Dabar populiaru
Publikuota: 2014 lapkričio 7d. 16:18

Virtuvės maestro Ruslano Bolgovo kepimo gudrybės: kaip iškepti vištieną vos per 5 minutes?

Vištienos filė
Fotolia nuotr. / Vištienos filė

Ruošdami viščiuką ar vištienos patiekalus namuose dažniausiai naudojame orkaitę arba keptuvę. Priklausomai nuo mėsos kiekio bei recepto, renkamės tą marinavimo bei kepimo būdą, kuris yra patogiausias bei paprasčiausias. Virtuvės šefas, tarptautinių konkursų laureatas Ruslanas Bolgovas atleidžia kelias paslaptis, kaip iš turimų namuose produktų pasigaminti puikų vištienos marinatą bei iškepti vištieną vos per kelias minutes.

Kulinaras teigia namuose dažnai ruošiantis vištienos kepsnelius, kurių kepimas keptuvėje trunka vos 5 minutes.

„Užmarinuotą vištienos šlaunelę (be kaulo) dedu į keptuvę (labai tinka grill keptuvė), ant viršaus kloju kepimo popierių, o ant popieriaus pastatau keptuvės diametro puodą su vandeniu, kad šis prispaustų mėsą.

viščiuką ar vištienos dalis, turinčias kaulą (sparnelius, šlauneles ir kt.) reikėtų kepti orkaitėje

Tuomet 2 minutes apkepu kepsnelius iš vienos, dar kelias minutes iš kitos pusės – ir kepsneliai paruošti. Užtrunku ne daugiau nei 5 minutes“, – kepimo paslaptimis dalijasi virtuvės ekspertas.

Kulinaras atvirauja, jog tokį kepimo būdą išmoko dirbdamas restoranuose: „Taip yra kepamas [red. gruziniškai] viščiukas „Tabaka“. Į specialią keptuvę su užsukamu dangčiu, kuris prispaudžia mėsą, įdedamas visas marinuotas viščiukas. Tokioje specialioje keptuvėje galima iškepti iki 0.5 kg sveriantį viščiuką.“

Tačiau R.Bolgovas atkreipia dėmesį, jog viščiuką ar vištienos dalis, turinčias kaulą (sparnelius, šlauneles ir kt.) reikėtų kepti orkaitėje: „Orkaitėje kepti vištieną su kaulu pataria veterinarijos specialistai, kadangi tik aukštoje temperatūroje (apie 180 °C) kepant apie  40 min žūsta bakterijos. Tradiciškai visas viščiukas orkaitėje iškepa per 1 val.“

Pagrindiniai marinato komponentai

Marinatas – viena svarbiausių vištienos gaminimo dalių. Jo dėka mėsa įgija pilnavertį skonį. Virtuvės maeistro pastebėjimu, ruošiant marinatą reikia žinoti kelis esminius dalykus.

Jeigu jūs pradžioje įpilsite aliejaus, tuomet prieskoniai neįsigers pakankamai

„Pirma, reikia pasirinkti norimą prieskoninę žolelę. Galite marinuoti pagal šalį ar regioną. Pavyzdžiui, jeigu ruošiate vištieną azijietiškai, galite naudoti kalendros sėklas, imbierą, soją, medų“, – pasakoja kulinaras R.Bolgovas. – Antra, būtinas aliejus, kad mėsa nepridegtų, ir pats marinatas išsaugotų sultingumą, apsaugotų mėsą nuo rūgščių. Jis pilamas paskiausiai. Jeigu jūs pradžioje įpilsite aliejaus, tuomet prieskoniai neįsigers pakankamai.“

Trečias esminis marinato komponentas – rūgštingumas, kurį galima išgauti dedant citrinos sultis, apelsiną, garstyčias, vyną ir kitus rūgšties turinčius produktus.

Laisvė improvizacijai

Kulinaras prasitaria, jog pastaruoju metu ruošia marinatą iš produktų, kuriuos tuo metu po ranka turi namuose. „Tereikia įsijungti savo fantaziją: garstyčios grūdėtos ir paprastos, sojų ir volčesterio padažai, kario pastos (žalios, raudonos ir geltonos), vaisiai (pavyzdžiui, mangas) – viską galite panaudoti savo marinate.

Viena paprasčiausių kombinacijų, kurią naudoju – Laimo žievelės, česnakas, imbieras, druska, pipirai ir aliejus. Apskritai, druska, pipirai ir česnakas – pagrindiniai prieskoniai, kuriuos dedame į marinavimą“, – teigia R.Bolgovas.

Paklaustas, kiek derėtų į marinatą dėti druskos, kad mėsa nebūtų sausa, virtuvės ekspertas atsako: „Standartiškai, 1 kg vištos – 10 g druskos. Sausina juk ne druska, o kepimo būdas. Jeigu teisingai kepsite, jums jokia druska nepamaišys.“

Skaitytojams pateikiame R.Bolgovas rekomenduojamą vištienos marinato receptą.

(Vienam viščiukui marinuoti)

6 skiltelės česnako

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 apelsino žievelė

1 nedidelė imbiero šaknis

1 arbatinis šaukštas anyžių sėklos

2 valgomieji šaukštai majonezo (geriausia – kuo tirštesnis ir nerūgštus)

5 pipirų mišinys (pagal skonį)

druska (pagal skonį)

Viską susmulkiname, sumaišome ir gerai įtriname į mėsą. Geriausia viščiuką šaldytuve palikti marinuotis visai nakčiai. Likus valandai iki kepimo, šefas rekomenduoja viščiuką palaikyti kambario temperatūroje, leisti atšilti.

Temos: 2 Marinatas Vištiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Rusijos teisėjų vadas pasvarstė apie netobulą Konstituciją: ką rezga Vladimiras Putinas?

Aktualu

Protestų Ingušijoje dalyviai sako nusivylę Kremliumi ir žada gintis „plikomis rankomis“

Vardai

Mindaugas Kuzminskas patvirtino – skiriasi su žmona Egle: „Aš norėjau šeimos ir vaikų“

24sek

Šaras po pergalės – apie naujoką kosmose, P.Jankūno formą ir žvėrį T.Walkupą

Aktualu

Seksualiai Švėkšnoje išnaudotos merginos trokšta kurti ir mylėti, bet turi mokytis gyventi

„Ginčas“ dėl meilės „Žalgiriui“: kurie žaidėjai nepateisina Šaro lūkesčių?

Aktualu

Panevėžyje BMW nesuvaldęs „klevo lapas“ sumaitojo stovėjusį „Nissan“

Interviu Vardai

I.Launikonytė: apie metų skirtumo nepaisančią meilę V.Kovaliovui, išvaizdos pokyčius ir muzikos terapiją

Interviu Kultūra

Berlyno kino festivalio programos konsultantas W.Speckas: kinas yra politiškas menas

24sek

Naujokas liko ant suolo – Kauno „Žalgiris“ vos neprisižaidė su „Dzūkija“

Gyvenimas

Dosnus klientas padavėjai paliko 10 tūkst. JAV dolerių arbatpinigių

Sportas

Po įvarčio į savus vartus „Arsenal“ išgelbėjo fantastiškas 5 minučių dublis

Gyvenimas

Valstybė nusprendė geriau už Valentiną žinanti, kuo jai gydytis: moteris jaučiasi bandomuoju triušiu

Aktualu

TS-LKD prezidentiniuose debatuose V.Ušackas dūrė: „Partijos vadovybė pasirinkusi Ingridą“

Aktualu

Nepilnamečių pataisos namų direktorius – atvirai apie tai, kas dedasi „vaikų kalėjime“

Verslas

Mirė vienas „United Colors of Benetton“ įkūrėjų Gilberto Benettonas

Vardai

Milžinas ir coliukė: kalnu pramintas „Sostų karų“ aktorius vedė savo mylimąją

Gyvenimas

Translyčių menstruacijos: vyrai, kurie serga mėnesinėmis, ir moterys, kurios – ne

Aktualu

Tomas Viluckas: Skausminga istorija rašoma Ukrainoje

Verslas

R.Vainienė: kitų metų biudžetas serga

Naujienos

Aktualu

Rusijos teisėjų vadas pasvarstė apie netobulą Konstituciją: ką rezga Vladimiras Putinas?

Aktualu

Protestų Ingušijoje dalyviai sako nusivylę Kremliumi ir žada gintis „plikomis rankomis“

Vardai

Mindaugas Kuzminskas patvirtino – skiriasi su žmona Egle: „Aš norėjau šeimos ir vaikų“

24sek

Šaras po pergalės – apie naujoką kosmose, P.Jankūno formą ir žvėrį T.Walkupą

Aktualu

Seksualiai Švėkšnoje išnaudotos merginos trokšta kurti ir mylėti, bet turi mokytis gyventi

„Ginčas“ dėl meilės „Žalgiriui“: kurie žaidėjai nepateisina Šaro lūkesčių?

Aktualu

Panevėžyje BMW nesuvaldęs „klevo lapas“ sumaitojo stovėjusį „Nissan“

Interviu Vardai

I.Launikonytė: apie metų skirtumo nepaisančią meilę V.Kovaliovui, išvaizdos pokyčius ir muzikos terapiją

Interviu Kultūra

Berlyno kino festivalio programos konsultantas W.Speckas: kinas yra politiškas menas

24sek

Naujokas liko ant suolo – Kauno „Žalgiris“ vos neprisižaidė su „Dzūkija“

Gyvenimas

Dosnus klientas padavėjai paliko 10 tūkst. JAV dolerių arbatpinigių

Sportas

Po įvarčio į savus vartus „Arsenal“ išgelbėjo fantastiškas 5 minučių dublis

Gyvenimas

Valstybė nusprendė geriau už Valentiną žinanti, kuo jai gydytis: moteris jaučiasi bandomuoju triušiu

Aktualu

TS-LKD prezidentiniuose debatuose V.Ušackas dūrė: „Partijos vadovybė pasirinkusi Ingridą“

Aktualu

Nepilnamečių pataisos namų direktorius – atvirai apie tai, kas dedasi „vaikų kalėjime“

Verslas

Mirė vienas „United Colors of Benetton“ įkūrėjų Gilberto Benettonas

Vardai

Milžinas ir coliukė: kalnu pramintas „Sostų karų“ aktorius vedė savo mylimąją

Gyvenimas

Translyčių menstruacijos: vyrai, kurie serga mėnesinėmis, ir moterys, kurios – ne

Aktualu

Tomas Viluckas: Skausminga istorija rašoma Ukrainoje

Verslas

R.Vainienė: kitų metų biudžetas serga

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką