TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 12 11

Smagus dovanų gidas gamtos mylėtojams: nuo peiliukų grybautojams iki įstabių patirčių

Ką padovanoti artimajam, draugui Kalėdų proga? Toks klausimas artėjant šventėms kankina kone kiekvieną. Su socialiniais, kultūriniais ir edukaciniais projektais dirbanti, o laisvalaikį gamtai ir ypač grybų pasauliui skirianti Aurelija Plūkė sako, kad geriausia dovana yra patirtys. Atsižvelgdama į tai ji sudarė kalėdinių dovanų gidą gamtos ir miško mylėtojams (bet idėjos puikiai tiks ir kitiems) ir sutiko juo pasidalyti su mumis.
Aurelija Plūkė (dešinėje) ir jos siūlomos kalėdinės dovanos miško mylėtojams
Aurelija Plūkė (dešinėje) ir jos siūlomos kalėdinės dovanos miško mylėtojams / 15min koliažas

Jau kurį laiką Aurelija savo gyvenime derina dvi, kaip pati sako, gana skirtingas veiklas – darbą su žmonėmis ir grybų tyrinėjimą. Tačiau teigia, kad gana sėkmingai pavyksta jas suderinti organizuojant edukacinius pasivaikščiojimus po grybų karalystę.

Pasiteiravus, kas lėmė tokį stiprų domėjimąsi būtent grybais, Aurelija pasakoja, kad meilė gamtai ją lydėjo nuo vaikystės, o grybais pradėjo daugiau domėtis, kai pamatė amerikiečių mikologo pranešimą, kad šie išgelbės pasaulį.

Atėjus karantinui ėmiausi ir makro fotografijos, kuri man atvėrė visiškai nematytą grybų pasaulį.

„Meilė gamtai mane lydėjo nuo vaikystės: užaugau kaime, vasaras leisdavau močiutės vienkiemyje. Žiūrėdavau visas dokumentines laidas apie gamtą. Labiausiai traukė jausmas, kad aplink mane slypi daug daugiau gyvybės ir procesų, nei aš matau ir suvokiu. Tad dažniausiai norėdavosi tik tyliai kur nors tupėti ir stebėti, kad bent kiek pavyktų tos paslapties atskleisti.

O grybais susidomėjau sužinojusi, kad jie yra daug įdomesni, nei tik tai, ar juos galime valgyti, ar jų turėtume saugotis. Pamenu, pamačiau amerikiečių mikologo Paulo Stametso pranešimą TED, kaip grybai išgelbės pasaulį, ir tai patraukė mano dėmesį. Atėjus karantinui ėmiausi ir makro fotografijos, kuri man atvėrė visiškai nematytą grybų pasaulį, išmokau pamatyti skirtingus grybus, kurių anksčiau net nepastebėdavau.

Studijos Vilniaus universiteto Gamtos tyrimų centre padėjo geriau suprasti grybų karalystę, jų biologiją. Ir nors jie yra vienas esminių pasaulio organizmų, karaliaujantis mūsų planetoje beveik nuo pat gyvybės vystymosi pradžios, tik apie 10 proc. grybų ir jų potencialo yra ištirta. Grybai yra visur, jie yra viena esminių ekosistemos dalių. Man jie būtent ir simbolizuoja tą nepažintą, nematomą, paslaptingą ir labai sudėtingą gamtos veikimą“, – pasakoja grybų pasaulį tyrinėjanti ir savo atradimais socialiniuose tinkluose besidalijanti Aurelija.

Asmeninio archyvo nuotr./Aurelija Plūkė
Asmeninio archyvo nuotr./Aurelija Plūkė

Paklausta, kaip gimė idėja sudaryti dovanų gidą miško mylėtojams ir kokiais kriterijais remdamasi sudėliojo pasiūlymus, pašnekovė sako, kad pati kitiems vis dažniau dovanoja patirtis, o ne daiktus, tad prisėdusi pamąstė, ką išties būtų smagu padovanoti kitiems ir pačiai gauti dovanų:

„Metams bėgant suprantu, kad daiktų reikia vis mažiau ir labiau mėgstu dovanoti patirtis. Mieliems žmonėms galiu dovanoti savo laiką, dėmesį ir dalytis tuo, ką moku, – taip gimsta geriausios patirtys kartu ir nuotykiai, kurie bus vertingesni už bet kokį paskubomis nupirktą daiktą.

Todėl pirmiausia ir galvojau, kokias patirtis man būtų smagu dovanoti kitiems ir pačiai gauti dovanų. O tada sąrašas pasipildė ir kitomis idėjomis, kurios galėtų patikti gamtos ir miško mylėtojams. Tai įvairūs dekoro elementai, kurie įneštų miško dvelksmo į namus. Gamtos įkvėpti lietuvių kūrėjų papuošalai. Knygos apie grybus, gamtą ir kitos idėjos, daiktai, kurie gali prisidėti kuriant nekasdienę patirtį, ko nors nauja išmokstant ar tiesiog yra labai praktiški mėgstantiems stovyklauti ir leisti laiką miške.“

Kviečiame pasižvalgyti po A.Plūkės sudarytą kalėdinių dovanų gidą gamtos ir miško mylėtojams. Galbūt kai kurios idėjos pravers jums ieškant dovanų ir ne patiems didžiausiems gamtos mėgėjams.

Patirtys ir nuotykiai

„Man labai patinka mikronuotykio formatas, kai į kasdieną įmaišai neįprastų patirčių, kurios nuspalvina gyvenimą“, – sako Aurelija ir siūlo tokias patirčių ir nuotykių idėjas.

❆ Žiemos iškyla. Pakvieskite draugus į iškylą miške. Tam puikiai tiktų kokia nors vieta su pavėsine, pavyzdžiui, Saidės pažintiniame take, Neries regioniniame parke. Smagu užsikurti kepsninę, ko nors pasičirškinti, išgerti šilto gėrimo, pasibūti, pasivaikščioti miške.

❆ Paukščių stebėjimas. Tai labai dėmesingas buvimo gamtoje būdas. Turi įjungti visai kitas jusles, pradedi pamatyti, išgirsti ir atpažinti paukščius. Tokios patirtys buvimą gamtoje praturtins visam laikui. Paukščių stebėjimo turus organizuoja „Ornitostogos“ arba „Pažinkime paukščius drauge“ (pazinkpaukscius.weebly.com).

Asmeninio archyvo nuotr./Paukščių stebėjimas su „Ornitostogos“
Asmeninio archyvo nuotr./Paukščių stebėjimas su „Ornitostogos“

❆ Miško maudynės. Vis populiarėjantis būdas miške būti pasitelkiant visas jusles. Tokias maudynes organizuoja „Miško maudynės“ (shinrinyoku.lt).

❆ Pasivaikščiojimas po grybų karalystę. Kaip be grybų! Pati kviečiu žmones į edukacinius pasivaikščiojimus, kurie gali vykti ne būtinai vasarą. Norinčius tokio pasivaikščiojimo kviečiu susisiekti čia.

Asmeninio archyvo nuotr./Pasivaikščiojimas po grybų karalystę
Asmeninio archyvo nuotr./Pasivaikščiojimas po grybų karalystę

❆ Žygiai. Kartais puiku leistis į žygį, kurį kas nors kitas jau suplanuoja ir sudėlioja, tad belieka kartu pasikviesti draugus ir keliauti. Tokių žygių rengia „TrenkTuras“.

❆ Pabėgimas į miško trobelę. Jei norisi tiesiog ištrūkti iš įprastos namų aplinkos ir bent savaitgalį pabūti kur nors trobelėje miško apsuptyje, tokiam pasibuvimui vietos galima pasidairyti wowstays.lt arba doyouplace.lt.

Asmeninio archyvo nuotr./Wowstays.lt apsistojimo vieta
Asmeninio archyvo nuotr./Wowstays.lt apsistojimo vieta

❆ Miško dvelksmo sukūrimas namuose. Geriausia mišku mėgautis miške, bet šiek tiek miško jausmo galima sukurti ir namuose. Pavyzdžiui, „Kvapų namai“ tarp įvairiausių kvapų turi eterinių aliejų mišinį „Miško maudynės“. Dar galima pridėti garintuvą ir bus puikus rinkinys.

O jei norisi, kad tokia dovana būtų ypatingesnė, kviečiu dovanoti ne vien kvapus, bet ir visą nuotykį tiesiog namuose: miško kvapui dvelkiant jaukiai susėsti ant pagalvėlių, gal net ir palapinę čia pat pasistatyti, užsidegti žvakių, ant lauko viryklės pasikaitinti kalėdinio vyno ir susikurti puikią iškylą nė iš namų neišlindus. Visi tokiai iškylai namuose tinkami dalykėliai gali būti rinkinukas dovanai.

❆ Mikroskopas. Kadangi mikro pasaulio tyrinėjimas – puikiausias nuotykis, mikroskopas mano laukiamų dovanų sąraše kabo jau seniai. Tačiau geras mikroskopas – ne pigi dovana, todėl labai nudžiugau sužinojusi apie USB mikroskopą, puikiai tinkantį mėgėjiškai į mikro kosmosą pasidairyti. Galite paieškoti internete, tikrai rasite įvairių variantų ir lietuviškose parduotuvėse. Tokia dovana ypač patiktų didesniems smalsiems vaikams.

Knygos

❆ Merlinas Sheldrake'as „Entangled Life“. Tai mano viena mėgstamiausių knygų apie grybų pasaulį, kuri tiks tiek norintiems su šiuo pasauliu susipažinti, tiek pagilinti žinias. Knygą galima pirkti anglų kalba arba ką tik išleistą lietuvišką šios knygos vertimą „Raizgus gyvenimas: Kaip grybai kuria mūsų pasaulį, keičia mąstymą ir formuoja ateitį“.

Aš dar labai mėgstu audio knygas, kurių klausydamasi galiu panirti į knygos pasaulį išėjusi pasivaikščioti. Todėl taip pat labai rekomenduočiau šios knygos audio formatą (anglų kalba). Tarkime, „Audible“ platformoje galite padovanoti vieną knygos kreditą, su kuriuo galima tą knygą įsigyti ir ja mėgautis. Beje, ją įgarsino pats autorius!

Asmeninio archyvo nuotr./Aurelijos Plūkės rekomenduojamos knygos
Asmeninio archyvo nuotr./Aurelijos Plūkės rekomenduojamos knygos

❆ „Slaptoji kerpių knyga“. Kuo puikiausiai tiktų vaikams. Ją galima rasti knygyne „Six Chairs Books“. Tai paslaptinga pasaka apie kerpes. Pasitelkę šią knygą galėsite drąsiai leistis į kerpių tyrinėjimo ekspedicijas miške kartu su vaikais.

❆ „Miško maudynės“. Knyga apie gydantį gamtos poveikį žmogui. Ją rasite įvairiuose knygynuose.

❆ Mokslo žurnalo prenumerata. Mokslo turinį kremtantiems puikiai tiktų mokslo žurnalo prenumerata, pavyzdžiui, žurnalas „Nature“.

Pravers miške

❆ Grybautojo peiliukas. Grybautoją, manau, nudžiuginsite „Opinel“ peiliuku. Pati tokį turiu ir džiaugiuosi. Jį galima rasti lukla.lt. Ypač patinka tas šepetėlis, kuriuo rastą grybą gali iškart nuvalyti.

Asmeninio archyvo nuotr./„Opinel“ grybautojo peiliukas
Asmeninio archyvo nuotr./„Opinel“ grybautojo peiliukas

❆ Pintinė grybams. O prie peiliuko puikiai tiktų ir kokia nors pintinė grybams. Tokių užmačiau kaiptikman.lt.

❆ Kelioninės virtuvės atributika. Mėgstantiems stovyklauti ar miške leisti laiką tikrai pravers tokie dalykėliai kaip viryklė, kurią galima naudoti su dujų balionėliu, tam pritaikyti puodai ir indai. Siūlau pasidairyti montismagia.lt ar panašiose turistinių prekių parduotuvėse. Turint tokią viryklę kavos ar maisto išsivirti galima bet kur, ypač patogu, kai esi ten, kur negalima kūrenti laužo. Tokią dovaną galima puikiai suderinti su iškyla-staigmena.

❆ Hamakas. Gal ne visai subalansuota žiemai, bet šiltam metui tai – puikiausia dovana! Jų rasite įvairiose turistinių prekių parduotuvėse.

Kiti naudingi ir praktiški daiktai. Mėgstantiems stovyklauti, keliauti ir pan. tikrai praverčia tokie daiktai kaip termosas, turistinis puodelis, kilimėlis, miegmaišis, pirštinės ir kt. Jų taip pat rasite turistinėse parduotuvėse.

Skanios dovanos

„Su valgomomis dovanomis sunku prašauti, tad tokias labai mėgstu!“ – sako Aurelija.

❆ Prieskoninės druskos. Jomis galima „pralinksminti“ bet kokį patiekalą, tiek gaminant namuose, tiek miške. Esta Galgatavičiūtė savo „Instagramo“ paskyroje dalijasi puikia idėja baravykų druskai. Pati tokią grybų druską pernai dovanojau draugams ir visiems labai patiko, o pagaminti labai paprasta.

Estos Galgatavičiūtės nuotr./Estos Galgatavičiūtės grybų druska
Estos Galgatavičiūtės nuotr./Estos Galgatavičiūtės grybų druska

Tuo pačiu principu galite pamiksuoti ir kitus druskos skonius. Simona Laiconaitė ketokodas.lt yra paruošusi išsamesnį įrašą apie druskas ir sugalvojusi keletą skonių variantų.

❆ Džiovinti grybai. Jei pavyko pasidžiovinti grybų, puikiai tiks jų padovanoti draugams.

❆ Žolelių arbatos. Galbūt patys turite pririnkę arbatžolių, o jei neturite, yra, kas prirenka, pavyzdžiui, Žavinta („Žolių fėja“) gali pasiūlyti įvairiausių žolelių arbatų, o ūkyje „Žaliasis auksas“ rasite kanapių arbatų.

Asmeninio archyvo nuotr./„Žolių fėjos“ žolelių arbata
Asmeninio archyvo nuotr./„Žolių fėjos“ žolelių arbata

Gamta dvelkiančios dekoro detalės ir papuošalai

❆ Meno kūrinys. Žmogui, mėgstančiam mišką, manau, būtų tikras džiaugsmas gauti dovanų meno kūrinį, tuo pačiu paremiant „Sengirės“ fondą, kurio tikslas išsaugoti ir padėti atkurti Lietuvos sengires. Tad artistssavingforests.com kviečiu pasidairyti po įvairių menininkų printus, kuriuos įsigijus visas pelnas atiteks fondo veiklai.

❆ Gamta alsuojantis paveikslas. Kerpių pasaulio mylėtojus nudžiuginsite įstabiais Aistės Ambrazevičiūtės kerpių pasaulio ir įstabių faktūrų įkvėptais printais. Juos galite rasti ambrazeviciute.lt.

Aistės Ambrazevičiūtės kerpių printas
Aistės Ambrazevičiūtės kerpių printas

❆ Kalėdiniai žaisliukai ir interjero detalės. Žaismingi žaisliukai Kalėdų eglutei iš grybų pasaulio ar tiesiog puikūs, jaukūs namų akcentai. Tokių dirbinių siūlau pasidairyti kūrėjų „Akimirkų gaudyklė“, murdeko.lt ir tauteceramics.lt puslapiuose.

„Akimirkų gaudyklės“ nuotr./Jolantos Daubaraitės („Akimirkų gaudyklė“) vatiniai grybukai
„Akimirkų gaudyklės“ nuotr./Jolantos Daubaraitės („Akimirkų gaudyklė“) vatiniai grybukai
„Murdeko“ nuotr./„Murdeko“ dekoracijos
„Murdeko“ nuotr./„Murdeko“ dekoracijos
„Tautė“ nuotr./„Tautė“ puodeliai
„Tautė“ nuotr./„Tautė“ puodeliai

❆ „Varva“ papuošalai. Su dalele nuostabiausių gamtos faktūrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius