-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 02 03

I.Jurevičienė apie namų tvarkytojos darbą ir klientų pageidavimus: „Šių paslaugų labiausiai reikia viengungiams ir aktyvioms mamoms“

Manote, kad namų tvarkytoją sau gali leisti tik pasiturintys žmonės? Pasirodo, ši paslauga prieinama visiems – nuo studentų iki užsiėmusių mamų ar viengungių.
Namų šeimininkė
Namų šeimininkė / 123RF.com nuotr.

Švara ir tvarka namuose suteikia ne tik estetinį pasitenkinimą, tačiau teigiamai veikia ir mūsų psichologinę būklę. Užtenka palyginti savo savijautą, kai grįžtame namo į tvarkingus namus, ir į tokius, kur mėtosi krūvos drabužių, visi daiktai ne savo vietose, virtuvėje kriauklėje pilna indų, o stalviršiai aptaškyti maisto likučiais...

Tie, kurie negali pakęsti tvarkymosi, randa išeitį – kviečiasi specialistus, kurie nuimtų naštą nuo pečių. Apie namų tvarkytojos patirtis, įspūdžius ir kodėl neįmanoma neatkreipti dėmesio į švarą, kalbame su „Frekenbok namai“ atstove, bendrasavininke Inesa Jurevičiene, kuri dešimtų metų sukasi namų tvarkymo srityje.

Asmeninio archyvo nuotr. /Inesa Jurevičienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Inesa Jurevičienė

– Ar tai sunkus darbas būti namų tvarkytoja?

– Tai labai atsakingas ir rutininis darbas. O moteriai dar tenka dirbti ne tik kliento, bet ir savo namuose.

Juokaujame su kolegėmis, kad taip išmokstame tvarkytis klientų namuose, kad nebegalime to nedaryti savuosiuose. Negali grįžti į namus ir pamatyti netvarką, nešvarių grindų, dulkėtų lentynų. Akis užkliūva už to, ką galima sutvarkyti, ir iškart pastebi, kur reikia švaros. Būtent švaros, kadangi kiekvienas mūsų turi savo tvarką, tačiau švara – kas kita. Labiausiai man patinka valyti vonias, o ne itin mėgstama yra virtuvės erdvė (juokiasi). Dar ir grindys ne pats maloniausias darbas.

– Su kokiais klientų įgeidžiais ir įnoriais dažniausiai tenka susidurti?

– Yra kasdieniniai norai – standartinė namų priežiūra, kai prižiūrima bendra namų švara: švarios grindys, tualetai, grindys vonios kambarys, plytelės, virtuvė, veidrodžiai ir kt. Tai yra pagrindiniai klientų norai.

Antrasis noras – generalinė tvarka. Pavyzdžiui, žmonės išsikrausto arba įsikrausto į namus, nori švaros po nuomos ir kitų panašių dalykų. Tada valoma yra labai kruopščiai – nuo... iki, dirba keli žmonės, ir toks darbas padaromas per dieną. Valome ne tik jau išvardintus dalykus, bet ir plyteles, gartraukius, šaldytuvus ir kitus dalykus.

– Ar namų tvarkytoja – tik turtingų žmonių privilegija?

– Tikrai ne. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad dažniausiai namų tvarkytojos prireikia užsiėmusioms mamoms, kurios neturi laiko, nes jį skiria vaikams. Nemažai yra vienišų vyrų ar darboholikų, tai pat šeimų, kurios augina mažus vaikus ir negali skirti laiko namų švarai.

Kita dalis besikreipiančiųjų – pagyvenę žmonės, senjorai, kurie dėl vienokių ar kitokių aplinkybių, tarkime, emigravusių vaikų ar sveikatos problemų, negali tinkamai pasirūpinti namais.

Na, o labai turtingų žmonių pas mus Lietuvoje juk nėra tiek daug. Manau, kad namų tvarkytoją gali sau leisti vidutines pajamas turintys žmonės, nenorintys eikvoti laiko namų tvarkymui.

TAIP PAT SKAITYKITE: Kiek kainuoja „nieko neveikimas“ – būti namų šeimininke? Pokalbis su efektyvaus namų tvarkymo konsultante G.Bagdoniene

– Jei palygintumėte pastaruosius metus, ar namų tvarkytojų paklausa auga?

– Nors šioje srityje vyrauja didelė konkurencija, tačiau žmonių poreikiai auga, ir namų tvarkymas tampa paslauga, kurios reikia vis didesniam skaičiui žmonių.

Žinoma, tvarkytojai turi būti labai geri ne tik tvarkymo, bet ir komunikabilumo prasme, ir atlikti savo paslaugas ir darbą kuo kokybiškiau.

– Taigi iš tiesų – kiek laiko tenka užtrukti tvarkant namus?

– Sunku pasakyti, kadangi kiekviena namų tvarkytoja turi savo greitį, ir tas greitis yra labai skirtingas. Jeigu kalbėtume apie standartines paslaugas, mes daugiau mažiau žinome laiko limitą, ir namų tvarkytoja per jį atlieka tuos darbus.

Yra ir papildomų darbų, kurių gali paprašyti klientas, pavyzdžiui, išvalyti šaldytuvą, sutvarkyti spintą, tuomet laikas kinta. Aišku, didelį vaidmenį vaidina ir namo/buto kvadratūra.

Tiksliau galima įvardinti generalinės tvarkos laiką – tai užtrunka apie 6 valandas, tačiau šis laikas taip pat yra kintantis ir dažnai viršija nustatytą limitą.

– Kiek jūs laiko dirbate tokį darbą?

Akis užkliūva už to, ką galima sutvarkyti, ir iškart pastebi, kur reikia švaros. Būtent švaros, kadangi kiekvienas mūsų turi savo tvarką, tačiau švara – kas kita.

– Namų tvarkymo srityje esu jau apie dešimtmetį. Penkerius labai daug dirbau – tiek komandose, tiek individualiai, o dabar turiu keletą specifinių klientų, su kuriais gali dirbti ne bet kas.

Tai yra žmonės, kurie nenori papildomo dėmesio, reklamos, kuriems reikia diskretiškumo. Dažniausiai jie turi savo matymo kampą, poreikių struktūrą, švaros, daiktų sudėliojimo specifiką, kaip kas turi būti sudėta, išlyginta ir pan. Šiuo atveju namų tvarkytojos yra visiškai „pritaikytos jiems“. Iš kitos pusės, kiekvienas mūsų juk turi savo tvarką. Bendravimo prasme tai malonūs ir paprasti žmonės.

Šis darbas man yra labai įdomus ir tuo, kad galiu išmėginti įvairias naujas valymo priemones, kurias įvertinusi galiu pasiūlyti savo klientams, pavyzdžiui, kas tikrai efektyvu.

123RF.com nuotr./Tvarka namuose
123RF.com nuotr./Tvarka namuose

– Ar lietuviai lengvai įsileidžia į namus tvarkytoją?

– Iš tikrųjų, tai mes patys ieškome namų tvarkytojų, kurie būtų atsakingi, kruopštūs, protingai žiūrintys į savo darbą, išmanantys darbo specifiką, juk valant ir nežinant tam tikrų niuansų, galima apskritai sugadinti paviršius ir pan. Tik tada galime rekomenduoti darbuotojus klientams ir apibūdinti jų asmenines savybes. Manau būtent tai suteikia saugumo jausmą, o klientas visada turi galimybę stebėti, kaip tvarkytojas dirba, ir rinktis.

Tačiau dažniausiai besikreipiantys žmonės žino, ko nori, o pagal tai mes renkamės, ką pasiūlyti. Be to, yra pažintinis laiko tarpas, kad klientai ir namų tvarkytojai „atrastų“ vienas kitą.

– Kiek kainuoja turėti švarius namus?

– Šiuo atveju tai yra labai individualu, kadangi kaina priklauso nuo daugelio veiksnių – tai kasdienės, standartinės, o gal papildomos paslaugos, generalinė tvarka?

Vienose įmonėse generalinę tvarką atlieka vienas žmogus, o pas mus dirba iš karto dvi tvarkytojos. Vienas žmogus niekada nepasieks tokio rezultato ir nesukurs tokios švaros, kaip iš karto du dirbantys asmenys.

Mano darbo patirtyje buvo tokių atvejų, kai žmogus po generalinės tvarkos sakė, jog jam nebereikės daugiau daryti remonto – tai tikras komplimentas mūsų darbui.

Ar dažnai reikia atlikti generalinę tvarką? Viskas priklauso nuo šeimininko poreikių: dažniausiai tai atliekama po statybos darbų, po to, kai kažkas išsikraustė, kai reikia įsikraustyti ir pan. Todėl ir kaina yra kintantis dalykas, priklausanti nuo situacijos ir atlikto darbo, tačiau kaip minėjau, tai nėra tik turtingų žmonių privilegija.

– Su kokiais kuriozais ar smagiomis situacijomis susiduriate šiame darbe?

Juokavome su kolegėmis, kad taip išmokstame tvarkytis pas klientus, kad nebegalime to nedaryti savo namuose. Negali grįžti į namus ir pamatyti netvarką, nešvarių grindų, dulkėtų lentynų.

– Vieną kartą nuvykome į namus, kuriuose klientė paprašė „kaip nors sutvarkyti tą balkoną“. Kai pamatėme jį, teko gerai pasukti galvą, ką galime padaryti, kaip sutvarkyti, kadangi jame buvo labai daug daiktų, įrankių, smulkmenų.

Sugalvojome, kad viską reikia sudėti į ten buvusią lentyną ir kai tai padarėme, atsirado tiek vietos, o ir daiktai buvo pasiekiami ranka. Klientę ištiko šokas gerąja prasme – nes ji negalėjo patikėti, kaip viskas tilpo, ir dar vyras patenkintas tvarkingai sudėtais daiktais. Tai buvo viena iš gražesnių patirčių.

– Gal mūsų skaitytojams atskleistumėte ir keletą tvarkymosi gudrybių – kas greičiausiai sukuria tvarką?

– Jeigu netikėtai užgriūva svečiai, galima greitai ir efektyviai įvesti švarą. Namai atrodys tvarkingi tada, kai bus švarus vonios kambarys, tualetas, virtuvėje – stalviršiai, o bendroje erdvėje – veidrodžiai. Tai dažniausiai lankomos ir apžiūrimos erdvės, sukuriančios švaros ir tvarkos įspūdį. Aišku, dar reikėtų pridėti grindis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius