Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 16

Tinklaraštininkė pataria: kokią eglutę rinktis ir kaip išvengti krintančių spyglių

Artėja gražiausios metų šventės, kurioms kiekvienas mūsų ieško pačios gražiausios žaliaskarės. Kadangi eglučių yra pačių įvairiausių, kaip atrasti ne tik dailiausiai atrodančią, bet ir „ištvermingiausią“?
Eglutės
Eglutės / Linos Liubertaitės nuotr.

Aktualiais patarimais dalijasi apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatorė ir tinklaraštininkė Lina Liubertaitė.

Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė
Asmeninio archyvo nuotr. /Lina Liubertaitė

Jeigu renkatės eglutę vazone

„Pradėkime nuo to, kokią eglutę renkatės – kirstą ar auginamą vazone. Jeigu mes norime, kad eglė kuo ilgiau išliktų graži ir nemestų spyglių, be abejonės, ją reikėtų įsigyti augančią vazone. Tačiau toks variantas yra brangesnis, tad turite pagalvoti, ar tikrai jums to reikia. Vazone įsigyti eglę galite ir tada, jeigu planuojate ją persodinti po švenčių į lauką.

Tokiu atveju reikia eglutę rinktis labai kruopščiai ir žiūrėti ne tik į jos grožį, šakų išsidėstymą, bet ir į šaknis. Todėl prieš pirkdami paklauskite, ar ta eglutė tikrai yra tinkama persodinti, todėl, kad gali būti, jog eglutės šaknys yra labai paprastai atkertamos, sukišama viskas į vazoną su žemėmis, todėl ji atrodo su šaknimis ir tinkama persodinti.

Jeigu eglutė auginta medelyne, turite galimybę gauti kokybišką augalą, kurį vėliau tiks persodinti į nuolatinę vietą lauke. Tokia eglutė bus su dideliu sunkiu vazonu. Tačiau pasitaiko, kad šaknys bet kaip nukertamos ir eglutė tiesiog įkišama į vazoną su žemėmis. Šventiniu periodu ji išliks graži ilgiau, palyginti su kirstomis eglutėmis, tačiau sėkmingai persodinti greičiausiai nepavyks.

Jeigu eglutę ruošiatės persodinti, tuomet jau šventiniu laikotarpiu ją reikia laikyti atitinkamomis sąlygomis. Mums svarbu, kad eglutė neprabustų po žiemos miego ir nepradėtų leisti naujų ūglių. Dėl to reikėtų ją laikyti kuo vėsesnėmis sąlygomis, kuo toliau nuo radiatorių, jokiu būdu ne ant šildomų grindų, tinka ir laukas. Būtina palaikyti drėgmę – laistyti, purkšti. Viduje tokią eglutę laikykite ne ilgiau kaip dvi savaites.

Jeigu eglutės vazone neplanuojame persodinti, tačiau norime, kad ji kuo ilgiau būtų graži, tiesiog parinkite tinkamą vietą namuose ir nuolatos laistykite.“

Jeigu perkate kirstą eglutę

„Įsigiję kirstą eglutę turite ją aprūpinti vandeniu, todėl svarbu, kad stovelyje, kur ji įstatyta, visada būtų vandens. Jeigu ją smeigiame į smėlį, tai jis turėtų būti pakankamai drėgnas. Kitas būdas, padėsiantis užtikrinti drėgmę – tai purkšti jos spyglius, ir tai reikėtų daryti kiekvieną dieną. Toks būdas padės ilgiau išlaikyti eglutę gražią ir spygliai mažiau byrės.

Skirtingos eglutės turi skirtingas savybes, todėl jeigu norite, kad spygliai mažiau byrėtų, rinkitės kėnį. Tai galbūt yra brangiausias variantas iš to, ką galite rinktis Kalėdoms, tačiau kėniai nemeta spyglių, jie tiesiog sudžiūva, o spalva tiesiog pašviesėja.

Palyginti su paprasta ir mums įprasta eglute, sidabrinė eglutė šiek tiek ilgiau išlaikys nekrintančius spyglius. Tačiau esminis patarimas – nestatykite eglutės namuose per anksti. Kuo vėliau pastatysite, tuo ilgiau ji išliks graži. Aišku, svarbu įsigyti nukirstą neseniai, todėl klauskite pirkdami, kada eglutė buvo nukirsta, ir, žinoma, gerai apžiūrėkite prieš pirkdami. Nes didelis skirtumas, kai eglutė pirkėjo laukia kelias savaites, ir tada, kai nukirsta buvo prieš kelias dienas.

Manau, kad paprastos, tradicinės eglutės visgi išliks madingiausios ir populiariausios, kadangi jos yra lengviausiai prieinamos, yra pigiausios, mūsų augalas, o ir mes esame pripratę tą tikros eglutės kvapą jausti savo namuose. Belieka tik rinktis kirstą ar vazone. Vienu metu vazone esančios eglutės buvo itin išpopuliarėjusios, žmonės manė, kad tai ekologiškesnis sprendimas, tačiau, kita vertus, ne visada tą eglutę pavyksta išsaugoti, ne visada ji prigyja, o ir šiuolaikinės eglutės pas mus atkeliauja ne nukirstos iš miško, o yra specialiai auginamos medelynuose.

Reiktų ir paklausti savęs, ar ji tikrai reikalinga, ar turėsite ją kur pasodinti, ne kiekvienam sklypui eglutės tinka. Todėl kartais puikus pasirinkimas, dar prieš planuojant sklypą ir apželdinimą, numatyti vietą, kur galėtumėte pasodinti eglutę. Taip jūs kiekvienais metais galėsite lauko eglutę papuošti ir džiaugtis gražiu reginiu“, – pataria tinklaraštininkė L.Liubertaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius