Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 26

Teisininkas atsako. Atleidimas iš darbo – kokia išeitinė išmoka priklauso?

Teisininkas atsako – tai 15min straipsnių ciklas. Čia į skaitytojų atsiųstus klausimus vaikų priežiūros, turto dalybų, sutuoktinių teisių ir pareigų bei kitais rūpimais klausimais atsako teisininkai. Klausimai siunčiami gyvenimas@15min.lt.
Atleidimas iš darbo
Atleidimas iš darbo / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Darbdavys

Klausimas

Laba diena, iš darbdavio gavau pranešimą, kad esu atleidžiama, o kaip atleidimo priežastį darbdavys nurodė, jog mano atliekamas darbas tapo pertekliniu. Šioje įmonėje išdirbau beveik septynerius metus. Noriu žinoti, kokia man priklauso išeitinė išmoka?

15min Gyvenimas skaitytoja

Atsako „Jankauskas ir partneriai“ advokatų profesinės bendrijos teisininkas Justas Kuprys

Atsakant į jūsų klausimą, visų pirma atkreiptinas dėmesys, jog iš darbo esate atleidžiama vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso (toliau – Darbo kodeksas) 57 straipsnio nuostatomis. Iš Jūsų pateikto klausimo nėra aišku, ar darbdavys įvykdė savo pareigas numatytas minėtame darbo kodekso straipsnyje.

Kai darbuotojo atliekama darbo funkcija darbdaviui tampa pertekline (dėl darbo organizavimo pakeitimų ar kitų priežasčių, susijusių su darbdavio veikla, kurie yra realūs ir lemia konkretaus darbuotojo ar jų grupės atliekamos darbo funkcijos ar darbo funkcijų nereikalingumą), vadovaujantis Darbo kodekso 57 straipsnio nuostatomis, darbuotojas iš darbo atleidžiamas gali būti tik tuo atveju, jei laikotarpiu nuo įspėjimo apie darbo sutarties nutraukimą iki penkių darbo dienų iki įspėjimo laikotarpio pabaigos darbovietėje nėra laisvos darbo vietos, į kurią darbuotojas galėtų būti perkeltas su jo sutikimu.

Taigi, šiuo pagrindu darbdavys atleisti iš užimamų pareigų Jus gali tik tada, jei egzistuoja realios aplinkybės, lemiančios, jog Jūsų atliekama darbo funkcija tapo pertekline, o darbdavys neturi Jums pasiūlyti kitos laisvos darbo vietos, arba Jūs pasiūlytomis sąlygomis dirbti nesutinkate.

Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Justas Kuprys
Asmeninio archyvo nuotr./Teisininkas Justas Kuprys

Visgi, jeigu visos Darbo kodekso 57 straipsnio sąlygos dėl Jūsų atleidimo yra įvykdytos, Jums, vadovaujantis šio straipsnio 8 dalyje numatyta taisykle, darbdavys turi išmokėti dviejų Jūsų vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką. Taip pat, atkreiptinas dėmesys, jog Darbo kodekso 57 straipsnio 9 dalyje numatyta, jog darbuotojui, atsižvelgiant į jo nepertraukiamą darbo stažą toje darbovietėje, įstatymo nustatyta tvarka papildomai išmokama ilgalaikio darbo išmoka.

Ilgalaikio darbo išmokos atleidžiamiems darbuotojams yra mokamos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Garantijų darbuotojams jų darbdaviui tapus nemokiam ir ilgalaikio darbo išmokų įstatymo nuostatomis. Šio įstatymo 9 straipsnio 1 dalis numato, kad teisę į ilgalaikio darbo išmoką turi asmuo, kurio darbo santykiai pagal nutraukiamą darbo sutartį su Lietuvos Respublikos jurisdikcijoje esančiu darbdaviu atleidimo iš darbo dieną nepertraukiamai tęsėsi daugiau negu penkerius metus ir kuris yra atleistas iš darbo Darbo kodekso 57 straipsnyje nurodytu pagrindu.

Šiuo atveju yra aktualus to paties įstatymo 10 straipsnio 1 punktas, kuriame nurodoma, kad kai darbo santykiai su darbdaviu atleidimo iš darbo dieną tęsėsi nuo penkerių iki dešimt metų, darbuotojui išmokama jo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio ilgalaikio darbo išmoka.

Atkreiptinas dėmesys, jog dėl ilgalaikio darbo išmokos darbuotojas, kuriam ši išmoka priklauso, turi pats kreiptis į teritorinį „Sodros“ skyrių su prašymu ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo atleidimo iš darbo dienos. Taigi, Jūsų atveju, be darbdavio išmokėtinos dviejų Jūsų vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinė išmokos, Jums, pagal darbo stažą priklauso papildoma vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio ilgalaikio darbo išmoka.

Pažymėtina, jog skaitytojos atskleistoje situacijoje nėra aptartos visos aplinkybės, galinčios turėti reikšmę pasirenkant konkretų teisinį situacijos sprendimo būdą, todėl ši teisinė konsultacija nelaikytina individualiai pritaikoma nurodytai situacijai. Dėl individualios konsultacijos ir/ar situacijos maloniai prašome kreiptis.


Klausimus teisininkui siųskite adresu gyvenimas@15min.lt.

Daugiau aktualių temų rasite skiltyje „Teisininkas atsako“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius