyvūnais Šventojoje
Skaitytojos nuotr./Paplūdimys poilsiautojams su gyvūnais Šventojoje

„Į Palangos gelbėtojų funkcijas neįeina zujimas po pliažus su tikslu informuoti apie paplūdimių funkcines zonas. Jei mes norime, kad gelbėtojai, be viso kito, važinėtų po paplūdimius ir informuotų moteris, kur joms degintis, taip pat stebėtų, kad moterys neitų į vyrų paplūdimius, vyrai neįžengtų į moterims skirtas teritorijas, o atėjusieji į nudistų pliažus tikrai būtų be drabužių, tuomet skęstančiųjų gelbėjimas iš tikrųjų taps pačių skęstančiųjų reikalas.

Kai pajūrio paplūdimiuose vienu metu ilsisi ir pramogauja beveik milijonas žmonių, turėtume suprasti, kokia didžiulė atsakomybė tenka pajūrio gelbėtojams suvaldyti visą šią situaciją bei imtis visų įmanomų ir net neįmanomų priemonių, kad būtų išvengta nelaimių jūroje.“

Gelbėtojai įspėja sulaukę skundų

Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas, išgirdęs klausimą, ar gelbėtojams tenka vykti įspėti moterų, kad dabar šis paplūdimio ruožas Šventojoje skirtas nebe moterims, o poilsiautojams su gyvūnais, sakė: „Gelbėtojai įspėja, bet mes gi ne policijos pareigūnai, negalime bausti. Čia yra savivaldybės kompetencija, mes čia niekuo nepadėsim.“

Ados Alejūnaitės nuotr./Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas
Ados Alejūnaitės nuotr./Palangos gelbėtojų vadovas Jonas Pirožnikas

Pasiteiravus, ar buvo gautas nurodymas ar prašymas iš savivaldybės informuoti poilsiautojas, J.Pirožnikas teigė tokio negavęs:

„Mes nieko negavom. Gelbėtojai dirba visam paplūdimy. Kur yra susidariusi masė žmonių, ten dirba gelbėtojai – ar tai moterų, ar nudistų, ar šunų (paplūdimys – red.), visur gelbėtojai pravažiuoja patys. Mums tai koks skirtumas, ar čia moterų, ar vyrų. Mums svarbu, kad poilsiautojai neskęstų.

Tegu aiškinasi (poilsiautojai – red.) su savivaldybe, valdžia. Mes žinojome, mus informavo, bet mes neturime kompetencijos atkeisti atgal ar padaryti kitaip. Mums informuoti, pasakyti žmonėms nėra sunku, eitų savivaldybės darbuotojas ar policijos pareigūnas irgi pasakytų, kad pagal naują tvarką paplūdimiai pasikeitė – ten toliau yra vyrų, moterų ir t. t. Gelbėtojams nėra sunku tai pasakyti.“

Paklaustas, kodėl gelbėtojai įspėja poilsiautojus dėl paplūdimio funkcinių zonų, J.Pirožnikas sakė dėl to, jog sulaukia žmonių skundų.

„Patys žmonės skambina ir sako: kodėl moterų paplūdimy yra vyras? Tai dėl to ir įspėjame, ne dėl to, kad jiems tai patiktų. Bet jeigu žmonės pasako gelbėtojams, jie sureaguoja ir įspėja. Žmonės galbūt vieni kitais netiki, gelbėtojai patikina. Bet mes per prievartą nė vieno žmogaus nevarome nei į tą, nei į tą pusę.“

Patys žmonės skambina ir sako: kodėl moterų paplūdimy yra vyras? Tai dėl to ir įspėjame, ne dėl to, kad jiems tai patiktų.

Pasiteiravus, kokio pobūdžio skambučių sulaukia, J.Pirožnikas sakė, kad jų būna įvairių: ir dėl to, kad moteris ar vyras deginasi nuogi bendrame paplūdimyje, ir kad šunys ne vietoje, ir kt. Ir patvirtino, kad gelbėtojai turi teisę įspėti nuogą besideginančią moterį (ar vyrą – red.) bendrame paplūdimyje.

„Jeigu bendram pliaže atsigulė nuoga moteris, tai gelbėtojai įspėja. Jeigu ji nepaklūsta, kviečia policijos pareigūnus, kad ji paliktų paplūdimį, nes yra tam skirti paplūdimiai. Toks yra gelbėtojų darbas – gelbėti skęstančiuosius ir prižiūrėti paplūdimio tvarką, kurią nustatė ne gelbėtojai, o savivaldybė“, – sakė J.Pirožnikas.

Paplūdimių funkcinės zonos dar gali keistis

Palangos miesto savivaldybės administracijos atstovė spaudai T.Zaiceva, kalbėdama apie paplūdimio funkcinių zonų pokyčius, užsiminė, kad tai, kas padaryta dabar, nebūtinai reiškia, jog bus visada. Pasak jos, ateityje tam, kaip bus perskirstytos paplūdimio zonos, daug įtakos turės aktyvus pajūrio zonos užstatymas.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad jau prieš kelerius metus, rengiant Palangos miesto strateginį plėtros planą šiam dešimtmečiui, specialistai prognozavo, jog iki 2030 m. Palanga visiškai susijungs su Šventąja, tai patvirtina ir šių dienų pajūrio užstatymo tendencijos.

Vykstant aktyviam pajūrio teritorijos nuo Kunigiškių iki Šventosios užstatymui, čia palei visą pajūrio pakrantę atsiras tiek pavienių namų, tiek ištisi gyvenamosios ir poilsio paskirties namų, tarp jų – ir daugiabučių, kvartalai, kurie bus daugiau ar mažiau intensyviai apgyvendinti.

Atsižvelgiant į tai ir esant itin didelei šios Palangos teritorijos plėtrai, šiame pajūrio ruože paplūdimių funkcinės zonos ir jų išdėstymas dar ne kartą gali keistis.

Jau po šio aktyviojo sezono miesto taryba ketina grįžti prie Palangos ir Šventosios pliažų funkcinių zonų išdėstymo klausimo ir dar kartą jį peržiūrėti. Apie visus pokyčius, jei tokių būtų, bus skelbiama Palangos miesto savivaldybės administracijos tinklalapyje palanga.lt ir žiniasklaidos priemonėse“, – sakė T.Zaiceva.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius