Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Lietuviška“ sala Norvegijoje: kaip gyvena čia įsikūrę lietuviai

Jeigu atvyksite į Norvegijai priklausančią Frioja (Frøya) salą, kurioje gyvena vos 5 tūkst. gyventojų – maždaug tiek, kiek jų yra nedideliame Lietuvos miestelyje – nustebsite išgirdę lietuvių kalbą. Tačiau pastaroji čia skamba labai dažnai, mat saloje įsikūrę net per 500 lietuvių. Ketvirtadalį Friojos salos populiacijos sudaro užsieniečiai, o lietuviai yra bene didžiausia atvykėlių grupė.
Živilė Mickūnienė (kairėje) ir Vida Zubaitė-Bekken
Živilė Mickūnienė (kairėje) ir Vida Zubaitė-Bekken / Asmeninio albumo nuotr.

Jau ne vienerius metus čia gyvenančios Živilė Mickūnienė ir Vida Zubaitė-Bekken sutiko pasidalinti savo atvykimo istorija ir gyvenimo Norvegijoje subtilybėmis.

Adaptacija nebuvo lengva

Norvegijoje gyvenanti Živilė Mickūnienė prieš 12 metų atsidūrė situacijoje, kai turėjo rinktis: išardyti šeimą arba palikti Lietuvoje gerai apmokamą buhalterės darbą ir išvykti pas vyrą.

Pastarasis jau keletą metų dirbo Norvegijoje – ten buvo susikūręs perspektyvią darbo vietą ir savo gyvenimą įsivaizdavo ten, o nuotolinis bendravimas šeimą išvargino.

„Nebuvo lengva, nes ši šalis yra visiškai kitokia nei Lietuva. Kitos tradicijos, taisyklės, kitoks maistas. Kalba taip pat nėra lengva, juolab kad Norvegijoje yra labai daug dialektų. Netrukus po atvykimo pradėjome lauktis antro vaiko, tad iš pradžių padėjau vyrui jo versle – tvarkiau dokumentaciją. Turėjau progą susipažinti su įstatymine šalies baze“, – pasakojo Živilė.

123RF.com nuotr./Šventė Frioja saloje
123RF.com nuotr./Šventė Frioja saloje

Užsieniečių vaikus moko norvegų kalbos

Vida Zubaitė-Bekken Norvegijoje gyvena jau apie 20 metų. Pirmą kartą atvyko būdama jauna – pagal darbo vizą dvejus metus dirbo aukle. Tuo metu susipažino su dabartiniu savo vyru.

Nors pasibaigus vizai ir sugrįžo į Lietuvą, pažintis nenutrūko – jaunuoliai aktyviai susirašinėjo. Galiausiai Vida ryžosi dar kartą vykti į Norvegiją. Tiesa, tuo metu apie vedybas ir nuolatinį gyvenimą svetur Vida negalvojo.

„Pradėjau dirbti žuvų fabrike. Maniau, kad ilgai saloje neužsibūsiu, nes labai norėjau miesto. Tačiau išėjo taip, kad ištekėjau, susilaukiau vaikų ir tikrai niekur nežadu iš čia kraustytis. Man čia patiko. Kai atvykau, buvau viena pirmųjų lietuvių“, – savo pradžią prisiminė Vida.

Beje, jos norvegas vyras, gerbdamas Vidos lietuviškas šaknis, išmoko lietuvių kalbą, o uošviai kasmet vyksta į Lietuvą ir atostogų be Lietuvos jau neįsivaizduoja, nes nuoširdžiai ją pamilo.

Visą interviu skaitykite 15min paruoštame multimedijos projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius