-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2021 10 08

Renkatės buitinę techniką? Kokios funkcijos dešimtmečiams palengvintų virtuvės rutiną

Kurtis naujuose namuose – ilgai lauktos svajonės išsipildymas. Tačiau renkantis buitinę techniką galva gali apsisukti nuo įvairių prietaisų parametrų, nes juos reikia išsirinkti visus vienu ypu. Bent jau šaldytuvą, kaitlentę ir orkaitę. Prietaisai turi įvairiausių funkcijų ir priklausomai nuo jų svyruoja kainos. Todėl verta atkreipti dėmesį į tas funkcijas, kurios ilgus ateinančius metus padės taupyti laiką, o galbūt – netgi sveikatą ir susėdus apgalvoti savo maisto gaminimo įpročius.
„Electrolux“ kaitlentė
„Electrolux“ kaitlentė / „Electrolux“ nuotr.

„Electrolux“ ekspertas Ignas Bernotas dalinasi įžvalgomis, kokias išmanias ir gudrias funkcijas šiandien turi mums įprasti virtuvės prietaisai.

Orkaitėje garuose jau galim paruošti viską – nuo ryžių iki kepsnio

„Intuityvūs virtuvės prietaisai per ilgą laiką atsiperka, žvelgiant iš įvairių perspektyvų: jie taupo jūsų laiką, sumažina elektros energijos sąnaudas (tuo pačiu prisidedant ir prie aplinkos saugojimo), suteikia daugiau galimybių gyventi sveiką gyvenimo būdą,“ – sakė I. Bernotas.

Kaip buitinė technika gali paskatinti jus maitintis sveikiau? Tai priklauso nuo maisto paruošimo būdo. Jau egzistuoja garinės orkaitės, leidžiančios maistą ruošti ir pašildyti garuose. Tai išsaugo daugybę maistinių medžiagų, patiekalo struktūrą ir skonį.

Orkaitės turi įvairių tipų garų įrangą. Pavyzdžiui „SteamCrisp“ orkaitės yra dalinai garinės. Jos kepimo metu išskiria 25 proc. garų, likusi dalis – įprastas karštas oras. Gaminant su šia orkaite paukštiena bus minkšta ir sultinga iš vidaus, o išorė lengvai apskrudusi, pasidengs aukso spalvos plutele. „SteamBoost“ orkaitės jau yra pilnai garinės – turint tokį prietaisą, garuose galima gaminti košes, ryžius, daržoves, bet kokį žuvies ar mėsos patiekalą. Dar yra „SteamPro“ orkaitės, kurios papildomai turi ir sous vide (lėto kepimo žemoje temperatūroje vakuume) funkciją.

Dar vienas tipas –„Steamify“ orkaitės, kurios automatiškai koreguoja garų lygį kepimo metu – taigi, pačios atranda geriausią garų ir karšto oro balansą, kad patiekalas būtų paruoštas nepriekaištingai. Tad neniurzgėkite, kad sveikas maistas – neskanus, svarbu, kaip jį paruošite!

I.Bernotas priduria, jog šios orkaitės turi ir visus kitus tradicinius kepimo režimus. Pasirinkę tokį prietaisą iškart galite atsisakyti mikrobangų krosnelės – maistą galima puikiausiai šildyti garais arba rinktis kitą alternatyvą: kompaktišką kombinuotą orkaitę, kuri veikia kaip įprasta orkaitė, tačiau turi ir papildomą mikrobangų funkciją.

VIDEO: Išmani ELECTROLUX „Steamify“ orkaitė kepa pati

Dalį valymo darbų atlieka pats prietaisas

Beje, turbūt esate girdėję apie namų valymo prietaisus – garų valiklius? Karšti garai suminkština įvairius nešvarumus, prikepusius riebalus, tuomet juos belieka nubraukti šluoste. Toks pat principas veikia ir garų orkaitėse – įjungus specialų valymo režimą, galima efektyviai suminkštinti įvairius nešvarumus ir daug lengviau juos išvalyti.

Jei vis tik renkatės ne pilnai garinę orkaitę, dar viena funkcija, galinti išvaduoti nuo periodiško orkaitės sienelių gramdymo yra pirolizė. Tokią funkciją turinčios orkaitės įkaista beveik iki 500 ° C temperatūros ir ją palaiko bent kelias valandas. Tokiame karštyje riebalai bei nešvarumai tiesiog sudega, procesui pasibaigus ir orkaitei atvėsus reikia išvalyti iš vidaus pelenus. I. Bernoto nuomone, tokia funkcija tikrai pasitarnautų daug patiekalų orkaitėje gaminantiems žmonėms.

VIDEO: Daugiau jokių sudegusių patiekalų: išmani garinė „Electrolux“ orkaitė kepa be klaidų

Per darbo susitikimą galite užmesti akį, kaip laikosi kepsnys orkaitėje

Ekspertas taip pat rekomenduoja renkantis orkaitę patikrinti, ar ji turi automatinių gaminimo programų. Ši funkcija reiškia, kad gaminimo trukmė ir temperatūros bei kepimo režimų pokyčiai jau yra užprogramuoti iš anksto konkrečioje programoje, šeimininkui reikia tik pasirinkti, ką gamins.

Kai kurios orkaitės turi termometrą, kuris matuoja ir rodo jums kepamo produkto vidaus temperatūrą. Tokia informacija padeda išvengti situacijų, kai maistas arba perkepa, arba viduje dar lieka nepakankamai iškepęs.

Viena šviežiausių buitinės technikos funkcijų – prisijungimas prie „Wi-fi“. Ką gali nuveikti orkaitė, prisijungusi prie jūsų telefono? I. Bernotas paaiškina, jog telefone galite aiškiau matyti automatines orkaitės kepimo programas, integruotus receptus bei stebėti procesą – kiek laiko liko iki gaminimo pabaigos, kokia yra kepimo temperatūra, ir panašiai.

Pažangiausios – „Cookview“ orkaitės. Tai – prietaisai su papildomai įmontuota filmavimo kamera, gali transliuoti kepančio patiekalo vaizdą į telefoną. Jei orkaitėje esantis patiekalas jums atrodo jau iškepęs, telefonu galite netgi išjungti orkaitę!

VIDEO: Mėsa įdarytos paprikos „Electrolux“ garinėje orkaitėje

Ar dažnai randate „išbėgusį“ puodą? Speciali funkcija leidžia to išvengti

Renkantis kaitlentę I.Bernoto rekomendacijos skrieja indukciniams prietaisams. Tokia kaitlentė greičiau įkaista, greičiau užvirina vandenį puode, kaitina tik gaminimo indo plotą ir neprikepa, jei ant jos užtyška produktų ar išbėga skystis. Naujausios funkcijos, tokios kaip „SenseBoil“, „SenseFry“ ar „SensePro“ žengia dar žingsneliu toliau – kaitlentė pati sumažina kepimo temperatūrą, pagal tam tikrus požymius užfiksavusi, kad vanduo puode jau užvirė ar kepsnys keptuvėje intensyviai skrunda. Šių kaitlenčių spalvotame valdymo skydelyje yra kepimo vadovas, kuris palengvina maisto gaminimą.

„Galime būti ramūs ir pastatę puodą virti ant maksimalios temperatūros, nueiti šiek tiek į šalį. Vanduo neišbėgs, nors toliau virs ant mažesnės kaitros,“ – atskleidžia I. Bernotas.

Dar viena kaitlenčių funkcija, apie kurią vertėtų pagalvoti gaminantiems gausesnei šeimai ar grilio mėgėjams – tai kaitviečių sujungimas „Bridge“. Tokį žodį aprašyme turintys prietaisai gali sujungti kelias kaitvietes į bendrą didesnį kaitinimo plotą. Ant tokios zonos galima statyti pailgus troškinių indus arba tam skirtą grilį Plancha ir žvarbiomis dienomis mėgautis ant grilio keptais patiekalais.

„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ kaitlentė
„Electrolux“ nuotr./„Electrolux“ kaitlentė

Daug patogumo suteikia ir „Hob2Hood“ – kaitlentės ir gartraukio „susikalbėjimas“. Per šią funkciją kaitlentė susiejama su gartraukiu ir jo veikimo intensyvumas keičiasi priklausomai nuo gaminimo intensyvumo. Ir nors spustelti mygtuką virš galvos trunka vos akimirką, tačiau gaminant dažniausiai nesame pačiomis švariausiomis rankomis, dėl to tenka papildomai valyti garų surinktuvą. Įsigijus prietaisus, kurie tarpusavyje „kalbasi“ garų surinktuvas tiesiog visuomet veiks tokiu režimu, kokio tuo momentu reikia bei dar kelias minutes po to, kai išjungsite kaitlentę.

VIDEO: „Hob2Hood“ funkcija ELECTROLUX kaitlentėse ir gartraukiuose

Ieškokite šaldytuvo, kuris viduje palaiko tinkamą drėgmės balansą

O ką gudraus siūlo šiuolaikiniai šaldytuvai? Iš šio virtuvės galiūno dažniausiai tikimės, kad saugos mūsų produktus tinkamus vartoti kuo ilgiau. Pasak I. Bernoto, tam šaldytuvo viduje turi cirkuliuoti drėgmė. Gamintojo „Electrolux“ prietaisuose drėgmę padeda užtikrinti „TwinTech“ technologija (dar žinoma kaip bešerkšnė „NoFrost“ tecnhnologija). Jai veikiant šaldiklyje nesusidaro šerkšno sluoksnis, o tai reiškia – nereikia varginančio produktų kraustymo bei šaldiklio atitirpinimo, o tinkama drėgmė šaldytuve ilgiau išlaiko produktus nesugedusius – tai reiškia, jog nereikia jų išmesti ir vėl bėgti į parduotuvę.

Tačiau ekspertas atkreipia dėmesį į vieną dažną klaidą, kuri gali sugadinti ir moderniausias funkcijas turintį šaldytuvą. Tai – ventiliacija. Įmontuojami šaldytuvai turi būti įrengiami paliekant nuo sienos bent 5 centimetrų tarpą, taip pat tiek viršuje, tiek apačioje prie grindų turi būti įrengtos bent 200 kv. centimetrų ploto ventiliacinės grotelės.

Beje, šaldytuvas myli maistą, bet ne orkaitės ir kaitlentės karštį. Sakoma, priešingybės traukia, bet vis tik šilumos nuolat veikiamas šaldytuvas gali pradėti vartoti daugiau elektros, ar dar blogiau –sugesti. Dar viena virtuvės pora, kurios artumą gali lydėti netgi trumpas jungimas – tai indaplovė ir kaitlentė. Pastarosios virš indaplovės geriau nemontuoti.

Taip pat I. Bernotas pataria, nors ir kirba kuo greičiau pasijungti prietaisą, skirti laiko jo instrukcijai perskaityti – teisingas prietaiso pajungimas ir naudojimas taip pat labai prisideda prie jo ilgaamžiškumo. Beje, nors šiandien gamintojai suteikia ilgą prietaisų garantiją, jei visiškai ignoruosite jų kruopščiai parengtas sumontavimo bei pajungimo instrukcijas ir dėl to prietaisas suges – jo taisymui garantija negalios.

Indaplovė taupo ne tik laiką, bet ir resursus

Kalbant apie indaploves buitinės technikos ekspertas rekomenduoja įsigyti standartinio 60 centimetrų pločio indaplovę (kitas variantas – pasiaurinta 45 centimetrų pločio). Pasak pašnekovo, jo rekomenduojamo dydžio indaplovėje galima išplauti daugiau indų, nereikia to daryti per kelis kartus.

„Kodėl apskritai verta turėti indaplovę? Viena svarbiausių priežasčių – tokiu būdu taupome vandenį. 60-ies centimetrų pločio indaplovėse telpa 13-15 indų komplektų. Vienas komplektas – tai lėkštė pagrindiniam patiekalui, lėkštė sriubai, lėkštutė desertui, puodelis, stiklinė ir įrankiai. Tokį kiekį indų plaunant rankomis mes tikrai išleisime apie 50-60 litrų vandens. Indaplovė tiek gali išplauti su 10 litrų vandens ar net mažiau. „Electrolux“ prietaisai dar turi ir „AirDry“ funkciją, kai baigus plovimo ciklą, automatiškai atsiveria indaplovės durelės. Tai padeda greičiau ir natūraliau išdžiovinti indus,“ – sako pašnekovas.

Išpopuliarėjus įmontuojamoms indaplovėms kartais sudėtinga nuspėti, ar plovimas jau pasibaigė. Aiškumo čia įneša „Time Beam“ funkcija, kai indaplovė rodo skaičius – likusį plovimo laiką – ant virtuvės grindų. Kitas šios funkcijos variantas – atitinkamų šviesų atspindys: žalia parodo, kad plovimo procesas jau baigtas, raudona – kad indai vis dar plaunami.

Shutterstock nuotr./Neplauti indai
Shutterstock nuotr./Neplauti indai

„Reikia pastebėti, kad kai kurios šiuolaikinės indaplovės taip pat turi „Wi-fi“ funkciją, gali susijungti su mobiliuoju įrenginiu. To reikia daugiau ne tam, kad matytumėte, jog indai jau išplauti, bet labiau – dėl pačios indaplovės priežiūros. Nes pamiršus išvalyti prietaiso filtrus, įpilti druskos ar skalavimo skysčio, netrukus gali užgriūti įvairių gedimų virtinė. Programėlė mums tiesiog praneša, kada laikas valymo darbams arba „valymo“ programai,“ – sako I. Bernotas.

Jis nesutinka, kad išmanūs prietaisai gali greičiau gesti – elektroninės sistemos gali išsijungti, tačiau net ir sugedus, pavyzdžiui, ryšio funkcijai, prietaisas savo funkciją kepti, kaisti ir plauti sėkmingai atlieka.

„Electrolux“ ekspertas atskleidžia, jog ateityje stebėsime vis daugiau prietaisų, su kuriais galėsime susijungti išmaniuoju telefonu ir galbūt visiškai valdyti vakarienės gaminimą nuo svetainės sofos.

O dabar kviečiame išsikepti gardžių keksiukų!

VIDEO: Burnoje tirpstantys keksiukai – be jokio vargo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius