Dabar populiaru
Publikuota: 2014 lapkričio 7d. 16:18

Virtuvės maestro Ruslano Bolgovo kepimo gudrybės: kaip iškepti vištieną vos per 5 minutes?

Vištienos filė
Fotolia nuotr. / Vištienos filė

Ruošdami viščiuką ar vištienos patiekalus namuose dažniausiai naudojame orkaitę arba keptuvę. Priklausomai nuo mėsos kiekio bei recepto, renkamės tą marinavimo bei kepimo būdą, kuris yra patogiausias bei paprasčiausias. Virtuvės šefas, tarptautinių konkursų laureatas Ruslanas Bolgovas atleidžia kelias paslaptis, kaip iš turimų namuose produktų pasigaminti puikų vištienos marinatą bei iškepti vištieną vos per kelias minutes.

Kulinaras teigia namuose dažnai ruošiantis vištienos kepsnelius, kurių kepimas keptuvėje trunka vos 5 minutes.

„Užmarinuotą vištienos šlaunelę (be kaulo) dedu į keptuvę (labai tinka grill keptuvė), ant viršaus kloju kepimo popierių, o ant popieriaus pastatau keptuvės diametro puodą su vandeniu, kad šis prispaustų mėsą.

viščiuką ar vištienos dalis, turinčias kaulą (sparnelius, šlauneles ir kt.) reikėtų kepti orkaitėje

Tuomet 2 minutes apkepu kepsnelius iš vienos, dar kelias minutes iš kitos pusės – ir kepsneliai paruošti. Užtrunku ne daugiau nei 5 minutes“, – kepimo paslaptimis dalijasi virtuvės ekspertas.

Kulinaras atvirauja, jog tokį kepimo būdą išmoko dirbdamas restoranuose: „Taip yra kepamas [red. gruziniškai] viščiukas „Tabaka“. Į specialią keptuvę su užsukamu dangčiu, kuris prispaudžia mėsą, įdedamas visas marinuotas viščiukas. Tokioje specialioje keptuvėje galima iškepti iki 0.5 kg sveriantį viščiuką.“

Tačiau R.Bolgovas atkreipia dėmesį, jog viščiuką ar vištienos dalis, turinčias kaulą (sparnelius, šlauneles ir kt.) reikėtų kepti orkaitėje: „Orkaitėje kepti vištieną su kaulu pataria veterinarijos specialistai, kadangi tik aukštoje temperatūroje (apie 180 °C) kepant apie  40 min žūsta bakterijos. Tradiciškai visas viščiukas orkaitėje iškepa per 1 val.“

Pagrindiniai marinato komponentai

Marinatas – viena svarbiausių vištienos gaminimo dalių. Jo dėka mėsa įgija pilnavertį skonį. Virtuvės maeistro pastebėjimu, ruošiant marinatą reikia žinoti kelis esminius dalykus.

Jeigu jūs pradžioje įpilsite aliejaus, tuomet prieskoniai neįsigers pakankamai

„Pirma, reikia pasirinkti norimą prieskoninę žolelę. Galite marinuoti pagal šalį ar regioną. Pavyzdžiui, jeigu ruošiate vištieną azijietiškai, galite naudoti kalendros sėklas, imbierą, soją, medų“, – pasakoja kulinaras R.Bolgovas. – Antra, būtinas aliejus, kad mėsa nepridegtų, ir pats marinatas išsaugotų sultingumą, apsaugotų mėsą nuo rūgščių. Jis pilamas paskiausiai. Jeigu jūs pradžioje įpilsite aliejaus, tuomet prieskoniai neįsigers pakankamai.“

Trečias esminis marinato komponentas – rūgštingumas, kurį galima išgauti dedant citrinos sultis, apelsiną, garstyčias, vyną ir kitus rūgšties turinčius produktus.

Laisvė improvizacijai

Kulinaras prasitaria, jog pastaruoju metu ruošia marinatą iš produktų, kuriuos tuo metu po ranka turi namuose. „Tereikia įsijungti savo fantaziją: garstyčios grūdėtos ir paprastos, sojų ir volčesterio padažai, kario pastos (žalios, raudonos ir geltonos), vaisiai (pavyzdžiui, mangas) – viską galite panaudoti savo marinate.

Viena paprasčiausių kombinacijų, kurią naudoju – Laimo žievelės, česnakas, imbieras, druska, pipirai ir aliejus. Apskritai, druska, pipirai ir česnakas – pagrindiniai prieskoniai, kuriuos dedame į marinavimą“, – teigia R.Bolgovas.

Paklaustas, kiek derėtų į marinatą dėti druskos, kad mėsa nebūtų sausa, virtuvės ekspertas atsako: „Standartiškai, 1 kg vištos – 10 g druskos. Sausina juk ne druska, o kepimo būdas. Jeigu teisingai kepsite, jums jokia druska nepamaišys.“

Skaitytojams pateikiame R.Bolgovas rekomenduojamą vištienos marinato receptą.

(Vienam viščiukui marinuoti)

6 skiltelės česnako

4 šaukštai alyvuogių aliejaus

1 apelsino žievelė

1 nedidelė imbiero šaknis

1 arbatinis šaukštas anyžių sėklos

2 valgomieji šaukštai majonezo (geriausia – kuo tirštesnis ir nerūgštus)

5 pipirų mišinys (pagal skonį)

druska (pagal skonį)

Viską susmulkiname, sumaišome ir gerai įtriname į mėsą. Geriausia viščiuką šaldytuve palikti marinuotis visai nakčiai. Likus valandai iki kepimo, šefas rekomenduoja viščiuką palaikyti kambario temperatūroje, leisti atšilti.

Temos: 2 Marinatas Vištiena

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Nesusipratimas prekybos centre iškėlė didesnę problemą: neįgalieji išnaudojami

Pasaulis kišenėje

Diena Dubysos regioniniame parke: niekas nenorėjo sušlapti   

Aktualu

Dėl „Zero Live Show“ komandos pasirodymo bažnyčioje policija pradeda ikiteisminį tyrimą

24sek

„Žalgiriui“ siūlytas NBA čempionas karjerą tęs Italijoje

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: Itališkai marinuota antis su serbentų džemu. Kaip antieną suminkštinti ir įkvėpinti

Aktualu

Ką vilniečiai valgė ir gėrė XVII–XVIII amžiuose

Aktualu

Šiauliuose praeivei smogęs nepažįstamas vyras – jau pareigūnų rankose

Vardai

Audrius Bružas ir Leonardas Pobedonoscevas neria į TV avantiūrą: tai bus gyvenimo išbandymas

Fotografas kviečia pamatyti, kas slypi po žymiais turistiniais objektais

Tiesiogiai Sportas

Futbolo fiesta Vilniuje: „Žalgiris“ – „Sevilla“

Kultūra

Penktadienį 15min studijoje – prestižiniame Lokarno kino festivalyje apdovanoto filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjai

Sportas

„Žalgirio“ ir „Sevilla“ poros laimėtojo laukia Čekijos klubas

Vardai

Išsekinta vėžio mirė soulo legenda Aretha Franklin

Gazas

Ryškiausi Lietuvos RACE žiedinių lenktynių momentai R1600 ir R2000 klasėse

Vardai

15min studijoje – Marijos Grabštaitės premjera „Skanei“ apie Naglį Bierancą ir greitą maistą

Gyvenimas

Konkurso „Mano kiemas“ dalyviai Varanauskai: „Rūpintis sodu – tikras malonumas“

Vardai

Cher parduoda namą Beverli Hilse, kuris anksčiau priklausė „Vedęs ir turi vaikų“ žvaigždei

Aktualu

Panevėžyje girtas „Audi“ vairuotojas apdaužė stovintį automobilį

Gazas

Vilniuje bus atnaujinta T.Kosciuškos gatvė: žada parkavimo vietų ir šviesoforą

Aktualu

Dešimčių tūkstančių eurų pelną nešusią sukčiavimo schemą organizavo Pravieniškių kalinys

Naujienos

Gyvenimas

Nesusipratimas prekybos centre iškėlė didesnę problemą: neįgalieji išnaudojami

Tiesiogiai Sportas

Futbolo fiesta Vilniuje: „Žalgiris“ – „Sevilla“

Vardai

Kodėl iš neblaivaus E.Dragūno nebuvo konfiskuotas „Lamborghini“: advokatės komentaras

Pasaulis kišenėje

Imantas Greitmanas per tris savaites dviračiu įveikė 4358 kilometrus

TOP6: ką skaityti ir kuo svarbios paveikslėlių knygos vaikams – pasakoja ekspertai

Tiesiogiai Sportas

Lemiamas etapas – ranka pasiekiamas: „Sūduva“ – „Spartaks“

Aktualu

Vyrą iš gailesčio priėmė gyventi, o po to nudūrė: „Nenorėjau jo žudyti“

Maistas

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: itališkai marinuota antis su serbentų džemu. Kaip antieną suminkštinti ir įkvėpinti

Aktualu

Palangoje – gelbėtojų čempionatas, Vyriausybėje – nerimas dėl skenduolių

Gazas

Populiariausios modifikacijos: ką lietuviai keičia savo kasdieniuose visureigiuose?

Futbolo sirgaliai renkasi į futbolo varžybas tarp „Žalgirio“ ir „Sevilijos“ komandų

24sek

„Žalgiriui“ siūlytas NBA čempionas karjerą tęs Italijoje

Vardai

Išsekinta vėžio mirė soulo legenda Aretha Franklin

Aktualu

Šiauliuose praeivei smogęs nepažįstamas vyras – jau pareigūnų rankose

Vardai

Audrius Bružas ir Leonardas Pobedonoscevas neria į TV avantiūrą: tai bus gyvenimo išbandymas

24sek

Neįtikėtinas ukrainiečio karjeros šuolis: iš Pasvalio – į aukščiausią Ispanijos lygą

Vardai

Cher parduoda namą Beverli Hilse, kuris anksčiau priklausė „Vedęs ir turi vaikų“ žvaigždei

24sek

Kazys Maksvytis atskleidė „Neptūno“ tikslus

Kultūra

Penktadienį 15min studijoje – prestižiniame Lokarno kino festivalyje apdovanoto filmo „Rūgštus miškas“ kūrėjai

Pasaulis kišenėje

Diena Dubysos regioniniame parke: niekas nenorėjo sušlapti   

Vardai

Atgal į mokyklą

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką