-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 28

Profesionalo patarimai, kaip greitai sutvarkyti namus. Nuo ko pradėti?

Švarūs namai – daugelio siekiamybė, tačiau po kasdieninių darbų nelengva rasti laiko ar jėgų dar ir tvarkytis. Patalpų valymo ekspertai atskleidžia, kad kai kurie jų veikloje taikomi standartai ir principai gali būti nesudėtingai pritaikyti ir palaikant kasdienę tvarką namuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Pavasarinė tvarka
Namų tvarkymas / Vida Press nuotr.

Triukais, kaip greitai susitvarkyti namus ir kaip ilgiau džiaugtis jų švara, dalijasi Artūras Baikštys, „Švaros brolių“ Valymo paslaugų departamento direktorius.

Priemonių parinkimas – pusė darbo

Dauguma žmonių įsitikinę, kad kiekvienuose namuose randamos virtuvės priemonės, tokios kaip citrina, actas ar valgomoji soda, nešvarumus panaikins taip pat gerai kaip ir specialiai valymui skirtos priemonės, bet nekenks sveikatai, bus pigesnės.

Vis dėlto ekspertas sako, kad minimi produktai gali netikti jautriems paviršiams valyti dėl didelės rūgštinės koncentracijos. Netinkamai naudojamos, jos gali subraižyti paviršius ar net pakeisti jų pirminę spalvą.

A.Baikštys sako, kad visas priemones reikia naudoti atsargiai, o vadinamųjų natūralių priemonių neatsisakyti, bet jas pasitelkti tik neįsisenėjusiems nešvarumams šalinti, svarbu parinkti tinkamą koncentraciją.

Specialiai valymui skirtos priemonės, naudojamos pagal instrukcijas, nuvalys net ir įsisenėjusius nešvarumus ir nepažeis baldų ar apdailos paviršių. „Kaip pavyzdį galiu įvardyti namuose esančius vandens čiaupus. Jei po valymo jų paviršius tapo dėmėtas ar kalkėtas, tikėtina, kad naudojate netinkamą, per rūgštų cheminį valiklį“, – sako A.Baikštys.

Svarbiausia tinkama tvarkymosi seka

Pasak patalpų švaros eksperto, tvarkymąsi reikia pradėti nuo veiksmų, kurie nereikalauja daug laiko, tačiau yra itin reikšmingi bendram vaizdui. Virtuvėje nurinkite nešvarius indus ir juos išplaukite, sudėkite nešvarius drabužius į skalbyklę, išneškite šiukšles.

Toliau kambarius pradėkite valyti nuo viršaus, t.y. šviestuvų, viršutinių lentynų, tik pabaigoje plaukite grindis. Taip pat patartina tvarkytis nuo tolimiausio kampo išėjimo durų link – taip neatsiras naujų nešvarumų ten, kur jau buvo sutvarkyta.

Namų tvarkymas paprastai užbaigiamas vonios kambariu. „Nesvarbu, ar tai būtų privačios, ar komercinės patalpos, žmonės bendrą švarą vertina būtent pagal šį kambarį. Sanitarinė tvarka ir malonus kvapas yra pagrindiniai ir svarbiausi aspektai“, – teigia A.Baikštys.

123RF.com nuotr./Orchidėjos vonios kambaryje
123RF.com nuotr./Orchidėjos vonios kambaryje

Kada tvarkyti namus?

Kad tvarkymasis netaptų kančia ir daug laiko atimančiu uždaviniu, tikrai nereikia nusistatyti taisyklės valyti visų paviršių kasdien. Namai atrodys švarūs, kai daugiau dėmesio skirsite tik dažnai liečiamiems paviršiams, kurie yra arčiau langų ar ventiliacijos. Tai – daugiausiai nešvarumų sukaupiančios vietos, nes iš jų išeina dulkės ir purvas.

Tačiau eilinis namų valymas, deja, neužtikrins ilgalaikės tvarkos. Generalinį valymą reikėtų atlikti bent du kartus per metus: po vasaros ir žiemos sezonų.

Pavyzdžiui, jeigu namuose yra grindų plytelių ir jos valomos šlapiu šepečiu, bėgant laikui, jos pradeda juoduoti, purvas įsigeria į plytelių tarpus. Generalinio valymo metu nešvarumą pašalinami, o plytelių kraštai impregnuojami. Langų, stiklų valymas taip pat rekomenduojamas ne rečiau kaip du kartus per metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius