Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 03 04

Tinklaraštininkės patarimai, kaip išsirinkti sėklas, jei norite sulaukti gausaus derliaus

Pavasaris atkeliauja visu greičiu, tad ir sodininkai bei daržininkai laukia nesulaukia sezono pradžios. Kai kas jau seniai sėja, o kiti dar tik dėliojasi planą ir peržiūri sėklų dėžutes.
Pavasarinė sėja
Pavasarinė sėja / 123RF.com nuotr.

Šį kartą su tinklaraštininke, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore Lina Liubertaite kalbamės apie sėklas: kaip įsigyti kokybiškas ir ką verta žinoti prieš įsigyjant.

„Visa informacija apie sėklas, veisles ir patį augalą yra pateikta ant sėklų pakuotės, kur galite perskaityti tai, kas jus domina. Nors informacija yra lakoniška, tačiau turėdami pradinę informaciją ir tikslią veislę, galite viską pasitikslinti internete. Dar vienas svarbus dalykas, kuris nurodytas ant pakuotės – tai sėklų galiojimo laikas. Sėklos yra skirtingai daigios – tai reiškia, kad vienos jų gali sudygti ir po penkerių metų, o kitos nedaigios bus jau po dvejų. Tad jeigu parduotuvėje matote nukainotas sėklas, pažvelkite į galiojimo laiką. Galbūt prekybininkas nori išsiparduoti sėklas, ir nors tuokart sutaupysite, tačiau pralošite ilgalaikėje perspektyvoje“, – sako Lina, siūlanti įsigyti ilgesnio galiojimo sėklas.

Ji priduria, kad laikui bėgant, sėklų daigumas mažėja ir tai reiškia, kad daigių sėklų procentas bus mažesnis ir vis didesnė dalis sėklų nesudygs. Kitas svarbus momentas - sėklų laikymas. Jeigu jos buvo laikomos drėgnoje vietoje (ypač jei pakuotė nehermetiška, arba buvo praplėšta), tai irgi tikimybė didėja, kad jos nesudygs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius