Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Natalija iš Bachmuto: šiuo metu mūsų didžiausias noras susirasti būstą Lietuvoje

Natalija Licina iš Bachmuto atvyko į Lietuvą gruodžio pradžioje, ji čia persikėlė su visa savo šeima – dviem sūnumis, vyru ir anyta, pasiėmė ir šunį bei katę. „Ukrainoje nebuvo įmanoma toliau likti, tai buvo itin nesaugu, miestas yra labai stipriai apgriautas“, – savo pasakojimą pradeda Natalija, rašoma Tarptautinės migracijos organizacijos (IOM), Jungtinių Tautų sistemos narės pranešime spaudai.
Natalijos Licinos šeima
Natalijos Licinos šeima / Asmeninio archyvo nuotr.

Natalijos šeima, kaip ir daugelis karo pabėgėlių, gelbėdamasi nuo karo siaubo kartu su savo šeima keliavo traukiniais, kol pasiekė Klaipėdą.

„Šiuo metu laikinai gyvename per Airbnb išnuomotame bute, atvykome į Klaipėdą neturėdami jokio konkretaus plano, tik žinojome, kad norime pasijausti saugūs. Todėl apgyvendinimo klausimas mums buvo itin svarbus. Šiuo metu turime trumpalaikį butą ir ieškome kur galėsime apsistoti ilgesniam laikui“, – kalba Natalija.

Ji džiaugiasi, kad vyras jau rado darbą, šiuo metu atlieka praktiką autoservise ir labai tikisi ten likti dirbti. Vaikai mokosi nuotoliniu būdu Ukrainos mokykloje, o su savo bendraamžiais bendrauja per įvairias programėles, tad gyvenimas po truputi stoja į vėžes.

„Lietuvoje mums labai patinka, visur galime susikalbėti. Neseniai Klaipėdoje vyko šv. Mikalojaus diena, mūsų vaikai ja labai džiaugėsi, pagaliau galima buvo ramiai stebėti šventę ir nesibaiminti, kad kažkas tuoj nukris ar skambės pavojaus sirenos“, – įspūdžiais dalijosi Natalija.

Šiuo metu jos didžiausias šventinis noras – tai surasti būstą savo didelei šeimai ir augintiniams. „Būstą susirasti sudėtinga būtent dėl augintinių, deja, bet kai tik nuomotojai išgirsta, kad turime gyvūnų prašo arba didesnio užstato, arba tiesiog nenori nuomoti buto. Suprantu jų baimes, tačiau esame draugiška ir tvarkinga šeima“ – kalba Natalija.

Po itin nuožmių kovų Bachmutas ir jo priemiesčiai šiuo metu yra visiškai sunaikinti ir netinkami gyventi. Tad miesto gyventojai, jei tik turi tokią galimybę keliasi į saugesnį miestą arba išvyksta iš šalies.

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuras (IOM Lietuva) kviečia ukrainiečius atvykusius į Lietuva pasinaudoti nemokamą laikino apgyvendinimo galimybe.

„Bendradarbiaujame su Airbnb apgyvendinimo platformą, bėgantys nuo karo ukrainiečiai gali nemokamai išsinuomoti būstą nuo 7 iki 30 parų, o per tą laiką ieškoti ilgalaikės gyvenamosios vietos. Atvykus į svetimą šalį bene svarbiausias klausimas – tai apgyvendinimas, todėl siekiame padėti karo pabėgėliams“, - pasakoja Dalia Kedavičienė, IOM Lietuva Krizių valdymo programos koordinatorė.

Dėl trumpalaikės būsto nuomos kreiptis galima į Stiprūs kartu organizaciją trumpuoju numeriu 1808 arba tiesiogiai į IOM Lietuva biurą: +37061516930 bei el. paštu IOMUArent@iom.int.

Tarptautinė migracijos organizacija (IOM) ir AirBNB šį projektą sėkmingai įgyvendina 7 šalyse: Lenkijoje, Moldovoje, Rumunijoje, Slovakijoje, Vengrijoje, Čekijoje bei Lietuvoje. Bendrai jau suteikta daugiau nei 120 tūkst. nakvynių, o šia paslauga pasinaudojo daugiau nei 5000 ukrainiečių. Lietuvoje suteikta beveik 600 nemokamų nakvynių.

Šiuo metu Lietuvoje yra kiek daugiau nei 72 tūkst. ukrainiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius