-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įkvepiančios moterų istorijos: technologijų pasaulio duris atveria ir studentės, ir vaikus užauginusios mamos

Dažnai technologijų sritis vis dar siejama tik su programavimu, o moterys čia vis dar sudaro mažąją darbuotojų dalį. Prieš trejus metus įkurta mentorystės ir konsultacijų programa „Women Go Tech“ jau gali dalintis sėkmės istorijomis tų moterų, kurios pasiekė savo karjeros tikslų. 15min GYVENIMAS domėjosi, kodėl moterys renkasi dalyvauti, rodos, sudėtingo amato mokančioje programoje.
WGT_Dalyvės_3
„Women Go Tech“ dalyvės

„Women Go Tech“ yra kol kas vienintelė mentorystės bei konsultacijų programa Lietuvoje, skirta moterims ir merginoms, siekiančioms karjeros technologijų sektoriuje.

„Atrankų metu sąmoningai netaikome jokio kandidačių galimybes ribojančio amžiaus ar darbo patirties cenzo. Pagrindinis kriterijus – aiški motyvacija, kaip mentorystės programa gali padėti siekti profesinių tikslų, bei ją įrodantys pirmieji žingsniai, savarankiškai žengti siekiant įsitvirtinti šiame sektoriuje“, – sako „Women Go Tech“ programos vadovė Diana Česonytė.

Nors technologijų sektoriuje dirbanti moteris jau nėra naujiena, tačiau dabartinė situacija rodo, jog moterų čia vis dar trūksta ir joms šiuo metu reikalingas didesnis palaikymas, todėl mentorystės programos veikla yra nukreipta į moterų auditoriją, siekiant paskatinti jas ne tik pasirinkti, bet ir įsitvirtinti technologijų sektoriuje.

„Women GO Tech“ programos dalyvės/ Nuotrauka Artūro Žuko
„Women GO Tech“ programos dalyvės/ Nuotrauka Artūro Žuko

Mokomasi savęs nenuvertinti

Visų pirma, programa padeda įgyti pasitikėjimo savo jėgomis, kuris labai svarbus žengiant į naują sritį. Jo suteikia tiek kompetentingas mentorius, su kuriuo dalyvės bendrauja individualiai, tiek skirtingų sričių ekspertai vedantys grupines sesijas, tiek ir bendraminčių bendruomenė, kurioje dalyvės užmezga naujų pažinčių, dalinasi savo istorijomis, pasiekimais, klausia patarimo panašias patirtis išgyvenančių bendražygių.

Moterys linkusios nuvertinti turimas žinias ir, žengdamos į naujas pozicijas, abejoja savo galimybėmis.

Svarbiausia mentoriaus užduotis – padėti dalyvėms realistiškai įsivertinti savo turimą darbinę patirtį: „Moterys linkusios nuvertinti turimas žinias ir, žengdamos į naujas pozicijas, abejoja savo galimybėmis ir dažnai net nebando aplikuoti į jas dominančias pozicijas“, – programos dalyvių patirtimi remiasi D.Česonytė.

Tad mentoriai padeda dalyvėms įsidarbinimo procese pirmiausia tinkamai įvertinti turimą patirtį, o vėliau pataria kaip ją pristatyti darbdaviui, arba pagelbėja sudėlioti savarankiško tobulėjimo planą: padeda išsigryninti, kurias kompetencijas bei įgūdžius reikia pastiprinti, norint pasiekti savo profesinio tikslo ar įsidarbinti konkrečioje pozicijoje.

Diana Česonytė (kairėje) ir Patricija Giniotytė (dešinėje)/ Nuotrauka Artūro Žuko
Diana Česonytė (kairėje) ir Patricija Giniotytė (dešinėje)/ Nuotrauka Artūro Žuko

Sveikintina, kad technologinio pobūdžio įmonės įgyja vis didesnį populiarumą, o susidomėjimas jomis visuomenėje auga.

„Visgi svarbu suvokti ir tai, jog, kaip ir žengiant bet kuriuo kitu profesiniu keliu, taip ir siekiant karjeros šiame sektoriuje, svarbus atkaklus noras ir nusiteikimas nuolat mokytis, domėtis naujovėmis, gilinti žinias savarankiškai ir ugdyti smalsumą“, – aiškina D.Česonytė.

Todėl projekte stengiamasi pasakoti kuo daugiau realių pavyzdžių, suvesti moteris su čia dirbančiais specialistais, kurie, dalindamiesi savo asmenine patirtimi, atskleidžia dalyvėms šio pasaulio virtuvę iš vidaus bei padeda pasiruošti persikvalifikavimui, nukreipia savarankiškam tobulėjimui bei atsako į kylančius klausimus.

Taip pat didelis dėmesys programoje skiriamas ir bendruomenės kūrimui – ji vienija ne tik čia dalyvaujančias moteris, bet ir programos alumnes. Rengiami įvairūs neformalūs susitikimai, kontaktų mezgimo vakarai: „Juose dalyvės gali susipažinti, dalintis patirtimi bei mokytis viena iš kitos – buvimas tarp motyvuotų, atkakliai nusiteikusių bendraminčių padeda palaikyti motyvaciją ir lengviau įsilieti į dažnai naują, dar nepažintą sferą“, – patirtimi dalinasi bendruomenės vadovė Patricija Giniotytė.

Technologijų karjera – ir studentei, ir mamai

Programa sudomina labai skirtingo profilio moteris – tiek paskutiniųjų kursų studentes, atkakliai nusiteikusias sėkmingai startuoti savo profesiniame kelyje, tiek ir persikvalifikuoti siekiančias moteris, ieškančias naujų profesinių iššūkių ir savirealizacijos galimybių.

Būtent dėl šios priežasties viena iš programos dalyvių šeimos verslo įkūrėja Eglė Mikalauskienė, sulaukusi 34 metų, nusprendė sugrįžti į studentės kėdę ir pradėti mokytis mechanikos inžinerijos. „Po kurio laiko dirbant savame versle supratau, kad išaugau šiuos batus, nusprendžiau, kad noriu realizuoti save naujoje srityje.

Šiek tiek abejojau, ar galėčiau vėl iš pradžių pradėti mokytis ir ieškoti naujos specializacijos. Buvau savęs paieškoje ir galvojau – ties kažkuria vieta turi sukirbėti širdis. Nors ir nedrąsiai, bet turėjau sau pripažinti, kad vienintelė sritis, kuri mane tuomet traukė, buvo mechanikos inžinerija“, – apie pokyčių pradžią pasakoja Eglė.

Eglė Mikalauskienė/ Asmeninio archyvo nuotrauka
Eglė Mikalauskienė/ Asmeninio archyvo nuotrauka

Pardavusi 6 metus puoselėtą individualų autentiškų keraminių vazų verslą, moteris ryžtingai priėmė sprendimą pokyčiams – per mažiau nei metus įstojo į mechanikos inžinerijos specialybę Klaipėdos valstybinėje kolegijoje, tapo programos „Women Go Tech“ ugdytine, o šią vasarą atliko praktiką „Vakarų laivų gamykloje“, kurioje vėliau sėkmingai įsidarbino.

Dalyvaudama programoje Eglė pastebėjo, jog gamybos pramonė Lietuvoje turi labai daug potencialo, tačiau įmonėms trūksta inžinierių, projektuotojų, konstruktorių: „Noriu padrąsinti merginas, kurios mato save inžinerijos srityje, bet nedrįsta imtis pokyčių – savo pavyzdžiu matau, kad mažiau nei per metus galima pasiekti reikšmingą proveržį, o po kelerių metų įgytos žinios, tikiuosi, atvers didžiules karjeros perspektyvas.“

Taip pat mentorystė aktuali ir jaunesniosioms specialistėms, siekiančioms sustiprinti tiek savo profesines žinias, tiek ir asmenybės įgūdžius, įgyti lyderystės, vadovavimo komandai žinių, tam kad galėtų sėkmingai auginti savo karjerą ir siekti aukštesnių pozicijų.

„Programoje dalyvauja ir mamos, ieškančios galimybių sugrįžti į darbo rinką iš motinystės atostogų – sparčiai besivystančios technologijos, atitinkamai reikalaujančios ir naujų kompetencijų, dažnai verčia moteris abejoti savo turima darbo patirtimi bei jų konkurencingumu siekiant įsidarbinti“, – pasakoja P. Giniotytė.

Bendruomenės vadovė dalinasi dar vienos programos dalyvės istorija – Valentina Duškina, po 10 metų praleistų auginant vaikus, sugrįžo į darbo rinką kaip duomenų analitikė. Naujo karjeros starto etape baimių ir klausimų tikrai nestigo, tačiau su mentorės palaikymu ir patarimais Valentina drąsiai apsisprendė ne tik grįžti į darbo rinką, bet ir imtis įgyvendinti savo svajonę ir siekti karjeros būtent technologijų srityje.

Grįžtant į darbo rinką Valentinai abejonių kėlė ne tik jos patirtis, bet ir amžius – jai atrodė, kad 40 metų gali būti ta riba, po kurios gyvenime žmonės nieko nebekeičia. Tapusi programos „Women Go Tech“ ugdytine ir kartu su mentore išsigryninusi naujus karjeros tikslus, dar programai nesibaigus – per mažiau nei pusmetį – ji įsidarbino bendrovėje „Energijos skirstymo operatorius“ ir ten prisijungė prie Planavimo ir analizės komandos.

„Motyvacija tobulėti tik auga, kai aplink kitos merginos, moterys drąsiai siekia savo tikslų. Dalyvavimas programoje, buvimas aktyvioje bendruomenėje mane padrąsino ir pačią daryti ryžtingus žingsnius. Pavyzdžiui, bendrauti su naujais žmonėmis, megzti ryšius ir semtis iš jų patirties, nebijoti suklysti ir bandyti iš naujo“, – sako programos alumnė V.Duškina.

Valentina Duškina/ Asmeninio archyvo nuotrauka
Valentina Duškina/ Asmeninio archyvo nuotrauka

Mentoriams – ne tik kompetencijos kriterijus

Siekdami, kad dalyvės programoje įgytų kryptingą pagalbą, projekto organizatoriai didelį dėmesį skiria ir atrenkant programos mentorius bei ekspertus. Svarbu įvertinti ne tik jų profesinę patirtį, bet ir gebėjimą prisidėti prie asmenybės augimo, įsipareigojant dalyvauti mentorystės veikloje visą programos sezoną – bent kartą per mėnesį skirti laiko susitikimui su savo ugdytine, gebėti ne tik pasidalinti patirtimi, bet ir nukreipti teisinga linkme savarankiškam tobulėjimui.

„Women Go Tech“ dalyvės/ Nuotrauka Artūro Žuko
„Women Go Tech“ dalyvės/ Nuotrauka Artūro Žuko

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius