-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 14

Tikėjotės laimės, o apėmė nusivylimas? Veterinarė paaiškino, kodėl sustresuojame įsigiję šuniuką

Situacijų, kuomet užsibrėžti lūkesčiai nepateisina realybės, gyvenime pasitaiko tikrai daug. O tarp būsimų augintinių šeimininkų išankstinio romantizavimo apie tai, koks bus nuostabus jų gyvūnas, taip pat nestinga. „Puppy Blues“ – tai naują šuniuką įsigijusio šeimininko patiriamų neigiamų jausmų visuma, kurią nulemia lūkesčių ir realybės neatitikimas.
Veterinarijos gydytoja
Veterinarijos gydytoja / Pranešimo autorių ir Shutterstock nuotr.

Kaip „PetCity Klaipėda“ pranešime žiniasklaidai teigia veterinarijos klinikos gydytoja Eglė Bartkevičienė, dažniausiai ši būsena pasireiškia nerimu, liūdesiu, kalte, nusivylimu, gailėjimusi dėl savo sprendimo: „Lietuvių kalboje termino, apibūdinančio šią situaciją, neturime. Galima daryti prielaidą, kad taip yra todėl, kad ir žinių, švietimo apie tokią būseną praktiškai nėra.“

Pakitusi dienotvarkė, miego stygius bei šuniuko charakteris

Kaip ir gimus vaikui, taip ir atsiradus naujam šuniukui namuose, keičiasi įprastas šeimos gyvenimo ritmas. Mažas augintinis reikalauja šeimininkų atsidavimo, o tai gali nulemti emocijų disbalansą.

Pasak gydytojos E.Bartkevičienės, dažniausiai depresyvias augintinių šeimininkų nuotaikas nulemia netikėtai pasikeitusi dienotvarkė: „Tenka anksčiau keltis rytais, neretai ir naktį, dėl ko suprastėja miego kokybė. Taip pat sumažėja galimybių spontaniškiems išvykimams, po darbo tenka skubėti namo pas augintinį, kad galėtum išvesti į lauką, pašerti ir t. t., tad įvairius reikalus, susitikimus su draugais jau tenka planuoti kitaip. Tai tik keletas pavyzdžių, kiekvienam šeimininkui kyla daugiau ar mažiau iššūkių, pokyčiai įprastoje rutinoje būna patys įvairiausi.“

Be to, didelę reikšmę turi ir paties šuniuko charakteris, elgesys. „Jeigu šuo stipriai veikiamas išsiskyrimo nerimo ir paliktas vienas elgiasi destruktyviai (graužia, drasko baldus, rūbus, batus ir kt.), nuolat loja ar kaukia – normalu, kad naujajam šeimininkui tai kelia didžiulį stresą. O dar visos mažos ir didelės „nelaimės", nutinkančios namuose, kai nukenčia baldai, kilimai, kol šuniukas išmoksta gamtinius reikalus atlikti lauke – visa tai gali kelti stresą šeimininkui“, – pažymi veterinarijos gydytoja.

Neramu dėl atsiradusių finansinių įsipareigojimų

Dar vienas dirgiklis, kuris gali sukelti nemažai streso „naujai iškeptiems“ augintinio šeimininkams, – tai kartu su šuniuku atsiradę ir tam tikri finansiniai įsipareigojimai.

Sumažėja galimybių spontaniškiems išvykimams, po darbo tenka skubėti pas augintinį, kad galėtum išvesti į lauką, pašerti.

„Pastebime, kad vis daugiau žmonių prieš įsigydami šuniuką išsamiai pasidomi, kokia jam bus reikalinga priežiūra, profilaktinės priemonės, tinkamas šėrimas ir pan. Visgi dar dažnai pasitaiko atvejų, kuomet naujam šeimininkui atvedus augintinį pirmajam profilaktiniam patikrinimui ar vakcinacijai, konsultacijos metu mūsų pateikiama informacija jam būna visiškai negirdėta.

Kai mintyse prasideda matematika ir pradedama skaičiuoti, jog kas mėnesį reikės augintiniui pirkti priemones nuo parazitų, geros kokybės pašarą, reguliariai atlikti vakcinaciją, dehelmintizaciją, dantų higieną, kiek vėliau – sterilizaciją / kastraciją, vesti į kirpyklą (priklausomai nuo veislės) bei prireiks dresūros – natūralu, kad kai kuriuos žmones apima neviltis ir baimė“, – atkreipia dėmesį veterinarijos gydytoja.

Todėl prieš įsigyjant augintinį, veterinarijos gydytoja pataria įsivertinti jo dydį (nuo to priklausys gydymo išlaidos, reikalingo pašaro kiekis) bei veislės ypatumus (vienoms veislėms reikalinga nuolatinė dresūra, užsiėmimai, kitos veislės yra labiau prisitaikančios prie šeimininko gyvenimo būdo).

Neigiamos patirties padės išvengti pasiruošimas

Nepateisinti lūkesčiai yra natūrali gyvenimo dalis, tačiau tam tikrais gyvenimo atvejais surinktas žinių bagažas gali padėti tinkamai pasiruošti galimiems iššūkiams tiek psichologiškai, tiek finansiškai.

„Didžiausia tikimybė išvengti tokios neigiamos emocinės patirties yra kuo geresnis pasiruošimas prieš įsigyjant augintinį. Pasiruošimas apima atsakingą informacijos paiešką ir analizę apie dominančią veislę, tos veislės atstovui reikalingą priežiūrą, auginimą; sąžiningą savo, kaip būsimo šeimininko įvertinimą – ar aš tikrai galiu įsipareigoti daugiau nei 10 metų, ar aš tikrai galėsiu skirti pakankamai laiko, dėmesio, ar mano finansai bus pakankami ir t. t.“, – patarimais dalinasi E.Bartkevičienė.

Veterinarijos gydytoja priduria, kad, susidūrus su neigiamomis emocijomis, nereikėtų priiminėti skubotų sprendimų (grąžinti augintinį veisėjui ar dar blogiau – į prieglaudą), o vertėtų kantriai užsiimti augintiniu, skirti jam dėmesio, o reikalui esant – kreiptis į profesionalus „Kaip ir kiekvieno gyvenime pasitaikančio sunkesnio periodo atveju, tikrai reikalingas artimųjų palaikymas ir pagalba. Dažnu atveju auklėjant gyvūną labai svarbus ir dresuotojo vaidmuo.

Kartais žmonėms pakanka tik patarimo ir užtikrinimo, kad visi iškilę sunkumai yra laikini ir, investavus pakankamai laiko ir pastangų, ilgainiui bus galima džiaugtis puikiais rezultatais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius