Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 24

Pomidorų auginimas: kokie kenkėjai puola dažniausiai ir kaip jų atsikratyti

Norite mėgautis raudonskruosčiais pomidorais, tačiau pastebite, kad juos itin pamėgo kenkėjai? Išties įvairūs vabzdžiai ir kirminai gali pridaryti nemažai bėdos. Ką reikia žinoti, kad išsaugotumėte pomidorų derlių, o kenkėjai išnyktų it dūmas?
Pomidorai
Pomidorai / Vida Press nuotr.

Patarimais dalijasi tinklaraščio Pomidorai.eu autorė Laura Valiukonė.

„Norint, kad pomidorai augtų sveiki, reikia užtikrinti jiems tinkamas sąlygas“, – teigia L.Valiukonė.

  • Rinkdamiesi sodinukus, atkreipkite dėmesį, ar jie nėra pažeisti;
  • Jei įmanoma, kuo dažniau keiskite pomidorų sodinimo vietą.
  • Sodinkite pomidorus saulėtoje vietoje, dauguma grybinių ligų jos nemėgsta;
  • Rinkitės atsparias veisles;
  • Naudokite lašines ar lėto laistymo sistemas, kad kuo mažiau vandens patektų ant lapų ir stiebų. Jei naudojate kitus laistymo būdus, darykite tai anksti ryte, kad augalai spėtų išdžiūti prieš naktį.
  • Ravėkite pomidorus ir aplinkines teritorijas. Žolės yra puiki įvairių kenkėjų buveinė;
  • Kaip įmanoma greičiau pašalinkite ligos ar kenkėjų pažeistus augalus ar jų dalis;
  • Tačiau, nors ir labai stengiamės, ligos bei auginimo nesklandumai pasitaiko. Šis straipsnis padės juos atpažinti ir pašalinti priežastis ar padarinius.

Vabzdžiai

Amarai

Tai mažos žalios (kartais rausvos, rudos) muselės, kurios dažniausiai puola būriais. Siurbia lapų arba stiebo syvus, vaisių neliečia. Pomidoras gali lengvai atlaikyti nemažas amarų atakas, tačiau nereikėtų jų užleisti, nes per didelis kiekis vis tik alina augalą. Šios muselės gali būti ir virusinių ligų nešiotojos. Dar viena panaši rūšis – tai baltosios muselės, jos veikia panašiai, tik yra perpus mažesnės. Amarus globoja skruzdės, naudoja juos kaip karvutes – maitinasi išskiriamomis sultimis. Priešingai nei daugelis mano, skruzdės amarų nenaikina, o, atvirkščiai, padeda jiems tarpti.

Kova. Natūralūs amarų priešai yra boružės, auksaakės, žiedmusės, blakės. Boružių lervos sunaikina daugiau kenkėjų nei suaugėliai. Jei kenkėjų prisidaugino per daug ir pagalbininkai nespėja tvarkytis, teks griebtis preparatų. Verta apipurkšti pakenktus lapus ir stiebus tabako nuoviru, česnakų, aštrių ankštinių pipirų ar bulvienojų antpilu, medienos pelenų tirpalu (purškimui ir laistymui). Ekologiška priemonė yra žaliasis kalio muilas, jo nelieka augaluose, nekenkia žmogaus sveikatai. Padeda nuo čiulpiančiųjų užpuolikų (amarų, skydamarių, erkių, blakučių) ir ligų (dėmėtligės, miltligės, rūdžių). Amarų naikinimui reikia paruošti 2–6% tirpalą (200–600 g muilo ištirpinti 10 l vandens), purškiama iki žydėjimo ir po jo kas 8–10 dienų. Galima naudoti iki trijų kartų.

Voratinklinės erkutės

Druskos kristalo gyvis, turintis dvi juodas dėmes ant nugaros. Dažniausiai tinklus mezga apatinėje lapo pusėje, daugiausia problemų kelia karščiausiu ir sausiausiu vasaros metu. Siurbia augalo sultis, pakenkimo vietose vystosi geltonos dėmės, kurios vėliau ruduoja ir miršta.

Kova. Purkšti apatines lapų puses žaliojo muilo tirpalu.

„Fotolia“ nuotr./Pomidorai
„Fotolia“ nuotr./Pomidorai

Blakė

Tai plokščias, šarvo formos rudas ar žalias vabzdys, skleidžiantis nemalonų kvapą vos pajudintas. Puola tik vaisius, labiausiai mėgsta žalius. Praduria odelę ir siurbia sultis, palieka įdubusius, bespalvius plotelius.

Kova. Česnakų antpilas.

KIRMINAI

Lervos

Yra daugybė kirminų (paprastai tai yra vabzdžių lervos), kurie gali arba nestipriai kenkti, arba visiškai sunaikinti pomidorą. Paprastai jų kiaušiniai išsirita po žiemojimo dirvožemyje, lervos šliaužia į paviršių ir įsikuria augalo viduje, ant stiebo ar lapų. Gyventojas, žinoma, maitinasi augalo sąskaita. Lervai pavirtus į lėliukę, ji gali vėl grįžti į dirvožemį. Išsiritęs vabzdys vėl deda kiaušinius. Taip per vieną sezoną gali išaugti net kelios kartos.

Pasitaiko lervų (kirminų), gyvenančių ir dirvožemyje. Jos dažnos daržuose, kuriuose prieš kurį laiką augo žolė. Šie kirminai minta šaknimis ir taip nustekena augalą, kad šis, turėdamas menkesnę galimybę siurbti vandenį ir maisto medžiagas, auga lėtai, būna skurdus. Galima nesunkiai patikrinti, ar kenkėjai veisiasi dirvoje – įkiškite morką netoli pomidoro sodinuko ir kas porą dienų tikrinkite, ar joje neatsirado kirminų.

Kova. Išrinkti lervas, naudoti nuovirus/antpilus. Jei kirminai gyvena dirvožemyje, naikinimu reikia pasirūpinti prieš sodinant pomidorus.

Česnakų antpilas – susmulkintus česnakus išmaišyti vandenyje, 40–50g/10 l vandens;

Pentinių antpilas – mirkyti džiovintus pentinius 2 paras, 1kg/10 l vandens;

Pelynų nuoviras – vytintus pelynus virti apie 10–15 minučių, 1kg/10 l vandens. Išvirus iškošti ir atskiesti.

Svogūnų antpilas – lukštus užpilti karštu (neverdančiu) vandeniu, palaikyti parą, 0,5 kibiro/10 l vandens.

Jei natūralios priemonės nepadeda, teiraukitės atitinkamų cheminių preparatų pardavimo vietose.

Nematodai

Tai mikroskopinės apvaliosios kirmėlės. Jų yra įvairiausių rūšių, naudingų (padedančių formuotis dirvožemiui) ir kenksmingų (parazituojančių). Bijoti reikėtų vadinamosios šaknų nematodos, jos kenkia šaknims, dėl to augalas nevisavertiškai maitinasi, lėtai auga, būna silpnas. Augalui nuvytus dėl drėgmės stokos, jis atsigauna daug lėčiau, kadangi negali siurbti pakankamai vandens. Norint patikrinti, ar tai tikrai nematodas, teks išrauti augalą. Šaknų sistema būna nusėta ištinusiais gumbais.

Kova. Šie kenkėjai mėgsta šiltas, smėlingas dirvas, prevencijai galima į dirvožemį pridėti mėšlo ar kitų organinių medžiagų. Saugių cheminių preparatų nėra, tad jei augalai užsikrėtė nematodais, kitais metais reikėtų nebesodinti pomidorų į tą pačią vietą, arba rinktis atsparias veisles.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius