Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 01

Rožių sodinimas ir genėjimas: T.Gurskas pasidalijo, kokia priežiūra joms reikalinga

Rožės ne veltui vadinamos sodo karalienėmis – jos atrodo įspūdingai, ilgai žydi ir skaniai kvepia, jų spalvų ir formų – tikra galybė. Tačiau ar tikrai jos tokios kaprizingos ir sunkiai auginamos?

Kaip sako specialistas, labai svarbu tinkamai pasirinkti rožes, kurias ruošiamės auginti. Itin gerai žiemoja skiepytos į erškėtį rožės. Jas patariama sodinti gana saulėtose, neužmirkusiose vietose, o gruntas turėtų būti nepermirkęs, sunkesnis, sumaišytas su priemolio, molio milteliais. Galite naudoti ir jau specialų rožėms skirtą gruntą.

„Rožę sodinkite kiek per giliai – iki pirmų šakų jas turi uždengti substratas. Taip gerai peržiemoja skiepijimo vieta ir turite gražias, stiprias rožes pavasarį“, – pataria T.Gurskas.

Jis priduria, kad duobė rožei turėtų būti gana gili, ypač, jeigu jūsų dirvožemis yra prastesnis, o dar geriau įrengiant rožyną iškasti didelę duobę ir ją pripildyti rožėms tinkamo substrato, padėsiančio joms gerai augti ir vešėti. Kai įpilate rožėms skirto substrato į duobės dugną, gerai suspauskite, įpilkite vandens ir tada sodinkite rožes.

„Laistydami rožes, jokiu būdu neliekite ant lapų bei žiedų ir laistykite jas retai, bet gausiai. Tada šaknų sistema vanduo nukeliauja giliai ir rožės gerai peržiemoja.

Be to, rožės mėgsta genėjimą, tad pavasarį peržiemojusias rožes nukirpkite gana stipriai, o vasarą nepamirškite iškarpyti peržydėjusių žiedų, nes rožė išleidžia naujus pumpurus ir sužydi dar kartą.

Prižiūrėkite lapus – lapai turi būti blizgūs, žali, nes tai reiškia, kad jie sveiki. Prevenciškai galite nupurkšti žaliojo muilo tirpalu, citrusinių vaisių ištraukomis, nes tai labai gerai atbaido kenkėjus“, – sako specialistas.

Rožes nugenėjus, verta jas pamulčiuoti ir patręšti, vėliau dar kartą galima tręšti vasaros viduryje.

VIDEO: Agronomas pataria, kaip sodinti ir prižiūrėti rožes

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius