-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 05 05

Vienmetės gėlės: kokios populiariausios šį sezoną?

Vienmetės ar daugiametės? Galime išgirsti visokiausių nuomonių apie tai, kokias gėles rinktis, tačiau visi pritars, kad vienmetės tiesiog užburia savo grožiu, elegancija ir puikiai dera su bet kokiais augalais.
Gėlės
Gėlės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žiežmarių gėlių“ savininkė Rasa Stonienė ir agronomas Tautvydas Gurskas pasakoja, kad įsigiję vienmečių gėlių jas iškart galime sodinti tiesiai į gruntą ar vazonus, tačiau jeigu sulauksime šaltesnių dienų, šalnų, reikėtų gėles pridengti. „Dažnai gegužės pradžioje būna šalnų, todėl tuo metu gėles galite pridengti agroplėvele.

Šalčiams ir oro sąlygoms labai atsparios našlaitės, galinčios papuošti namus, taip pat labai populiarios svyrančios našlaitės, tinkančios įvairiems vazonams, loveliuose, o ir jų spalvų paletė labai plati. Našlaitės dar ir ilgai žydi – net iki birželio vidurio, o itin įspūdingai atrodo – smulkiažiedės“, – teigia R.Stonienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rasa Stonienė ir Tautvydas Gurskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rasa Stonienė ir Tautvydas Gurskas

– Dažniau žmonės kompozicijas kuria patys, ar atsiduoda į specialistų rankas?

– Labiausiai žmonės mėgsta pasitarti su specialistais, išsiaiškinti pasaulio šalis, kur augs augalai, dirvožemio ypatybes, ir tuomet kompozicijas susidėlioti patys. Visgi neretai įsigyja jau susodintas kompozicijas, kai tereikia pasidėti vazoną norimoje vietoje. Kuriant kiemo grožį konsultacijos išties svarbios, jos padeda žmogui atsirinkti, kas tiks ir patiks.

– Ar pastebėjote, kokiam augalui lietuviai labiausiai ištikimi?

– Be jokios abejonės, pelargonijai – svyrančiai, stačiai, didžiažiedei (karališkajai), vis labiau lietuviai myli hortenzijas, kurios nuostabiai atrodo, ilgai žydi, džiugina daugybe spalvų, begonijas. Beje, begonijų ir našlaičių žiedai gali būti valgomi – tinka prie salotų, kepsnių ar žuvies.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gėlės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gėlės

– Kokias gėles patartumėte išmėginti?

– Įvairovė labai didelė, pavyzdžiui, įdomi gacanija – gėlė, kuri dieną prieš saulę išsiskleidžia, o vakare suglaudžia žiedlapius; labai gražūs ir dideli Naujosios Gvinėjos sprigės žiedai; akis taip pat patrauks sundavilės krūmai; daug spalvų turi ostikos; surfinijos ir petunijos išlieka amžina klasika.

– Kaip siūlytumėte derinti vienmečius augalus?

– Patartina išlaikyti formą: geriausia kai kompozicijos viduryje yra aukštesnis augalas, tuomet šalia žemesni, o pačią kompoziciją užbaigiame svyrančiais augalais, tarkime, dichondra – jeigu turite kur pakelti vazoną. O jeigu ne – puikiai tiks viržiai arba šlamučiai.

Tarkime, pasirenkate štaminę ostiką arba štaminę levandą, kurios aukštesnės ir derinate kitus augalus pagal skonį – dailiai atrodo violetinės, rožinės ir geltonos spalvos derinys. Žiūrėkite, kas jums labiausiai tinka prie eksterjero. Geriausia rinktis 3–5 spalvas, atsižvelgiant į vazono dydį ir, žinoma, derinti panašius atspalvius.

VIDEO: Uodai bijo levandų, labiausiai kvepia – medutis

– Hortenzijos taip pat užkariauja lietuvių širdis. Ypač mėgstamos didžialapės, stambiažiedės, ryškiais mėlynais žiedais. O kaip išlaikyti mėlyną jų spalvą?

– Tokioms reikia rūgštesnės dirvos, galima tręšti specialiomis trąšomis arba pasitelkti liaudiškas priemones – į vandenį įspausti citrinos sulčių ir tuomet laistyti augalą. Tiesa, tokiomis hortenzijomis reikėtų labiau pasirūpinti ir žiemos sezonu pridengti.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gėlės
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Gėlės

– Kokios gėlės žydės visą vasarą?

– Sprigės, tagetės (serenčiai), begonijos, pelargonijos, jurginai... Rinktis tikrai yra iš ko – dauguma vasarinių gėlių džiaugsmą teiks visą sezoną. Tiesiai į gruntą pasodinę gumbines ir kitokių rūšių begonijas tikrai džiaugsitės, kadangi jos žydi iki pat rudens šalnų, atrodo įspūdingai ir patraukliai akiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius