Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2022 05 01

Namo dažymas išsaugant medienos raštą: ką svarbu žinoti

Internete sklando įvairių idėjų, kaip įvairius ūkio darbus pasidaryti patiems. Jei turite medinį namą, vienas iš darbų, kurį galite atlikti patys – tai nudažyti ar atnaujinti jo fasadą dažyve. Šios priemonės pastaruoju metu labai populiarėja, nes leidžia išsaugoti natūralią medienos tekstūrą ir jos nepaslepia kaip įprasti dažai. Be to, dažyvė saugo medieną nuo ultravioletinių saulės spindulių.
„Tikkurila Valtti Plus Kesto“ dažyve dažyta mediena
„Tikkurila Valtti Plus Kesto“ dažyve dažyta mediena / „Tikkurila“ nuotr.

Dažyvė – tai pusiau skaidri medienos apsaugos ir apdailos priemonė, kuri tarsi spalvotas lakas suteikia atspalvį, tačiau kartu leidžia atsiskleisti ir natūraliam medienos grožiui, kurį gyvenantieji mediniuose namuose ypač vertina.

Kokią spalvą pasirinkti?

Dažyvės gaminamos įvairiausių atspalvių. Dažų gamintojas „Tikkurila“ siūlo net 12 paruoštų skirtingų „Valtti Plus Complete“ atspalvių: juoda, pilka, balkšva, tikmedžio, ąžuolo, lazdyno riešuto, italinės pušies, tamsiai ruda, šviesi ąžuolo, vyšnios, raudonmedžio ir pušies. Dar platesnį pasirinkimą – daugiau nei keturiasdešimt spalvų – rasite „Tikkurila Valtti“ spalvyne. Patariama, jei namas stovi prie miško, rinktis tamsesnius dažyvės atspalvius, jei atviroje erdvėje – šviesesnius. Dažant pakartotinai, dažų ekspertas Rokas Vičkus primena vienintelę griežtą taisyklę renkantis dažyvės spalvą – kad ji nebūtų šviesesnė, nei anksčiau naudota dažyvė.

„Tikkurila“ nuotr./„Tikkurila“ dažyve dengtas namo fasadas
„Tikkurila“ nuotr./„Tikkurila“ dažyve dengtas namo fasadas

Tačiau dažyvė – tai ne dažai, kuriais iš juodo namo galima pasidaryti baltą ir vėl iš balto – juodą. Nebent medis kol kas dar nepadengtas niekuo – tuomet galite rinktis bet kokią spalvą, kuri jums priimtina.

Lietuviai savo namams dažniausiai renkasi rudus ir rusvus atspalvius, paskutiniu metu vis dažniau išbando pilkas spalvas.

Dažniausiai greičiau nublunka pietinė ir pietvakarinė namo pusės – todėl gali būti, jog po ketverių metų jas reikės dar kartą padengti dažyve, o šiaurinė ir rytinė pusės atrodys kaip anksčiau. Todėl kai kuriais atvejais gali prireikti dažyve padengti tik dvi iš keturių fasado plokštumų. Kaip jau minėjome, nusidažyti fasadą gali ir pats namo šeimininkas, reikia tik sekti instrukcijas ir turėti šiek tiek kantrybės.

Pirmiausia paruošiamas fasadas. Jei jo paviršius buvo dažytas dažais, teks kantriai ir visiškai juos pašalinti. Jeigu buvo dažyta dažyve, galima tepti naują priemonę ant senosios, tik pasirinkti kiek tamsesnį arba tą patį atspalvį.

„Tikkurila“ nuotr./„Tikkurila“ dažyve dengtas namo fasadas
„Tikkurila“ nuotr./„Tikkurila“ dažyve dengtas namo fasadas

Trys priemonės ir žingsniai fasadui nudažyti

Pirmiausia paviršius nuplaunamas specialiu plovikliu, kuris dezinfekuoja, šiek tiek atšviežina ir pabalina medieną. Specialistai rekomenduoja rinktis valiklį „Tikkurila Homeenpoisto“, kuris dezinfekuoja ir išnaikina įvairius medienoje esančius mikroorganizmus bei pelėsį. Po valymo šią priemonę reikia nuplauti ir palikti fasadą išdžiūti.

„Tikkurila“ nuotr./Pirmas žingsnis: nuplaukite paviršių
„Tikkurila“ nuotr./Pirmas žingsnis: nuplaukite paviršių

Antras žingsnis po plovimo – impregnavimas.

„Tikkurila“ nuotr./Antras žingsnis: impregnuokite
„Tikkurila“ nuotr./Antras žingsnis: impregnuokite

Kokybiška impregnuojanti priemonė yra „Tikkurila Valtti Primer“. Antrąjį žingsnį galite praleisti, jei dažote ant senos dažyvės ir ji yra pakankamai geros būklės.

Paruošę fasadą – nuplovę ir impregnavę, tepame du sluoksnius dažyvės. Šios priemonės skiriasi ne tik spalva, bet ir pagrindinės medžiagos sudėtimi – yra pagamintos arba vandens, arba tirpiklio pagrindu.

„Tikkurila“ nuotr./Trečias žingsnis: dažykite
„Tikkurila“ nuotr./Trečias žingsnis: dažykite

Šiuolaikinės dažyvės, kaip „Tikkurila Valtti Plus Kesto“ užtikrina ilgaamžę medienos apsaugą. Ji puikiai ją saugo nuo atmosferos poveikio, mažina drėgmės ir saulės spindulių daromą poveikį. Ši dažyvė prekybos centruose spalvinama įvairiomis spalvomis. Spalvynas „Super Colors“ užtikrina dvigubai ilgiau išliekančią apsaugą.

Tikkurila nuotr./„Tikkurila Valtti Plus Kesto“ dažyvė
Tikkurila nuotr./„Tikkurila Valtti Plus Kesto“ dažyvė

Norintys iš karto įsigyti paruoštų spalvų, gali rinktis šilko matiškumo dažyvę „Tikkurila Valtti Plus Complete“. Ši dažyvė užtikrina ypač patvarią net iki 12 metų apsaugą. Du UV spindulių filtrai suteikia didesnę apsaugą nuo UV spindulių poveikio. Dėl tiksotropinių savybių dažyvę lengva dengti, nes ji mažiau varva. Ši greitai džiūstanti medienos dažyvė jau po valandos apsaugo medieną nuo bet kokio atmosferos poveikio.

Tikkurila nuotr./„Tikkurila Valtti Plus complete“ dažyvė
Tikkurila nuotr./„Tikkurila Valtti Plus complete“ dažyvė

Kodėl reikia spalvos?

Dalis dažyvių, vadinamosios plonasluoksnės, yra labiau aliejai, skirti lauko baldams ir terasoms. Jos suteikia daugiau spalvos, bet mažiau apsaugo nuo išorės poveikio. Pasak ekspertų, visa lauke esanti mediena turi būti padengiama bent minimaliu spalvos pigmentu, nes jis apsaugo medieną nuo ultravioletinių saulės spindulių.

Jei medžio apsaugos priemonė bespalvė, saulė per ją pereina kiaurai ir medis išdega, tamsėja ir minkštėja, tad nuo jo greičiau pradės luptis apsaugos priemonės.

Tikkurila nuotr./Paruoštos dažyvės „Valtti Plus Complete“ spalvos
Tikkurila nuotr./Paruoštos dažyvės „Valtti Plus Complete“ spalvos

„Dažyvės – tai tarsi akiniai nuo saulės medienai“, – spalvos svarbą lauko baldams ir fasadams pabrėžė dažų ekspertas. Viena ilgaamžiškiausių yra dažyvė „Tikkurila Valtti Plus Complete“.

Darbo kokybė priklauso ir nuo įrankių

Kiekvienas esame patyręs, kad dirbant bet kokį darbą labai svarbu įrankių kokybė, nes nuo to priklauso ne tik darbo malonumas, bet ir rezultatas. Kokius įrankius pasirinkti norint padengti namą dažyve?

Kokybiški įrankiai ne tik pagreitina darbą, bet ir nulemia rezultato ilgaamžiškumą. Tolygiai ir tinkamu sluoksniu dažyve padengus fasadą, ji ilgiau saugos medieną nuo aplinkos poveikio ir nereikės taip greitai perdažyti. Ypač kokybiški švedų gamintojo ANZA teptukai „Elite“, skirti būtent lauko darbams – fasadams, tvoroms dažyti. Vystantis technologijoms, lauko teptukai ANZA, pagaminti iš aukščiausios kokybės sintetinių šerelių, puikiai tiks bet kokio tipo dažyvėms – pagamintoms ir vandens, ir tirpiklio pagrindu.

„Anza“ nuotr./Lauko teptukas „Anza Elite“
„Anza“ nuotr./Lauko teptukas „Anza Elite“

„ANZA Elite“ teptukas yra ergonomiškas, turi kelias laikymo zonas, todėl jūsų ranka nepavargsta, net darydama tuos pačius monotoniškus judesius. Teptukas turi būti platus ir pakankamai talpus, nes tuomet jis leidžia išvengti bereikalingo darbo – vienu pamirkymu paimate daugiau dažų ir nudažote didesnį plotą. Naudojant gamintojo ANZA teptukus, kuriuos galima sujungti su teleskopiniu kotu, galima dažyti iki 4 metrų aukštyje. Tuomet jums nereikės stiebtis, ar – dar blogiau – lipti ant ne visuomet stabilios pakylos tam, kad nudažytumėte pirmo aukšto fasadą.

„Anza“ nuotr./Teleskopinis dažymo kotas
„Anza“ nuotr./Teleskopinis dažymo kotas

Patogi dažų vonelė dirbant – toli gražu ne paskutinėje vietoje, nes nuo šio įrankio priklauso, kokį kiekį dengiamos medžiagos paimsite su teptuku. ANZA „Fill & Carry” vonelės ir kibirėlio hibridas – tobulas tiek neįgudusiems, tiek meistrams. Ši vonelė labai talpi – į ją telpa net telpa 3,3 litro dažų. Įsipylus į vonelę didesnį kiekį dažų, darbas vyks sparčiau, nes nereikės jų taip dažnai pildyti.

Naujoji vonelė ir turi ilgą voluojamąjį paviršių, kas leidžia vienu brūkštelėjimu paskleisti dažus ant viso volelio paviršiaus, todėl nereikia jo taip dažnai nardinti į dažus. Stabilumas – dar vienas šios vonelės privalumas. Prireikus ją perkelti į kitą vietą, tereikia paimti už rankenos, nesibaiminant išpilti dažus ant paviršiaus.

VIDEO: Patogiam darbui - talpiausia dažų vonelė

Padengę namo fasadą dažyve, galėsite būti ramūs mažiausiai ketverius metus. Žinoma, rekomenduojama kasmet gerai apžiūrėti namą, patikrinti lietvamzdžių būklę. Jei fasade atsirado koks nors mechaninis pažeidimas – verčiau jį taisyti iš karto, nes vėliau šis darbas gali atsieiti brangiau ir būti sudėtingesnis.

Dažyvių ilgaamžiškumas priklauso nuo pačios dažyvės, medienos ir pastato geografinės padėties. Skaičiuojama, jog įprastai dažyvė gali patikimai saugoti namą ir neprarasti spalvos nuo 8 iki 10 metų. Pietinę namo pusę dėl didesnio saulės poveikio gali tekti atnaujinti ankščiau.

„Tai priklauso ne tik nuo pačios priemonės, bet ir nuo padengimo. Padengimo sluoksnis turi įtakos ilgaamžiškumui – tiek dengiant dažais, tiek dažyve, kuo sluoksnis storesnis, tuo jis geriau saugo medieną. Žinoma, nepersistenkite – su kiekvienu sluoksniu vis mažiau matosi mediena ir po kažkelinto sluoksnio dažyvė ją visiškai paslepia. Per daug sluoksnių nepraleis vandens garų ir medis pus. Be to, kiekvienas remontas, jei sena dažyvė pilnai nepašalinama, fasadą daro margesniu, o dešimtas sluoksnis laikui bėgant tiesiog „svers“ per daug ir nusilups“, – teigia R.Vičkus.

Visus TIKKURILA „Valtti“ serijos produktus rasite čia.

Na, o tiems, kuriems jau niežti rankos dažyves išbandyti tuoj pat – dažymo instruktažas žingsnis po žingsnio apačioje esančiame vaizdo reportaže.

VIDEO: Dažymas „Tikkurila“ dažyve

Nuo šiol visus dažus ir dažymo įrankius galite įsigyti internetu – naujai atsidariusioje el. parduotuvėje. Čia rasite visas reikalingas prekes vienoje vietoje ir jokių eilių!

Gamintojo nuotr./Elektroninė TIKKURILA parduotuvė
Gamintojo nuotr./Elektroninė TIKKURILA parduotuvė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius