Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 29

Tinklaraštininkė: kodėl jau dabar reikia pradėti rūpintis sklypo apželdinimu?

Nors už lango dar žiema, tačiau tai pats puikiausias metas pradėti galvoti apie savo sklypo priežiūrą. Ir nėra svarbu – naujas jis ar jau gausus įvairiausių augalų.
Kraštovaizdžio dizainas
Kraštovaizdžio dizainas / 123RF.com nuotr.

Tinklaraštininkė, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė Lina Liubertaitė sako, kad dabar puikus metas susėsti su šeima ir išsiaiškinti kiekvieno poreikius ir norus, ką jie nori matyti sklype.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

„Pats geriausias metas pradėti planuoti savo sklypo apželdinimą yra dabar. Planuoti niekas netrukdo, todėl tai daryti galite bet kada, tačiau žiemą tai yra daryti protingiau ir patogiau, kadangi turime daugiau laiko, nereikia nieko spręsti skubotai, galime paieškoti informacijos apie tai, ko trokštame savo sklype.

O kai ateis pavasaris, tuomet žinosime, ko norime, turėsime planą. Tai, kad dabar yra žiema, turime sniego, netgi geriau, kadangi mūsų akių netrikdo spalvos, žiedai, mes labai gerai matome sklypo karkasą – gyvatvores, spygliuočius, medžius. O kuo užpildysime tuščias vietas, turime laiko pagalvoti bei paplanuoti dar iki pavasario“, – sako Lina Liubertaitė.

– Jeigu norime gražaus ir dailaus sklypo, koks būtų pats pirmasis darbas?

– Labai dažnai šeimoje galima išgirsti kardinaliai skirtingų nuomonių, todėl siūlyčiau pradėti nuo savo šeimos poreikių. Susėskite prie stalo ir su šeima aptarkite, ko apskritai norėtumėte savo kieme. Nustebsite, kad vyras, žmona, vaikai gali turėti visiškai skirtingus poreikius, todėl reikėtų susitelkti ir atrasti kompromisą, kad visi būtų patenkinti.

Na, o antrasis darbas – įvertinti esamą situaciją. Dažnai mūsų apželdinimo kursuose klausia, nuo ko pradėti, kai sklypas visiškai tuščias. Turiu pastebėti, kad „nuo nulio“ niekada nepradedame, kadangi sklype yra tam tikrų sąlygų, kurios diktuoja sprendimus. Pavyzdžiui, būtina atkreipti dėmesį į pasaulio šalis, kur krinta šešėlis sklype ir kuriuo metu – tai padės numatyti vietą terasai, daržui, gėlynui ir pan.

Jeigu sklype pučia vėjai, tuomet galima pagalvoti, kokius augalus pasodinti, kad sušvelnintų skersvėjus. Reikėtų apžvelgti sklypą ir įvertinti, ar yra vaizdų, kuriuos norėtume uždengti – elektros transformatorinė, nesutvarkytas apleistas sklypas ir pan.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tokius dalykus kaip kaimynystė, bendra kvartalo vizija (jeigu tokia yra). Pagal įstatymus negalime statyti aukštos, aklinos tvoros, todėl retai kada turime visiškai uždarus, nuo kaimynų izoliuotus sklypus. Tai reiškia, kad turime prisitaikyti prie to, kas yra kaimynystėje. Jeigu sklypas šalia miško, galbūt norėsis panašius augalus auginti ir savo kieme, jie natūraliai įsilietų į bendrą kontekstą.

Vertinant esamą situaciją sklype, rekomenduoju išmatuoti atstumus tarp pastatų, didžiausių augalų, tvoros, kitų statinių bei pasidaryti brėžinį. Jame reikia pažymėti vietas, kur eina komunikacijos, kad virš jų nepasodintumėm augalų su galingomis šaknimis. Aptarus šeimos poreikius ir įvertinus situaciją, jau būsime padarę pirmuosius žingsnius planuojant savo svajonių sklypą.

123RF.com nuotr./Kraštovaizdžio dizainas
123RF.com nuotr./Kraštovaizdžio dizainas

– Ką reikėtų daryti tiems, kurie norėtų atnaujinti savo sklypą?

– Norintiems atnaujinti savo sklypą, reikėtų pradėti nuo tų pačių žingsnių: šeima turi susidėlioti savo poreikius ir prioritetus. Sklypą pertvarkyti yra visiškai normalu kas kelerius metus, kadangi norisi pokyčių, be to, vaizdas sklype yra ne statiškas, o dinamiškas: krūmai, medžiai ir žoliniai augalai auga ir keičiasi, kai ką persodiname, kai kas neprigyja, todėl tie pokyčiai vyksta visą laiką.

Taip pat gali kisti jūsų šeimos sudėtis, pavyzdžiui, vaikai užaugo – smėlio dėžės nebereikia. Vaikai gyvena kitur, o sveikata prastėja – gal metas sumažinti daržo zoną. Tai, kas buvo sklype prieš keletą metų, paprasčiausiai jau nebeatitinka jūsų poreikių. Trumpai tariant, sklypą pravartu peržiūrėti ir padėti jam natūraliai keistis. Galbūt yra vietų, kurių jūs neišnaudojate? Nebijokite augalų perkelti į kitas vietas, nebijokite keisti savo erdvės, kadangi tai atneša daug malonumo pamatyti savo aplinką kitaip.

– Jeigu pakalbėtume apie madas – kokios tendencijos bus madingos šiais metais?

– Dabar dar vis madinga natūralistinio dizaino kryptis. Tai reiškia, kad mes renkamės ne puošnius ir kaprizingus augalus, kuriuos reikia dengti, tręšti ir kitaip aplink juos tūpčioti, bet pirmenybę teikiame lengvai augantiems, atspariems daugiamečiams augalams. Kertinis yra ekologiškumo principas ir augalai parenkami ne tik pagal grožį, bet ir pagal tas sąlygas, kurias diktuoja jūsų aplinka: pagal dirvožemį, saulės apšvietimą, drėgmę ir pan. Jeigu mes augalus parenkame pagal šiuos parametrus, tuomet kur kas didesnė tikimybė, kad jis puikiai augs ir gerai atrodys, bus atsparus ligoms, šalčiams.

Natūralistiniam stiliui labai svarbi bioįvairovė: kuo daugiau skirtingų augalų, kurie pritrauktų bites, drugelius, vabzdžius.

Įdomu tai, kad natūralistinis dizainas tampa ne vienkartine mada, o nauja tradicija. Net jei madingi taps kitokie augalai, ekologiškumo principas, panašu, įsitvirtino ilgam.

Rasos Laurinavičienės nuotr. /Augalai
Rasos Laurinavičienės nuotr. /Augalai

– Ar yra augalų, kurie tinka bet kokiame sklype?

– Nėra blogų augalų, yra tik netinkama vieta tam augalui. Pavyzdžiui, kad ir mūsų tradicinės tujos, kurios daugeliui pabodusios, tačiau jos puikiai dera ir gerai atrodo, tad kodėl gi jų nepasirinkus? Jeigu augalai pasodinti tinkamoje vietoje pagal jų auginimo sąlygas ir atitinka bendrą stilistiką, tuomet tai yra geras pasirinkimas.

Tujų gyvatvorė gali puikiai tikti tiek natūralistinio dizaino, tiek klasikiniame romantiškame angliškame sodelyje. Tujos apskritai nereiklus, greitai augantis, lengvai formuojamas augalas, todėl belieka apsispręsti, kokias veisles rinktis, kaip jas susodinti ir kaip formuoti, kad visame kontekste jos atrodytų neatskiriama visumos dalis.

Arba kitas pavyzdys – obelys, kurias aš laikyčiau lietuviško identiteto dalimi. Manau, kad obelys yra iš tų augalų, kurie gali atrodyti gerai bet kokiame sklype nepriklausomai nuo to, kokios mados ar tendencijos dabar vyrauja. Galima auginti dideles obelis, galima rinktis žemaūges, galima kurti simetrišką vaismedžių sodą arba sodinti koloninių obelų gyvatvorę. Obelys sukuria „karkasą“ sklypui ir drauge duoda vaisių.

– Kokias klaidas įrengiant sklypą galėtumėte išskirti?

– Žmonėms, kurie neturi apželdinimo pagrindų, dirba su tuo nesusijusius darbus, sukurti savo sklypo dizainą, kuris būtų harmoningas ir stilingas, yra sudėtinga, tačiau tai visiškai normalu. Todėl ir rengiami apželdinimo kursai, kad žmonės pasisemtų patirties iš specialistų ir įgytas žinias pritaikytų praktiškai, kurdami savo kiemo grožį.

Jeigu žmogus neturi pakankamai žinių, jam didelę įtaką gali daryti sodinukų, augalų pardavėjai, kurie pataria nematydami sklypo situacijos ir nežinodami šeimos poreikių. Ar tada žmogus įsigis augalus, kurie tikrai tiks prie esamų sąlygų, derės prie greta augančių augalų, ar tiks šeimininkams pagal tai, kiek laiko priežiūrai jie pasiryžę skirti? Visada verta apsvarstyti ir susiplanuoti augalus iš anksto, kad vėliau nebūtų nusivylimo. O dabar tam pats tinkamiausias metas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius