-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 29

Sodyba, kuri mena kelių kartų gyvenimą: dabar čia atvyksta pasiklausyti tylos

Raseinių r., vaizdingame Dubysos regioninio parko kraštovaizdyje stūksanti sodyba stebina savo kontrastu – senus laikus menantis autentiškas namukas apsuptas spalvingų žiedų įvairovės – augalai, kaip tikrame botanikos sode, netgi turi savo lenteles su pavadinimais. Patys šeimininkai sodyboje leidžia tik šiltojo metų laiko savaitgalius, tačiau kartais iš smalsumo čia užklysta po parką keliaujantys žygeiviai.
V.Karpio sodyba
V.Karpio sodyba / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pasakoja dabartinis sodybos šeimininkas Vidmantas Karpis, sodyboje anksčiau gyveno jo seneliai, po to ji perėjo tėvams ir galiausiai jam.

„Namas likęs visiškai autentiškas – nieko jame nemodernizavome. Tualetas – lauke. Šiuo metu tai vasarnamis, čia leidžiame savaitgalius. Turime daržą, šiltnamį, auginame daržoves, tačiau tai darome tik dėl to, kad mums malonu kapstytis žemėje, o ne todėl, kad kažkas išaugtų. Tai mūsų laisvalaikio praleidimo forma. Kaip su žmona juokaujame: svarbiausia – pasodinome, jei užaugo – gerai, neužaugo – dar geriau, nes nebus vargo prižiūrėti. Kai laiką leidi savo malonumui, o ne iš to gyveni, kitaip į viską žiūri“, – dėstė pašnekovas.

Pasak vyro, atsakomybė už estetinį aplinkos vaizdą yra atiduota uošvienei, kuri su malonumu užsiima gėlininkyste. Jai labai svarbi gėlių įvairovė, todėl kieme galima rasti vos ne botanikos sodą. Įvairiaspalvės gėlės (rožės, hortenzijos, bijūnai, narcizai ir pan.) puošia visas tiek pagrindinio namo, tiek ūkinių pastatų sienas, sukurdamos spalvų kontrastą, o kad visi žinotų jų pavadinimus, yra lentelės ar kortelės.

Asmeninio archyvo nuotr./V.Karpio sodyba
Asmeninio archyvo nuotr./V.Karpio sodyba

„Visas kiemas atiduotas jai ir mes su žmona praktiškai nesikišame. Mes labiau daržu užsiimame, aš – ūkiniais darbais, prižiūriu, kad pastatai negriūtų. Taip ir krapštomės su visa šeima. Smagu pabėgti nuo miesto šurmulio, chaoso, streso – aplinkui 3 km spinduliu nėra nė gyvos dvasios. Net telefonas ir internetas silpnai veikia. Taigi, tai tinkamiausia vieta pailsėti nuo visko. Čia laikas kažkaip sustoja. Buvo atvažiavę vieni miestiečiai, nematę kaimo. Nakvojo porą naktų, po to sakė – kaip gera pasiklausyti tylos. Čia iš tiesų nėra jokių pašalinių garsų, tik gamtos garsai. Galima juos įrašinėti“, – pasakojo Vidmantas.

Tiesa, spalvomis pasidabinęs namukas kartais atvilioja čia žmones – net kai nėra šeimininkų. Po regioninį parką keliaujantys žygeiviai iš smalsumo užsuka pasižiūrėti gėlynų, atrodančių itin kontrastingai senovę menančio namo fone. Tačiau šeimininkai, net radę apsilankymo ženklų, nesiskundžia – esą keliautojai kultūringi, nuostolių nepridaro.

____________________________________________________________________

Šių metų konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“. Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti „Makita“ akumuliatorinį Bluetooth radiją ir 18V akumuliatorių iš plačiausios pasaulyje akumuliatorinių įrankių sistemos LXT. Radijas veikia nuo akumuliatorių ir AC srovės ir taip pat įkrauna akumuliatorius.

Daugiau apie konkurso sąlygas – ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius