Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 05 20

Tinklaraštininkė apie natūralias trąšas: veiksmingiausios slepiasi jūsų virtuvėje

Apie natūralias trąšas esame girdėję ne kartą, o gal netgi ir išbandę. Dauguma sodininkų, daržininkų ir gėlininkų itin vertina tai, ką gali panaudoti tiesiai iš savo virtuvės. O kokios trąšos yra efektyviausios ir lengviausiai naudojamos?
Vyras dirba darže
Vyras dirba darže / Vida Press nuotr.

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų Geltonas karutis organizatorė Lina Liubertaitė į natūralias trąšas žiūri teigiamai, tiesa, pataria nepersistengti. Ką galime išmėginti?

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Kavos tirščiai

„Kavos tirščiai yra geras dalykas ir mes juos galime panaudoti tiek darže, tiek gėlyne, tiek sode. Greičiausiai kiekvienas girdėjo tokį mitą, kad kavos tirščiai rūgština dirvą, tinka rododendrams, azalijoms, šilauogėms, tačiau daržui ne itin, nes ten nereikalinga rūgšti dirva. Tačiau tiesa, kurią įrodė mokslininkai, yra tokia, kad malta kava rūgštintų dirvą tik tuo atveju, jeigu ji būtų neišvirta. Virtos kavos tirščiai dirvos nerūgština, kadangi virimo procesu rūgštingumas atitenka pačiai kavai.

Tad tirščius galime naudoti visur, kur mums atrodys reikalinga. Kavos tirščių didžiausia nauda ta, kad jie gerina dirvos struktūrą, ypač jeigu dirva yra molinga, ją palengvina, pagerėja oro pritekėjimas, ji tampa kokybiškesnė“, – sako tinklaraštininkė.

Kalbant apie arbatą ir arbatžoles L.Liubertaitė sako, kad geriausia jas dėti į kompostinę, o ne į dirvą – taip bus kur kas daugiau naudos.

Kiaušinių lukštai

„Turbūt kiekvienas žino, kad juose yra gausu kalcio ir kitų mineralų, kurie reikalingi mūsų augalams. Tačiau kyla klausimas, ką daryti, kad augalai juos tikrai gerai įsisavintų?

Yra visokių nuomonių ir mitų apie tai, kaip reikėtų panaudoti kiaušinių lukštus, kad jie praturtintų dirvą ir joje esančius augalus.

Geriausias pasirinkimas – į dirvą įterpti maltus kiaušinių lukštus, kadangi taip jie dirvai atiduos geriausias savybes kur kas greičiau nei tiesiog suskilę. Jeigu turite komposto dėžę, galite atkreipti dėmesį, kaip ilgai yra kiaušinių lukštai“, – pataria L.Liubertaitė.

123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštai
123RF.com nuotr./Kiaušinių lukštai

Medžių pelenai

„Jeigu turite medžio pelenų, juos galite drąsiai naudoti. Ypač naudingi medžio pelenai tuomet, kai dirva yra rūgšti, o jūs norite ją pašarminti – šiuo atveju jie gali padėti. Be to, medžio pelenai turi visapusiškai teigiamą poveikį tiek dirvai, tiek augalams ir jų augimui“, – sako Lina.

Actas sodo darbuose – už ar prieš?

„Į namines priemones, kuriose yra acto ir druskų, žiūriu labai atsargiai – reikia išsiaiškinti, koks gali būti šalutinis poveikis.

Žmonės kartais pasitelkia actą ar druską nuo šliužų, tačiau tai gali paveikti ir augalus, žinoma, neigiama prasme; jeigu purškiame piktžoles tarp plytelių, reikia žinoti, ar actas su druska nepakenks plytelėms, jų struktūrai, ar neliks dėmių. Būkite atsargūs ir geriau išmėginkite tokias priemones nedideliuose ploteliuose, taip pat išsiaiškinkite tokių naminių priemonių proporcijas“, – pataria tinklaraštininkė, teigianti, jog parduotuvėje pirktos priemonės pranašesnės tuo, kad jau žinomas jų veikimo principas, šalutiniai poveikiai, sudėtinių dalių proporcijos.

Dilgėlės, kitos piktžolės

„Sudėję dilgėles, asiūklius arba kitas žoles į kibirą, užpylę vandeniu, uždengę ir palaikę šiltai kelias savaites, gausime puikias ir labai veiksmingas trąšas. Jas praskiedę vandeniu galime laistyti įvairius augalus. Tiesa, kol tokios trąšos „gaminasi“, kvapas gali būti ne itin malonus“, – sako L.Liubertaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius