Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 10 13

Psichologė G.Petronienė: fiziškai aktyviau gyventi padeda technologijos

Nors daugelis pradeda sportuoti norėdami pagerinti savo fizinę būklę, specialistai atkreipia dėmesį, kad judėjimas lygiai taip pat prisideda ir prie teigiamų emocinės būklės pokyčių. Psichologė, psichoterapeutė Genovaitė Petronienė akcentuoja, kad judėjimas padeda susidoroti su stresu ir nerimu, suteikia daugiau energijos ir pojūčių. Jos teigimu, pradėti gyventi aktyviau gali padėti ne tik artimieji, bet ir įvairios išmaniosios apyrankės. Viena iš jų – naujoji „Fitbit Charge 5“, leidžianti kasdien stebėti savo fizinį aktyvumą ir savijautą.
Genovaitė Petronienė
Genovaitė Petronienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Fizinis aktyvumas gali išgydyti net lengvos depresijos simptomus, kai žmogaus miegas – negilus, yra sutrikusi jo dėmesio koncentracija, išsekusi nervų sistema, matomi biologiniai išsekimo požymiai. Tai yra ypač aktualu šiandien, kai dalis žmonių jau spėjo pervargti po vasaros, o kitus ima kamuoti sezoninis slogumas“, – sako G.Petronienė.

Jos teigimu, judėjimas padeda žmonėms pajusti savo kūną ir „įsižeminti“: „Jei žmogus yra apsnūdęs ar apatiškas, pasportavęs jis jaučiasi gyvesnis. Jei jį kamuoja nerimas, išsiblaškymas ar stresas, asmuo nusiramina, susikoncentruoja į momentą, gali labiau mėgautis gyvenimu, o galvoje sukasi mažiau minčių.“

„Fitbit“ nuotr./Judėjimas užkoduotas žmogaus genuose
„Fitbit“ nuotr./Judėjimas užkoduotas žmogaus genuose

Turi mažiau energijos, sunkiau susidoroja su stresu

Psichologė, psichoterapeutė akcentuoja, kad visiškai fiziškai neaktyvūs žmonės turi gerokai mažiau energijos, tai lemia lėtesnė medžiagų apykaita. Anot jos, nejudantys asmenys taip pat turi mažiau natūralių resursų susidoroti su stresu.

„Užpuolus aštresniam stresui, fiziškai neaktyvus žmogus su juo dorosis sudėtingiau. Ypač, jei susiduriama su įvairiomis psichologinėmis problemomis, kurios nusėda kūne įtampos pavidalu. Sportuojantys žmonės šią įtampą gali išleisti, sumažinti. Svarbu pažymėti, kad skirtingas fizinis aktyvumas gali padėti tvarkantis su įvairiomis emocijomis. Pavyzdžiui, su smūgiavimu susijęs sportas – lauko tenisas, badmintonas ar boksas – palengvina pykčio išleidimą. Tempdami sausgysles, užsiimdami joga ar pilatesu lengviau atsipalaiduojame. Jojimas gali sustiprinti prisirišimo jausmą, jei žmogus yra emociškai šaltas“, – teigia G.Petronienė.

Pašnekovė priduria, kad didžiulę reikšmę mūsų emocinei būsenai turi ne tik intensyvus sportas, bet ir minimalus fizinis aktyvumas: „Tai paprasčiausiai pagerina mūsų nuotaiką. Net ir vaikščiodamas ar važiuodamas dviračiu, žmogus patiria daugiau pojūčių, pradeda jausti savo raumenis, geria į save aplinką.“

Judėjimas užkoduotas žmogaus genuose

Psichologė, psichoterapeutė pažymi, kad dalis žmonių neretai turi įvairių įsitikinimų prieš reguliarų judėjimą – mano, kad tai yra labai sunku, tam reikia ruoštis, o pradėjus – nieko neišeis.

„Daugelis žmonių netiki savo kūno pajėgumais ir nemano, kad iš to yra apčiuopiamos naudos. Judėjimas yra užkoduotas mūsų prigimtyje – juk maži vaikai nenustygsta vietoje ir pastoviai juda. Todėl jei jūsų artimas žmogus nėra fiziškai aktyvus, reikėtų jam padėti ir „įvilioti“ jį į tam tikras fizines veiklas, paskatinti jį vaikščioti ar pasivažinėti dviračiu, pasiūlyti tai daryti drauge. Dažnas žmogus pajutęs judėjimo skonį grįžta į natūralią savo būseną ir daugiau nebenori sėdėti. Prisiversti užtrunka vos kelias minutes, tačiau tai yra būtina, kad pamatytume, kokią naudą teikia fizinis aktyvumas“, – sako pašnekovė.

Fizinį aktyvumą skatina ir išmanieji prietaisai

Specialistė atkreipia dėmesį, kad paskatinti gyventi aktyviau gali ir įvairios išmaniosios apyrankės ar laikrodžiai. Anot G.Petronienės, kasdien matant žemą fizinio aktyvumo lygį ir mažą žingsnių kiekį, tai leidžia suprasti karčią realybę.

„Išmaniosios apyrankės ir laikrodžiai padeda nesportuojantiems žmonėms pamatyti realią situaciją ir suvokti, kad nejudėdami tikrai nedarome sau paslaugos. Kiek vėliau, pradėjus fiziškai aktyvesnį gyvenimą, šie prietaisai leidžia stebėti kasdien nueinamus žingsnius, fizinio aktyvumo lygį, skatina siekti užsibrėžto tikslo ir perlipti save. Tai padarius, šį jausmą patirti norima vėl ir vėl“, – sako psichologė, psichoterapeutė.

„Fitbit“ nuotr./„Fitbit Charge 5“
„Fitbit“ nuotr./„Fitbit Charge 5“

Vienas iš tokių prietaisų, padedantis stebėti savo fizinį aktyvumą ir savijautą – naujoji „Fitbit Charge 5“ išmanioji apyrankė. Tai – pažangiausias iki šiol pristatytas šios linijos produktas, iš naujo brėžiantis skirtį tarp išmaniojo laikrodžio ir išmaniosios apyrankės funkcijų.

„Fitbit Charge 5“ suteikia galimybę sekti ir valdyti stresą naudojantis EDA skenavimo programėle, padedančia stebėti organizmo reakciją į nerimą keliančias situacijas. Praėjusiais metais ši funkcija pristatyta kartu su išmaniuoju laikrodžiu „Fitbit Sense“. Gamintojo duomenimis, net 70 proc. laikrodžio naudotojų dvi minutes trunkančios sesijos metu normalizuoja savo širdies ritmą, o naujoji apyrankė atveria galimybę tą padaryti dar didesniam žmonių ratui. Ji taip pat leidžia stebėti savo širdies sveikatą ir miego kokybę.

Be to, tai yra pirmoji „Fitbit“ išmanioji apyrankė, turinti nuolat įjungto ekrano funkciją. Lyginant su „Charge 4“, šis produktas yra 10 proc. plonesnis ir 200 proc. ryškesnis, tad nepriklausomai nuo apšvietimo jį patogu naudoti tiek viduje, tiek lauke. Papildomai, išmaniojoje apyrankėje yra įdiegtos visos reikalingos funkcijos – sąsaja su telefono pranešimais, žadintuvas, bekontakčiai atsiskaitymai ir kt., o įkrauta baterija tarnauja iki 7 dienų.

Įsigydami „Fitbit Charge 5“ nauji naudotojai dovanų gauna 6 mėn. nemokamą „Fitbit Premium“ prenumeratą, suteikiančią prieigą prie daugiau nei 500 treniruočių, dėmesingo įsisamoninimo praktikos (mindfulness) ir mitybos sesijų, sukurtų bendradarbiaujant su lyderiaujančiais šių sričių prekių ženklais. Prenumerata taip pat leidžia išsamiau pažvelgti į savo sveikatos rodiklius, pateikia detalius streso valdymo ir miego įvertinimus.

G.Petronienė priduria, kad itin svarbu, jog fiziškai aktyvesnį gyvenimą pradedantys žmonės neapsižiotų per daug: „Tai yra bene dažniausia klaida, lemianti, kad asmuo perdega ir nepakelia naujo įpročio naštos. Todėl itin svarbu pradėti mažais žingsneliais, stebėti savo kūną ir laipsniškai didinti fizinio aktyvumo lygį.“

Įsigykite naująją „Fitbit Charge 5“ išmaniąją apyrankę ir sužinokite daugiau apie jos funkcijas čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius