-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Nuo ydingų santykių į Nyderlandus pabėgusi Jelena dar atsikratė ir 55 kg: šiandien ragina moteris nedaryti jos klaidų

Prieš kiek daugiau nei dvejus metus Jelena svėrė 116 kg. Šiandien jos svoris – 61 kg, taigi 34 metų moteris sugebėjo atsikratyti net 55 kg. Tačiau jos kardinalių pokyčių istorija susijusi ne tik su dietomis ir svorio metimu, bet ir su naujo gyvenimo pradžia. Gyvenimo, kuriame nebėra priklausomybių ir smurto. Gyvenimo, kuriame ji pagaliau pasijuto saugi ir pradėjo save mylėti. Dėl šios naujos pradžios jai teko emigruoti į Nyderlandus, tačiau buvo verta.
Jelenos išvaizdos pokyčiai
Jelenos išvaizdos pokyčiai / Asmeninio archyvo nuotr.

Viskas pasikeitė po pirmojo gimdymo

„Svarbiausias dalykas, kurį noriu pasakyti, tai paraginti moteris save mylėti. Nekentėti dėl vaikų, jeigu šeimoje yra priklausomybių, smurto. Nesitikėti, kad vieną gražią dieną viskas ims ir pasikeis. Nedaryti mano klaidos.

Jeigu yra smurtas, būtinai kvieskite policiją ir užfiksuokite įvykį, meskite iš galvos gėdą, ką žmonės pasakys, neklausykite artimųjų, kurie pataria nesikreipti pagalbos.

Gyvenimas tokiomis sąlygomis – psichologinė trauma ne tik moteriai, bet ir vaikams. Negalima vaikams leisti tai matyti. Aš palikau viską – namą, visą turtą, bet atgavau savo ir savo vaikų ramybę“, – pokalbį pradėjo Jelena.

Ji pati sako kentėjusi 11 metų. Tiesa, praeičiai ji dėkinga už tris puikias dukras.

Vaikystėje ir jaunystėje Jelena buvo visada liekna. Būdama 21-erių sutiko savo buvusį vyrą. Netrukus pora susilaukė pirmagimės. Nors per nėštumą moteris priaugo 30 kg, nes valgė, kaip ragino mama ir močiutė, už du, tikėjosi, kad po gimdymo svoris nukris. Nukrito tik 10 kg, vėliau dar 5. Tuo metu Jelena, būdama 167 cm ūgio, svėrė 85 kg. Gal moteris būtų atsikračiusi ir likusių kilogramų, bet šeimos gyvenimas pasikeitė, o kartu pasikeitė ir jos psichologinė būsena.

„Mano vyras pradėjo vartoti psichoaktyvias medžiagas. Kad jis būtų toliau nuo savo draugų, išvykome gyventi į kaimą. Po kelerių metų pagimdžiau antrą mergaitę ir vėl priaugau nemažai kilogramų. Tačiau tuo metu ne tai man buvo svarbiausia.

Dukrytei po keturių mėnesių prasidėjo epilepsija. Pusantrų metų mes su ja praktiškai praleidome ligoninėse, nes priepuoliai būdavo labai dažni. Kai po dvejų metų turėjau grįžti į darbą, prisidėjo atopinis dermatitas ir astma. Dėl to ligoninėse tekdavo gulėti dar dažniau, nes išberta būdavo iki 90 proc. jos kūno.

Kad galėčiau likti namuose, pagimdžiau trečią mergaitę. Ji gimė neišnešiota – aštuonių mėnesių. Svėrė tik du kilogramus – buvo tokia mažytė, kad net baisu buvo paimti ant rankų. Priešlaikinis gimdymas įvyko dėl to, kad vyras pradėjo naudoti smurtą prieš mane. Tuomet, po gimdymo, labai rimtai galvojau, ką daryti toliau“, – atviravo pašnekovė.

Asmeninio albumo nuotr./Jelena
Asmeninio albumo nuotr./Jelena

Pamatė, kad apkūnių olandžių nėra

Jelena neslepia, kad bijojo likti viena su trimis vaikais, iš kurių vienas – neįgalus. Abu jos tėvai gyveno ne Lietuvoje, o emigruoti ji tuo metu negalvojo. Juolab kad vyras periodiškai gydydavosi reabilitacijos centruose ir kurį laiką nevartodavo, o kai prasidėjo smurtas, kiekvieną kartą vis atsiprašydavo ir tikindavo, kad tai niekada nepasikartos.

„Tačiau trečias gimdymas buvo paskutinis lašas. Gimusi dukrytė buvo iš karto paguldyta į reanimaciją, nes jos plaučiai buvo iki galo neišsivystę, ir man pasakė, jog tikimybė, kad ji gyvens, yra 50/50. Tuo pat metu į reanimaciją dėl epilepsijos paguldė ir antrą mano mergytę. Supratau, kad atėjo laikas pasakyti „stop“.

Tačiau kol priėmiau galutinį sprendimą, praėjo dar metai ir aštuoni mėnesiai. Per tą laiką buvau ir pati smarkiai susirgusi – prasidėjo vidinis kraujavimas. Prisimenu, kaip gulėdama ligoninėje skambinau mamai ir prašiau, kad pasirūpintų mano vaikais, jei mirsiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius