-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 25

Asmeninė patirtis: kiek kainuoja vaiką išleisti į mokyklą?

Pirma klasė – naujas etapas ne tik būsimam pirmokui, bet ir jo tėvams. Kyla begalė klausimų, nuo ko pradėti? Kuprinė, uniforma, sąsiuviniai... Tai tik nedidelė, bet labai svarbi viso pirmoko krepšelio dalis.
Mokyklinės priemonės
Mokyklinės priemonės / Kristinos Ovčarenkienės nuotr.

Kai esi vienintelio pirmoko mama...

Kadangi dažnai pasirodo pranešimų, kad vaiką išleisti į mokyklą kainuoja kosminius pinigus, nusprendžiau įvertinti, kiek man tai kainuos ir ar yra tiesos visuomenę pasiekiančioje nuomonėje.

Akivaizdu, kad norintiems sutaupyti reikia gerai apgalvoti, kada ir kokias priemones pirkti, ir būtinai pasinaudoti nuolaidomis.

Žinoma, jau savaime aišku, kad tai tikrai nėra pigu, tačiau kokiai sumai reikia būti pasiruošus? 100, 200 eurų? O gal užteks ir 50? Mano sūnaus sąraše – daugiau kaip 20 punktų, ir nors kai kuriuos daiktus jis jau turi ir naudoja pagal paskirtį, tačiau mokyklai ruošiantis susitarti, kad naudotų dar tinkamas priemones, nepavyksta – jam norisi visko, kas nauja.

Taigi – sąrašas: uniforma, kuprinė, rašymo sąsiuviniai linijomis ir langeliais, aplankalai, penalas, rašalinis rašiklis, paprastas pieštukas, liniuotė, žirklės bukais galais, klijai, piešimo sąsiuvinis, spalvotas kartonas, spalvotas popierius, flomasteriai, spalvoti pieštukai, vaškinės kreidelės, teptukai, indelis vandeniui, akvareliniai dažai, guašas, plastilinas, sportinė apranga, sportinė avalynė.

Kristinos Ovčarenkienės nuotr./Pirkiniai mokyklai
Kristinos Ovčarenkienės nuotr./Pirkiniai mokyklai

Jeigu lankėtės bent viename didesniame prekybos centre, greičiausiai sutiksite, kad mokyklinių priemonių pasirinkimas išties didžiulis, skiriasi tik kainos ir pačių prekių kokybė. Nusprendėme laikytis viduriuko, t. y. rinktis kokybiškas priemones už prieinamą kainą ir taip pat atsižvelgti į būsimojo pirmoko įgeidžius, kurie, mūsų nuostabai, buvo tikrai kuklūs. Sūnus kantriai ir atsakingai rinkosi daiktus, kuriuos kartu aptardavome – ar tikrai reikia būtent to, o ne to?

Taigi, pats apsipirkimas prabėgo kone akimirksniu – užklydome į vieną didesnių prekybos centrų, kuriame buvo didelės (40 proc.) nuolaidos daugeliui prekių. Radome visko, ko reikėjo, ir neteko blaškytis (o tai buvo mūsų siekiamybė, nes minios žmonių, kurios užplūsta prekybos centrus, išties vargina). Keliavome apsipirkti rugpjūčio antrąją savaitę, todėl prekybos centras buvo pustuštis – prie mokyklinių prekių matėme tik vieną mamą, kuri rinko priemones jau vyresniems vaikams.

Be streso pradėjome tyrinėti, ką galime atrasti, o pasiūla buvo išties pakankama. Pavyzdžiui, labai patiko lanksti liniuotė, kurios niekaip nesulaužysi, o įtalpinti galima bet kur, ar spalvą keičiantys pieštukiniai klijai. Taigi, viskas, išskyrus kuprinę, sportinę aprangą ir avalynę, atsiėjo maždaug 38 eurus. Kadangi pirkome daugiau priemonių, o ne po vieną vienetą – sąsiuvinių, ne vieną piešimo sąsiuvinį, kelias pakuotes spalvoto kartono ir spalvoto popieriaus, flomasterių, pieštukų ir t. t., kaina nepasirodė gąsdinanti, ypač kai suskaičiavome, kiek pavyko sutaupyti (apie 12 eurų).

Tolesnis etapas – kuprinė. Čia daugelio tėvų nuomonės išsiskiria. Vieni sako, kam ta brangi kuprinė reikalinga, vis tiek vaikas su ja beveik nevaikščios, o kiti perka ir už 100 eurų itin kokybiškas, patvarias, ilgaamžes. Vėlgi – jeigu vaikui ta kuprinė greitai nusibos, jis kitais metais norės kitos – ar verta pirkti labai brangią? Tačiau ir pigios nesinori, kuri atrodo kaip maišas ir suplyšta po kelių savaičių. Žodžiu, kuprinių kainos tikrai pačios įvairiausios – galite įsigyti ir už 10 eurų, ir už 100 ar daugiau.

Mums pasisekė dėl to, kad sūnui kuprinę padovanojo seneliai – ji kainavo 30 eurų ir sūnui labai patiko. Turiu pasakyti, kad tai buvo tikrai malonus gestas, juolab kad kuprinė dar ir labai kokybiška, kieta, su ortopedine, orui pralaidžia nugarėle, su atšvaitais, sudėtyje nėra kenksmingų medžiagų. Palyginti su kainomis – tai irgi vidutinė kaina, kadangi visos kitos, mano nuomone, gerokai prastesnės kainavo brangiau, pavyzdžiui, 50 eurų.

A.Kaušakienės nuotr./Kuprinė būsimam pirmokui
A.Kaušakienės nuotr./Kuprinė būsimam pirmokui

Ko dar trūksta? Uniformos. Sveikintinas dalykas ta uniforma, nes sukti galvą, kaip aprengti pirmoką kasdien, užima nemažai laiko. Šiuo atveju uniformą sudaro kelios dalys – tamsiai mėlynos kelnės ir liemenė, taip pat kaklaryšis.

Supratau, kad nesutaupysiu, ypač – laiko, kuris brangiausias. Uniformos kaina – 60 eurų.

Mokykla pasirūpino, kad siuvėja vaikus išmatuotų dar pavasario pabaigoje, todėl rugpjūtį dar kartą pasimatavus beliks pasiimti jau paruoštus drabužius. Džiaugiuosi, kad pavyko sutaupyti laiko – nereikėjo pačiai ieškoti medžiagos, siuvėjos ir lakstyti po parduotuves. Supratau, kad nesutaupysiu, ypač – laiko, kuris brangiausias. Uniformos kaina – 60 eurų. Taigi, kol kas pirmokui išleista 128 eurai (iš kurių 30 eurų padengė seneliai, padovanoję kuprinę). Suma vienam vaikui nėra pati didžiausia, bet ir nemaža, juolab kad trūksta sportinės aprangos ir sportinių batelių.

Jų kainos vėlgi įvairios – sportinė apranga didžiuosiuose prekybos centruose būna pigesnė, o jeigu dar sulauki nuolaidų, tai tikrai kišenės nedrasko. Visai kitaip yra, jeigu tėvai nori nupirkti žinomos firmos drabužius, kurie gali kainuoti ir 35, ir 85 eurus.

Žinoma, kokybiški sportiniai bateliai kainuos ne ką mažiau, vadinasi, sportinis rinkinys gali atsieiti iki 150 ir daugiau eurų. Tačiau tik tuo atveju, jeigu jus domina garsiausi sportinių prekės ženklų apdarai, kitu atveju galite atrasti sportinių batelių už 5 eurus, o sportinių kelnių – už 7–10 eurų. Jeigu pritaikysite dar ir turimus drabužius, gali būti, kad sportinė apranga jums kainuos visai nedaug.

Kristinos Ovčarenkienės nuotr./Pirkiniai mokyklai
Kristinos Ovčarenkienės nuotr./Pirkiniai mokyklai

Taigi bendra suma gali susidaryti tikrai nemaža – ir tai vienam vaikui. Tėvai, kurie išleidžia į mokyklą ne vieną, o du, tris ir daugiau vaikų, išleidžia gerokai daugiau pinigų, ir tai gali būti skaudus kirtis biudžetui.

Kadangi esu naujokė šioje srityje, negaliu palyginti, kaip per kelerius metus kito mokyklinių prekių kainos, tačiau akivaizdu, kad norintiems sutaupyti reikia gerai apgalvoti, kada ir kokias priemones pirkti, ir būtinai pasinaudoti nuolaidomis. Manau verta kai kuriuos daiktus pirkti jau po rugsėjo pirmosios, kuri šiais metais bus penktadienį, kadangi tuo metu prekybininkai siūlo daug ką įsigyti pigiau, o pirmoji savaitė mokykloje dar nėra pernelyg apkrauta.

Būtina paminėti ir įvairiausius būrelius, kuriems gali prireikti papildomų išlaidų, pavyzdžiui, jeigu vaikas lanko šokius, futbolą ar krepšinį, teks pamąstyti ir apie atitinkamą avalynę, aprangą, o ji kainuos tikrai ne kelias dešimtis eurų. Žinoma, visad galima pasinaudoti brolių ir sesių išaugtais daiktais – nuo kuprinės iki sportinės aprangos.

Kai esi keturių vaikų mama...

Savo mintimis pasidalyti nusprendė keturių vaikų mama Danielė, pritarianti šiai idėjai apie vyresniųjų brolių ir sesių paliekamus daiktus: „Visada galima panaudoti jau turimus daiktus.

Mano trys iš keturių dukrų jau mokyklinukės, viena bus pirmokė. Suskaičiavau, kad visoms trims jau išleidau 140 eurų su 40 proc. nuolaida, tačiau be uniformos, sportinės aprangos, batelių, penalo, kuprinių. Pirkome rašymo, piešimo priemones, sąsiuvinius, aplankalus ir kitus panašius dalykus, todėl dar kol kas dėliojuosi, ko iš tikrųjų reikia naujo, o ką galima panaudoti iš likusių vyresnėlių mokyklinių priemonių.

Mažosios pirmokės kuprinei išleidau 60 eurų su nuolaida, kadangi manau, jog kuprinė turi būti kokybiška ir pritaikyta vaikui, kad jis jaustųsi patogiai. Iš patirties galiu pasakyti, kad ši kuprinė tarnaus mažiausiai trejus metus. Uniforma kainuos apie 40 eurų, ir nors kaina atrodo didelė, tačiau mažiau suksiu galvą, kaip aprengti vaiką, ir tai tikrai taupo pinigus.

Sportinę aprangą planuoju panaudoti vyresnių sesių, beliks surasti sportinius batelius. Pastebėjau, kad raštinės reikmenys labai pabrango, kai įvedė eurą. Anksčiau man užtekdavo 100 Lt vienam vaikui, o dabar vienam neužtenka ir 50 eurų. Labai gerai reikia patyrinėti kainas, nes, pavyzdžiui, vienas tušinukas prekybos centre kainavo 2,58 euro, o toks pats paprastoje parduotuvėje – vos 50 euro centų. Ir tai dar ne viskas, nes per mokslo metus gali prireikti daugiau visokiausių priemonių, tad kainos išaugs dvigubai.

Planuoju, kad galutinė suma visiems vaikams bus apie 400–500 eurų su visais drabužiais, batais, pratybomis ir panašiai. Ir tai, mano nuomone, tikrai nėra pigu.“ Danielė skaičiuoja ir sako, kad kai vaikas lanko darželį, sumos yra gerokai mažesnės.

Kai esi dviejų vaikų mama...

Kita kalbinta kaunietė Kristina sakė, kad daugelį daiktų mokyklai įsigijo ne sezono metu, todėl nemažai sutaupė: „Pirkau ir Lenkijoje, ir Lietuvoje vis po kelis daiktus, ypač kai sulaukdavome didelių nuolaidų. Štai kuprinei išleidome 5 eurus, sportiniams bateliams – 6 eurus, baltiems marškinėliams – 3 eurus, o visoms mokyklinėms prekėms – gal 9 eurus. Kai kuriuos daiktus gavome dovanų – tampres, penalą. Daugiausia kainavo uniforma – 31 euras“, – teigė Kristina, daugelį daiktų mokyklai pirkusi dar žiemą. Tiesa, ji mano, kad kai išleis į mokyklą sūnų, tai jai gali kainuoti gerokai brangiau: „Pastebėjau, kad drabužiai berniukams kainuoja daugiau nei mergaitėms.“

Kristinos Ovčarenkienės nuotr./Pirkiniai mokyklai
Kristinos Ovčarenkienės nuotr./Pirkiniai mokyklai

Kokią galima padaryti išvadą? Vaiką suruošti į mokyklą kainuoja daug, tačiau tik nuo jūsų pačių priklauso, kiek išleisite – geriausia apie tai pagalvoti iš anksto ir pradėti planuoti, jeigu norite sutaupyti, apsipirkti „ne sezono“ metu, po Rugsėjo 1-osios, žiemą ar ankstyvą pavasarį.

Verta pagalvoti apie papildomas išlaidas – prireiks avalynės persiauti klasėje, pietų, užkandžių, o jeigu vaikas lankys ne vieną būrelį – tai taip pat kainuoja: ir patys būreliai, ir reikmenys. Tad, kaip minėjo kalbinta Danielė, kaina gali išaugti ir dvigubai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius