-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Profesionali namų tvarkytoja pataria: padarę tai galėsite tvarkytis rečiau

Visi mes svajojame apie tvarkingus ir švarius namus. Vis dėlto daugeliui tai taip ir lieka svajone. Ką daryti? Profesionali namų organizatorė Jovita Mikštė bei interjero dizainerė Jūratė Sventickienė sako, kad svarbiausia išmokti susitvarkyti taip, kad tvarka išliktų kuo ilgiau.
Moteris tvarkosi namie su vaikais
Moteris tvarkosi namie su vaikais / Unsplash nuotr.

Norintiems to pasiekti lengvai, greitai ir sumaniai, specialistės dalinasi penkiais praktiškais patarimais, kuriais vadovaujantis tvarkytis bus vienas malonumas, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Asmeninio albumo nuotr./Namų organizatorė Jovita Mikštė
Asmeninio albumo nuotr./Namų organizatorė Jovita Mikštė

Pradėkite nuo plano

Nesvarbu, kokių darbų nusprendžiame imtis, sklandus jų vykdymo procesas prasideda nuo planavimo. Asmeninės erdvės tvarkymasis, anot profesionalios namų organizatorės J.Mikštės, ne išimtis. Jos teigimu, daiktų organizavimas užima išties nemažai laiko, šiems darbams reikia ir noro, todėl specialistė pataria namus pradėti tvarkyti nuosekliai.

„Tiems, kurie nusprendė nebepageidaujamais daiktais atsikratyti ar rasti jiems tinkamą vieną, šiuos tikslus įgyvendinti rekomenduoju pamažu. Tikrai nepatariu organizuoti visų namų iškart ar vienu ypu. Daiktų atsikratymas užima daug laiko, tam reikia ir nemažai noro, todėl viską darykite mažais žingsneliais. Pirmiausia, susitvarkykite virtuvę, o tai darykite kategorijomis. Rūšiuokite daiktus, pamąstykite, ko trūkta tvarkai išlaikyti. Galbūt virtuvėje nėra indelių ir dėžučių, kurie leistų gyventi patogiai bei organizuotai? Įsigykite juos, nes sukūrus tinkamą vietą daiktams, pastarieji iš ten neiškeliaus“, – pastebi J.Mikštė.

Dizainerė J.Sventickienė antrina: tvarką namuose išsaugo ir gebėjimas užbėgti netvarkai už akių. „Tai padaryti galima dar projektuojant naują virtuvę. Joje svarbu ne tik pasirinkti fasadų spalvas ar rankenėles – verta suplanuoti bei ant projekto susirašyti, ką ir kokioje spintelėje laikysite. Todėl apgalvokite, kur dėsite puodus, maisto atsargas. Kokioje vietoje laikysite kasdienio naudojimo produktus – kavą, arbatą, prieskonius, – kaip organizuosite įrankius ar net indaplovės priemones. Tvarkai namuose svarbios visos detalės“, – pažymi J.Sventickienė.

Ką pasilikti, o su kuo atsisveikinti?

Kuomet tvarkymosi planas jau sudarytas ir daiktai pradėti rūšiuoti, tęsia J.Mikštė, pastarąjį procesą reiktų organizuoti tinkamai. O tai padaryti, anot specialistės, lengviausia iš pasirinktos namų vietos išimant visą turimą turtą.

„Norint atsikratyti nebereikalingais daiktais ar juos išrūšiuoti, reiktų pamatyti, kiek visko turite. Todėl iš vietos, kurią sugalvojote tvarkyti, viską išimkite. Susidėję daiktus prieš akis, galėsite nuspręsti, ko turite per daug, kas nebereikalinga. Tokiu būdu bus ir lengviau susitvarkyti likusį turtą. Tam prireiks mažiau pastangų, o kartu pamatysite, galbūt trūksta tvarkos pagalbininkų – dėžučių, krepšelių, indelių. Šios priemonės leidžia susitvarkyti greičiau, patogiau ir paprasčiau“, – pasakoja J.Mikštė.

Specialistės teigimu, kiekvienas daiktas namuose turi turėti savo vietą. O ją surasti bus lengviau surūšiavus ar atsikračius visko, kas nebereikalinga. Tokį procesą, anot ekspertės, verta kartoti visose namų kategorijose. Taip tvarkyti ji pataria drabužius, batus, rankines, šaldytuvą, indus ir kitas vietas.

Unsplash nuotr./Moteris tvarkosi
Unsplash nuotr./Moteris tvarkosi

Rinkitės tinkamus baldus

Apgalvotas daiktų laikymas, pažymi J.Sventickienė, namuose yra labai svarbus. Tam, anot jos, prireiks tinkamų baldų, kuriuos renkantis specialistė pataria atsižvelgti į savo pomėgius, gyvenimo būdą, įsivertinti, ko planuojama turėti išties daug ir kur visa tai norėsis susidėti.

„Nusižiūrėję komodą, spintą ar lentynas, pasvarstykite, kaip į šiuos baldus susidėsite daiktus. Apgalvokite, ar bus patogu pasiekti viską, kas sudėta aukštai. Tai ypač svarbu kalbant apie kasdien naudojamus daiktus. Taip pat visada patariu rinktis funkcionalius baldus, pavyzdžiui, minkštą pufą-daiktadėžę prieškambaryje. Ant jo visada galima prisėsti ir aunantis batus, ir susidėti avalynės priežiūros priemones ar namų šlepetes. Taigi prieškambario baldus verta rinktis ne tik vadovaujantis grožio kriterijais, bet ir galvoti praktiškai. Jei namuose gyvena daugiau nei du žmonės, tikėtina, kad atviri prieškambario baldai nebus geras pasirinkimas. Tokiu atveju, daugiau naudos suteiks spinta, talpesnė batų spintelė“, ­– teigia specialistė.

Jos teigimu, apgalvoti daiktų laikymo sprendimai pravers ir tiems, kurie namuose turi daug smulkmenų, suvenyrų iš kelionių, mėgsta asmeninę erdvę papuošti interjero detalėmis. Šiems žmonėms J.Sventickienė siūlo rinktis uždaras indaujas su stiklinėmis durelėmis. Taip ir daiktai bus geriau matomi, ir mažiau ant jų kaupsis dulkės.

Unsplash nuotr./Moteris kloja lovą
Unsplash nuotr./Moteris kloja lovą

Apgalvokite funkcionalumą

Toliau kalbėdama apie baldų pasirinkimą, interjero dizainerė akcentuoja – tvarką mėgstantiems visada praverčia minkštas kampas, sofa, lova ar komoda aukštesnėmis kojelėmis. O šis funkcionalumas, anot J.Sventickienės, leidžia greičiau ir lengviau susitvarkyti.

„Po tokiais baldais siurblys robotas ar paprasčiausia šluota palįs tiesiog patogiau bei paprasčiau. Tačiau svarbios ne tik aukštesnės kojelės – renkantis komodą, verta atkreipti dėmesį ir į stalčius. Mat tvarką juose organizuoti yra daug lengviau. Atsidarius stalčių, visas pastarojo turinys matosi iškart. Tuo metu renkantis spintą daiktų organizavimui ypač naudingos ne tik vietos kabinamiems rūbams. Praverčia tiek pakankamas lentynų, tiek ir stalčių kiekis. O svarstantiems apie lovą siūlyčiau ją rinktis su patalynes dėže. Taip vietos daiktams susidėti bus išties daug. Šioje daiktadėžėje labai patogu laikyti nesezonines antklodes, pagalves ar pledus. Labai gerai, jei tokį funkcionalumą turi ir sofa arba minkštas kampas. Čia patogiai bus galima pasidėti pledą, kurio prireiks vėsiam vakarui, papildomas pagalvėles ar svečių patalynės komplektą“, – atkreipia dėmesį interjero dizainerė.

Todėl renkantis baldus ji siūlo galvoti apie funkcionalumą – ne tik estetiką. Šis kriterijus, pasak specialistės, svarbus kone visiems baldams – žurnaliniams staliukams su papildomais stalčiais ar lentynomis, televizoriaus spintelei bei kitiems namų akcentams.

123RF.com nuotr./Tvarkingi namai
123RF.com nuotr./Tvarkingi namai

Būkite sumanūs – turėkite savo sistemą

Kalbintos specialistės vieningai sutaria – namus suorganizavus tvarkingai, vėliau prireiks tik išlaikyti esamą tvarką. O įpročiai, įsitikinusi J.Mikštė, formuosis su kiekviena nauja diena. Jos teigimu, susitvarkius, gyventi tampa patogiau ir laisviau, todėl į netvarką grįžti nebesinori savaime.

„Nauja tvarka namuose išties pasiteisina. Tačiau tvarkytis reikia ne tik kruopščiai, bet ir sumaniai. Patarčiau išmokti nepirkti nereikalingų daiktų, o tai, kas nebenaudojama, verčiau parduoti ar atiduoti. Geriau investuokite į tvarką bei patogesnį gyvenimą. Šios naudos labai svarbios mūsų emocinei sveikatai. Praktika rodo, kad tvarkinguose namuose esame tiesiog laimingesni. Susitvarkykite ir netruksite tuo įsitikinti“, – šypsosi J.Mikštė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius