-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 06

Šiuolaikinis gėlynas: koks jis? Pataria kraštovaizdžio specialistės

Norite, kad gėlės džiugintų visą vasarą, tačiau nežinote, kokius augalus rinktis? O gal nemokate jų derinti, kad atsiskleistų visas jų grožis? Apie šiuolaikinio gėlyno ypatumus kalbamės su MB „SC Garden Design“ specialistėmis Alina Batavičiūte ir Simona Černeckiene.
Laistomos gėlės
Laistomos gėlės / Fotolia nuotr.

„Šiuolaikiniai gėlynai – kupini vėjavaikiško natūralumo. Tai jau nebe iščiustyti ir išblizginti gėlių namai, o veikiau visiškai nauja ir akiai patraukli erdvė, kuri vis labiau priartėja prie gamtos“, – sako specialistės. Merginos pastebi, kad žmonės nori žaibiško efekto, ryškumo, kad viskas kuo greičiau žydėtų ir nesuvokia, kad, pavyzdžiui, tos vienmetės gėlės, kad ir kokios jos būtų gražios, atsieina išties labai brangiai. 

Asmeninio archyvo nuotr. /Kraštovaizdžio specialistės Alina Batavičiūtė ir Simona Černeckienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Kraštovaizdžio specialistės Alina Batavičiūtė ir Simona Černeckienė

„Kai kalbame apie nūdienos gėlynus, manau, svarbiausia yra estetika, ilgalaikės investicijos, kurios atsipirktų, ir ne ryškumas svarbiausia, o bendras visų augalų derinys, darna“, – teigia A. Batavičiūtė.

– Ką manote apie į madą grįžtančius močiutės darželius, kai po langais auga bijūnai, rūtos, melsvės, tulpės? Ar tokios gėlės vis dar madingos?

– Sakyčiau, kad mes dar „neišlipome“ iš tų močiučių darželių, taigi, ir grįžti nėra kaip (juokiasi). Šios gėlės niekur nedingo, dažnai jas pasitelkiame ir dabar, formuodamos gėlynus, kurdamos jų dizainą. Dažnai žmonės sako, kaipgi taip – melsvės? Ar gi jas dar kar renkasi? Tačiau aš visada prašau atkreipti dėmesį į tai, kad dabar turime ne vieną ir ne dvi veisles, kurios atrodo išties traukiančios akį. O spalvos, lapų dekoratyvumas... Tik imk ir sodink!

Fotolia nuotr./Melsvė
Fotolia nuotr./Melsvė

Tie patys bijūnai – puikios gėlės. Jų rūšių galime atrasti ne vieną, kad ir sumedėję atrodo dailiai ir išskirtinai. Šie augalai savyje dar turi ir tos lietuviškos kultūros. Neveltui pastaruoju metu žmonės juos atranda iš naujo. Daugelį tų vadinamųjų lietuviškų augalų galime įsukti į naują pakuotę ir jie atrodys naujai, dekoratyviai.

Taip pat skaitykite: Mažiausiai priežiūros reikalaujantys daugiamečiai augalai

Visada žiūrime į gėlyno stilių, kas dera. Niekada nesakau, kad reikia atsisakyti lietuviškų augalų – jeigu reikia, galime pasodinti ir rūtas, ir pentinius, ir bijūnus, ir kitus augalus. Derinant su šluostmilgėmis, kitais įvairiais augalais, galima sukurti nepakartojamą efektą. Atrodo, kad nieko naujo, tačiau jau atrodo kitaip, moderniau, patraukliau.

Fotolia nuotr./Miskantai
Fotolia nuotr./Miskantai

– Koks tas šiuolaikinis gėlynas? Ką dažniausiai renkasi jūsų klientai?

– Šiuolaikinis gėlynas neturėtų būti spraudžiamas į jokius rėmus ar formas. Tačiau kuo didesnį plotą jam skiriame, tuo didesnį efektą galime išgauti. Žmonės to dažniausiai bijo, kadangi viską suveda į darbą: kiek reikės ravėti, kiek daug gėlių sodinti... Gal geriau rinksiuosi veją.

Visgi, rezultatas būna priešingas. Veja reikalauja ne ką mažiau darbo, o štai gėlynas, jeigu jis padarytas gerai, pagal dirvožemį ir visas kitas sąlygas parinkti atitinkami augalai, dešimteriopai reikalaus mažiau priežiūros nei veja. Iš to ir susideda gėlyno formavimo pagrindai – žmogų reikia įtikinti, kaip pasikeitė gėlyno samprata.

Taip pat skaitykite: Pataria kraštovaizdžio specialistės: daugiametės gėlės, kuriomis privalu papuošti savo gėlyną

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius