-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savanoriai korepetitoriai moko vaikus globos namuose

Lietuvoje, palyginti su kitomis išsivysčiusiomis šalimis, gana maža visuomenės dalis dalyvauja savanorystės projektuose. Dalis žmonių, ypač vyresnių, į savanorystę žiūri skeptiškai. Sudominti juos, kaip ir jaunus žmones, visuomenei naudinga veikla, kad ir mokant vaikus globos namuose, – vienas iš savanorių organizacijos „Ne imti, bet duoti“ tikslų.

„Ne imti, bet duoti“ – viena iš 24 gerumo iniciatyvų, kurias visus ateinančius metus globos portalo 15min projektas „Šiemet buvau geras“. Apie pergales, kurios skinamos kasdien žengiant po mažą žingsnelį, kalbamės su savanorių organizacijos vadovu Eriku Luku Dvilevičiumi.

Direktorius E. Lukas Dvilevičius. Asmeninio archyvo nuotr.
Direktorius E. Lukas Dvilevičius. Asmeninio archyvo nuotr.

– Kaip gimė „Ne imti, bet duoti“?

– Mūsų bendruomenė gyvuoja nuo 2005 metų, kuomet jaunų ir energingų Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto studentų iniciatyva buvo sukurtas projektas „Ne imti, bet duoti“.

Pirmasis neformalios jaunimo grupės tikslas buvo rengti vaikams, netekusiems tėvų globos, įvairias pažintines edukacijas VU Gamtos mokslų fakultete, vėliau tikslas transformavosi ir buvo siekiama padėti vaikams mokytis, ruošti namų darbus vaikų globos namuose. Tai ir daro mūsų savanoriai.

Pagrindinis organizacijos tikslas – padėti vaikams mokytis, ruošti namų darbus vaikų globos namuose.

– Kaip įsitraukėte jūs?

– Aš į šią veiklą įsitraukiau 2015 metais. Mokiau vaikinuką iš vaikų globos namų lietuvių kalbos. Maždaug po metų tapau globos namų savanorių kuratoriumi. Dar po metų tapau projekto vadovu. Netrukus kai su kolegomis supratome, kad 100 savanorių jungianti neformali jaunimo grupė netelpa projekto rėmuose.

Savanorių korepetitorių mokymai. "Ne imti, bet duoti" nuotr.
Savanorių korepetitorių mokymai. "Ne imti, bet duoti" nuotr.

Taip 2017 metų rugpjūtį tapome viešąja įstaiga, o dar po metų – Jaunimo reikalų departamento akredituota savanorišką veiklą organizuojančia organizacija, kurios tikslas – prisidėti prie tvarios visuomenės ir aplinkos kūrimo skatinant ir organizuojant savanorišką veiklą. Ir šiais metais kažkada buvęs mažas projektėlis, dabar jau išaugęs į stiprią organizaciją, švenčia savo 15-ąjį gimtadienį!

VIDEO: Organizacijoje „Ne imti, bet duoti“ savanorystė tampa draugyste

– Kokie svarbiausi šiemet nuveikti darbai?

– Nuo 2020-ųjų kviečiame visuomenę įsitraukti į vieną iš siūlomų savanorystės programų:

Sukūrėme skaitmeninius ženkliukus savanorių-korepetitorių programai Badgecraft.eu platformoje. Šie ženkleliai patvirtina savanorių – korepetitorių ugdomas kompetencijas ir įgūdžius. Tai savotiškas pažymėjimas, patvirtinantis kvalifikacijos kėlimą ir turimą kompetenciją, pvz., Pilietinės kompetencijos ženklelis patvirtina savanorio gebėjimą visapusiškai dalyvauti pilietiniame gyvenime remiantis socialinių ir politinių koncepcijų bei struktūrų žiniomis ir įsipareigojimu aktyviam ir demokratiškam dalyvavimui.

Savanorių korepetitorių mokymai. "Ne imti, bet duoti" nuotr.
Savanorių korepetitorių mokymai. "Ne imti, bet duoti" nuotr.

Dar viena naujovė – pradėtos organizuoti viešos paskaitos apie bendravimo su jaunuoliais ypatumus, kurių tikslas – edukuoti visuomenę.

Naujausia mūsų programa – vyresnio amžiaus žmonių savanorystės programa „54+“, kuri buvo ir yra tikras iššūkis.

Be viešų paskaitų, korepetitorių mokymų savanoriams, rengiame kūrybos dirbtuves, sporto varžybas vaikų įstaigose, organizuojame žygius ir išvykas su jais.

Laisvės piknikas Alytuje. "Ne imti, bet duoti" nuotr.
Laisvės piknikas Alytuje. "Ne imti, bet duoti" nuotr.

– Kas jus įkvepia svarbiausiems darbams?

– Suvokimas, kad bent truputį prisidedame prie geresnės Lietuvos ir viso pasaulio kūrimo. Ir, žinoma, vaikų džiaugsmas ir nuoširdžios emocijos, pasakančios daugiau už bet kokius žodžius. Ne visada pasiseka lengvai pasiekti rezultatą, atlikti svarbius darbus. Būna nemažai įtampos, streso ir dvejonių. Tačiau pasiekti rezultatai skatina eiti pirmyn.

Tikėjimas mūsų veiklos prasme, kuomet matome laimingus vaikų ir savanorių veidus, atperka tą nematomą administracinį darbą.

Įkvepia už nugaros padaryti darbai, kurie ne visada matomi plika akimi, bet dažnai pastebimi vaikų ar savanorių akyse, jų šypsenose, veiksmuose. Santykis ir palaikymas vieniems kitų yra didis įkvėpimo šaltinis. Tikėjimas mūsų veiklos prasme, kuomet matome laimingus vaikų ir savanorių veidus, atperka tą nematomą administracinį darbą.

– Kokius pokyčius tikitės paskatinti savo darbais?

– Tikime, kad per savanorystę tiek savanoriaujantys asmenys, tiek visa visuomenė keičiasi tvarumo link. Dalis visuomenės, ypač vyresnio amžiaus, vis dar gana skeptiškai žiūri į savanorišką veiklą. Tikimės pakeisti tokį visuomenės požiūrį, ugdyti toleranciją ir nuomonės pokyčius.

Dalis visuomenės, ypač vyresnio amžiaus, vis dar gana skeptiškai žiūri į savanorišką veiklą.

Pristatykite savo komandą.

– Aktyviausios narės – savanorių koordinatorė Monika Užkurienė, atsakinga už visų amžiaus grupių savanorius, jų švietimą ir mentorystę, ir projektų vadovė Toma Dvilevičienė, kuruojanti renginius ir veiklas.

Projektų vadovė Toma Dvilevičienė (kairėje) ir savanorių koordinatorė Monika Užkurienė. Asmeninio archyvo nuotr.
Projektų vadovė Toma Dvilevičienė (kairėje) ir savanorių koordinatorė Monika Užkurienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Naujienų portalas 15min 2021-aisiais rems ir globos 24 nevyriausybines organizacijas ir gerumo iniciatyvas, kurios kasdieniais darbais prisideda prie taip reikalingų pokyčių mūsų šalyje. Kasdien iki Kalėdų pristatome po vieną „Šiemet buvau geras“ organizaciją. Su jomis susipažinti galite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius