-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

94-erių Julijona gaisre namų netenka jau antrą kartą: „Nespėjome pasiimti nė šaukšto“

Netrukus 95-erių metų sulauksianti Julijona Morkūnienė, gyvenanti Paąžuolių kaime, Taujėnų seniūnijoje, sausio 18 dieną neteko savo namų – juos pasiglemžė gaisras.
94-erių Julija gaisre neteko namų
94-erių Julija gaisre neteko namų / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip pasakoja moters anūkė Asta Morkūnaitė, sausio 18 dieną vakare apie 21 val. vakaro, jos močiutė su savo sūnumi (Astos tėčiu) ruošėsi eiti miegoti: „Tėtis pasakojo, kad kai tik nusivilko drabužius, dingo elektra ir jis išgirdo kažkokį spragsėjimą. Išėjęs pažiūrėti į lauką elektros skydinės jis pamatė, kad ugnis jau pakilusi į viršų“, – sako A.Morkūnaitė.

Močiutė su sūnumi spėjo išbėgti į lauką, tačiau ugnis buvo negailestinga ir namai sudegė – liko tik sienos. Šis namas dega jau antrą kartą, todėl šeimai tai didelė nelaimė.

„Močiutė dar bandė tamsoje ieškoti dokumentų, tačiau užkliuvo, susitrenkė galvą, ir kaip sako, spėjo tik keturiomis išropoti. Turėjo šiek tiek pasitaupiusi sūnaus metinėms pinigų, bet ir tie keli euriukai supleškėjo – abudu su mano tėčiu liko pliki basi. Močiutei nelengva visą gyvenimą – 20-ies metų žuvo vyresnysis sūnus, 1994-aisiais sudegė šis namas, tačiau močiutė buvo be galo stipri ir viską atstatė. Vėliau palaidojo vyrą, o prieš metus – vidurinį sūnų, neteko anūkės... Be galo gaila prisiminimų, šimtą metų skaičiuojančių nuotraukų, pačios močiutės, kuri jaudinasi dėl savo gyvuliukų, vištyčių ir avyčių, kurių nenori palikti nei parai. Močiutė kaip senas medis, kurį sunku išrauti iš savo vietos, o persodinti kitur beveik neįmanoma“, – sakė Asta, gyvenanti užsienyje ir dėkojanti visiems močiutei jau pagelbėjusiems žmonėms.

Asmeninio archyvo nuotr./Julijonos namai iki gaisro
Asmeninio archyvo nuotr./Julijonos namai iki gaisro

Kaip kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė ir Taujėnų seniūnijos seniūnė Elvyra Tulušienė, J.Morkūnienei šiais metais gegužės mėnesį sukaks 95-eri. Moteris labai protinga, sumani, save palaikanti ir turinti daug planų. Pati iki šiol pasirūpino ir pirkiniais, ir į bažnyčią nukakdavo. Dabar ji laikinai prisiglaudė pas Taujėnų miestelyje gyvenančią giminaitę Aušrą. Moters sūnus Vytautas – pensininkas (apie 70 m. amžiaus), gyveno kartu. Jis po gaisro apsigyveno pas kaimyną.

„Name gaisro metu sprogo dujų balionas, todėl teliko tik sienos, o pati Julijona liko kone su naktiniais. Sudegė visas turtas, visi dokumentai. Savivaldybė taip pat skirs paramą šeimai, šiuo metu padedame, kuo galime. Sunku pasakyti, ar pavyks atstatyti namelį, nors tai būtų senjorės svajonė, kadangi ji net negali pagalvoti apie tai, kad galėtų gyventi kažkur kitur, o juolab palikti savo gyvuliukus. Ji labai darbšti, todėl svajoja sugrįžti į savo žemes. Julijona galvoja net ir mobilų namuką, kuriame galėtų gyventi bent jau laikinai“, – pasakojo E.Tulušienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Gaisras pasiglemžė Julijonos namus
Asmeninio archyvo nuotr./Gaisras pasiglemžė Julijonos namus

15min kalbinta Julijona sakė, kad gaisras buvęs labai staigus ir namai sudegę vos per pusvalandį. Ji džiaugėsi, kad gyvuliukai, kuriuos augina liko sveiki, o apsistojo ji pas savo giminaitę Aušrą. „Jeigu surinksime pinigėlių, gal pavyks atstatyti namelį. Gaisras kilo nuo elektros. Viskas buvo taip greitai, kad nei šaukšto nespėjome pasiimti, o ir dokumentai visi sudegė. Svarbiausia, kad gyvi likom. O labiausiai svajočiau grįžti namo į savo sodybą“, – pasakojo J.Morkūnienė.

Asmeninio archyvo nuotr./Julijona Morkūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Julijona Morkūnienė

Giminaitė Aušra, priglaudusi Julijoną, sako kad jos teta labai stipri, tačiau per savo gyvenimą patyrusi daugybę netekčių, todėl išbandymų jai netrūko. „Julijonos gyvenimas nelepino, ji patyrė tikrai daug vargo, tačiau nepasidavė. Kaip sako, kol turiu vištas, avytes, kol turiu kuo rūpintis, tol esu gyva. Ir tai visiška tiesa. Svarbiausia, kad sveikatos nepritrūktų“, – kalbėjo Aušra.

Padėti Julijonai galite paaukodami:

Luminor bankas

LT 52 4010 0510 0521 3695

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius