-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 18

Tinklaraštininkė pataria: ką reikia žinoti apie tujų gyvatvorę

Tujos – vieni populiariausių spygliuočių Lietuvoje, todėl dažnas pasitelkia jas gyvatvorės kūrimui. Tačiau kaip jas auginti ir prižiūrėti, kad vešėtų ir prigytų?
Tujos
Tujos / „Fotolia“ nuotr.

„Pagalvokime, kokią funkciją atliks gyvatvorė. Jeigu norite, kad tujos padėtų atskirti jūsų erdvę nuo kaimynų ir vaizdą visiškai uždengtų, reikia planuoti, kad tujų aukštis būtų virš akių lygmens, t. y. 1,70–2 m“, – pataria tinklaraštininkė Lina Liubertaitė.

Ji pastebi, kad jeigu norite greito rezultato, neverta sodinti mažų sodinukų, nes uždengimo gali tekti palaukti keliolika metų. Kuo tujų sodinukai aukštesni, tuo greičiau kiemas atrodys taip, kaip svajojame.

„Tujų sodinukus, iškastus tiesiai iš grunto, sodinti reikia pavasarį. Laikotarpis nuo tujų iškasimo iki pasodinimo turėtų būti kuo trumpesnis, – sako tinklaraštininkė Lina Liubertaitė. – Taip yra todėl, kad šaknys pažeidžiamos, smulkios šaknelės kartu su žemėmis nubyra, o pavasarį augalui lengviau atsistatyti ir prigyti.

Tačiau jeigu tujos buvo augintos vazonuose, jas galima sodinti bet kada, kai nėra įšalo. Šiuo atveju šaknų sistema susiformuoja vazone ir persodinant ji visai nepažeidžiama. Tokie tujų sodinukai kainuos brangiau, tačiau prigijimo tikimybė yra beveik šimtas procentų.“

Neprigyti tujos gali dėl kelių priežasčių, pavyzdžiui, nekokybiškas sodinukas, pažeistos šaknys, aukšti gruntiniai vandenys, nes tujoms labai nepatinka užmirkimas.

Tujoms ji pataria nepagailėti gylio sodinant, taip pat nereikėtų susižavėti tręšimu pirmaisiais metais.

„Tik pasodinę mes norime ne to, kad tujos augtų į viršų, bet to, kad labai gerai įsikabintų šaknys. Tai labai svarbu dėl augalo sveikatos ateityje. Todėl jeigu labai norime kažką naudoti, geriausia pasirinkti šaknų augimo stimuliatorius“, – pataria L.Liubertaitė.

Ji sako, kad tujos yra nereiklus augalas, todėl taip mylimas lietuvių: „Tujos atleidžia mums daug klaidų, gerai auga ir mūsų kraštui labai tinka.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius