TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 05 06

T.Gurskas kuria parką, kuriame jau žydi tūkstančiai tulpių ir kitų gėlių: „Galėsite ir ateiti, ir atplaukti“

Agronomas Tautvydas Gurskas kuria nuostabų gamtos parką Lapainioje – jame auga ne tik tūkstančiai pačių įvairiausių svogūninių gėlių, nuspalvinusių pavasariu visą aplinką, bet yra ir išskirtinė vandens siurblinė, tapusi vasarojimui skirta sodyba.
Tautvydas Gurskas
Tautvydas Gurskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Parkas užima daugiau kaip pusantro hektaro teritorijos ir dabar jame prasideda tikras džiaugsmas akims – visu gražumu skleidžiasi svogūninės gėlės, o netoliese įsikūręs ir amelankių ūkis, kuriame šeima augina amelankių uogas. Kaip sako agronomas T.Gurskas, jo tikslas buvo sukurti tokį parką, kuriame visus metus būtų ką pamatyti: „Juokauju, kad tai – lyg krizės išraiška: vieni perka automobilius ir jachtas, o aš – gėlių krūvą“, – juokiasi agronomas.

Į parką galima ir ateiti, ir atplaukti

T.Gurskas dalinasi, kad ką parke pavyko išsaugoti iš augmenijos, išsaugojo, o dabar aplinką pildo tulpėmis, kurių svogūnėlių susodinta net 60 tūkstančių ir kitomis gėlėms, pavyzdžiui, scylių sako turbūt 100 tūkst. išbarstęs! O anksčiau šioje teritorijoje buvo pelkės, krūmai, šabakštynai – darbo teko įdėti tikrai daug, tačiau šiandien visi gali pripažinti, kad akys raibsta nuo grožio ir spalvų.

„Bandau rasti balansą tarp lietuviškos natūralios gamtos ir kultūrinių augalų. Norisi, kad augalai džiugintų skirtingais metų laikais, skleistųsi skirtingu metu, tačiau dabar didžiausias akcentas – tulpės ir kitos pavasarinės ryškios ir spalvingos gėlės, kurių taip esame išsiilgę po žiemos“, – pasakoja agronomas. Jis priduria, kad tulpės puikiausiai augs ir žydės sausoje ir saulėtoje vietoje, tačiau sudėtingiau gali būti su išskirtinėmis veislėmis, kurias jis patartų kasmet sodinti iš naujo, kaip kad dažnai daroma Olandijoje.

T.Gurskas pasakoja, kad parke išsaugojo ir seną siurblinę virš upelio, kurią kartu su žmona griovė, didino langus ir pritaikė vasarojimui ir pasibuvimui, tad vaizdas tikrai traukia akį. Agronomas dalinasi, kad dar 2014-aisiais metais rado skelbimą ir ši vieta patraukė akis, nors pačioje siurblinėje buvęs tikras šiukšlynas. Šiandien tai dviejų aukštų, daugiau kaip 100 kv. pastatas, puikiai įsikomponuojantis organiškoje aplinkoje, kuriame šeima leidžia vasaras. Kaip sako, rūpestis sodyba yra tikras poilsis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydo Gursko sodyba
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tautvydo Gursko sodyba

„Parkas bus atviras ir nemokamas visiems lankytojams. Labai smagu, kad į parką bus galima atplaukti iš Kauno per marias, iš Birštono ir pan. ar atvažiuoti ir mėgautis tūkstančių spalvingų gėlių jūra. Man labai norisi vystytis ir sodininkystės kultūrą, kuri, matau, stiprėja ir Lietuvoje. Tikiuosi, kad žmonės, pasisėmę idėjų jas vėliau pritaikys ir savo namuose, soduose, gėlynuose“, – kalbėjo T.Gurskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius