Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 30

Rasa puoselėja protėvių kurtą aplinką: atvykę artimieji čia pasijunta apsupti ramybės

Rasa rašo, kad kiemo aplinką puoselėja jau daugiau kaip 17 metų ir stengiasi išsaugoti tai, ką savo rankomis kūrė protėviai.
Rasa puoselėja protėvių sodybą
Rasa puoselėja protėvių sodybą / Asmeninio archyvo nuotr.

„Tai protėvių namai. Tai nėra šiuolaikiški namai. Iš kartos į kartą puoselėjamas kiemas. Pamenu, kai buvau maža kieme bėgiojome, žaidėme. Dabar patys prižiūrime kiemo aplinką ir tuo pačiu bandome išsaugoti visus protėvių prisiminimus. O jų būta daug.

Kiemo aplinką puoselėjame jau daugiau kaip 17 metų. Visi metų laikai čia yra nuostabūs. Visi rytai ir vakarai žavi savu grožiu. Atvykę draugai, artimieji čia pasijunta kaip kitame Pasaulyje, kur užlieja ramybė, gerumas, paukščių čiulbėjimas, kartais ir prisiminimai apie tuos laikus kai dar kaimai klestėjo. Išsaugojome visus senolių pastatus: klojimą, klėtelę, daržinę, tvartą, malkinę. Net ir vaismedžius – alyvinių obuolių tris medžius, antaninių obuolių medžius. Atrodo kad net ir tos pačios kregždutės vis kiekvienais metais sugrįžta į savus namus, o paukščiai į savus inkilėlius. O mes kaip maži vaikai, rudenį žvilgsniu juos išlydime, pavasarį pasitinkame.

Vasaros rytais prie tvenkinio išlenda pasišildyti žalčiukas, o vakare pasirodo ir ežiukas. Saulėlydžiai čia patys gražiausi. Rytai – patys tyliausi. Žadintuvas gaidys, o paukščių čiulbėjimas – pasisveikinimas su nauja diena“, – taip meniškai savo protėvių sodybą aprašo Rasa Gasparkaitė.

15min moteris sakė, kad sodybos plotas – net 61 aras, tad darbų čia užtenka visiems. Svarbiausia, kaip ji pamini ne kartą – išsaugoti tai, ką sukūrė protėviai. „Darbai prasideda nuo ankstyvo pavasario, o vasarą tai gaidžiams pragydus išeini ir tik vakare grįžti. Namas čia skaičiuoja jau beveik 100 metų – toks tvirtas, kad net meistrai stebėjosi, kai keitė langus. Laikome ir vištas“, – pasakoja Rasa.

Kadangi plotas didelis, tai vieni pjauna žolę, kiti prižiūri gėlynus ir kitą aplinką. „Labai mėgstame gėlynus, tad juos kuriame jau ne vienerius metus, kasmet vis ką nors naujo sugalvojame. Tai reikalauja priežiūros, be to, norisi tų pirmųjų pavasarinių žiedų. Parinkome augalus taip, kad gėlės žydi nuo ankstyvo pavasario iki pat rudens“, – džiaugiasi Rasa.

Asmeninio archyvo nuotr./Rasa puoselėja protėvių sodybą
Asmeninio archyvo nuotr./Rasa puoselėja protėvių sodybą

Didžiausias džiaugsmas širdžiai – pušynas

Rasa pamini, kad labiausiai širdį džiugina pušynas. „Aplink tvenkinį tėvai prieš 15 metų pasodino turbūt daugiau kaip 100 pušų. Šiandien mes džiaugiamės nuostabiai tankiu pušynėliu. Net tolėliau gyvenantys kaimynai patenkinti, kadangi iš pušyno juos kasryt pasitinka paukštelių čiulbėjimas. Be to, randame dar ir kazlėkų! Net į mišką nebereikia eiti grybauti“, – juokiasi Rasa.

Paklausta apie tai, ar turi svajonių, kurias norėtų įgyvendinti sodyboje, Rasa sako, kad jos mama labai myli rožes, todėl norėtų įkurti rožyną. „Nors jau turime senolių palikimą – rožes, jas išsaugojome ir norėtume dar labiau praplėsti. Apskritai esame linkę išsaugoti augalus, kurie sodyboje auga jau nuo senų dienų“, – pasakoja Rasa.

Asmeninio archyvo nuotr./Rasa puoselėja protėvių sodybą
Asmeninio archyvo nuotr./Rasa puoselėja protėvių sodybą

Šių metų konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“. Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti „Makita“ akumuliatorinį Bluetooth radiją ir 18V akumuliatorių iš plačiausios pasaulyje akumuliatorinių įrankių sistemos LXT. Radijas veikia nuo akumuliatorių ir AC srovės ir taip pat įkrauna akumuliatorius.

Daugiau apie konkurso sąlygas – ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius