Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senjorų modelių agentūros įkūrėja Laura: apie senatvę, netradicinį verslą ir misiją

Laurai Balčiūtei – per trisdešimt, tačiau beveik visi sėkmingiausi jos projektai susiję su brandaus amžiaus žmonėmis. Tai žurnalas, televizijos laidos, lauko kinas ir brandaus amžiaus modelių agentūra. Natūraliai kyla klausimas, kodėl jaunam žmogui taip rūpi amžėjimo tema?
Laura Balčiūtė ir brandaus amžiaus agentūros modeliai – Natalija ir Rūta
Laura Balčiūtė ir brandaus amžiaus agentūros modeliai – Natalija ir Rūta / Asmeninė nuotr.

„Visus projektus išgirstu: iš įmonių, žmonių, pamatau, ko reikia. Taip pat buvo ir su senjorų agentūra. Pajutau, kad verslas po truputį pradeda ieškoti savo produkcijai senjorų, ir pagalvojau, kad tai galėtų būti nauja niša Lietuvoje. Taip ir atsirado agentūra“, – pasakoja moteris.

Jos nuomone, šiuo metu viešumoje daugiausia matome tik sunkiai galą su galu suduriančius pensininkus, apleistus senolius. „Žinoma, tokių senjorų yra. Tačiau lygiai taip pat yra ir tokių, kurie net sulaukę pensijos išlieka aktyvūs, dirba, mokosi, keliauja, domisi įvairiomis veiklos, naujienomis“, – sako pašnekovė.

Būtent noras keisti visuomenėje paplitusius stereotipus, anot Lauros, buvo didžiausias variklis kuriant senjorų agentūrą. Tai, kiek daug senjorų atsiliepė į kvietimą prisijungti ir tapti modeliais, jai atrodo puikus įrodymas, jog neretai mes paskubame nurašyti brandaus amžiaus žmones į paraštes.

Lemtingas skambutis iš Vokietijos

Idėjų verslui turime visi. Tačiau labai dažnai jų nerealizuojame, nes bijome, galvojame, kad Lietuva tam tiesiog per maža. Lauros atveju visiškos nežinios nebuvo. Pasak moters, kurdama brandaus amžiaus modelių agentūrą ji jau turėjo keletą susitarimų su įmonėmis.

„Jau buvau keletą kartų suvedusi įmones ir senjorus iš kitų savo projektų, kad jie bendradarbiautų reklamos srityje. Tačiau pasakysiu nuoširdžiai – šios agentūros nekuriu tik Lietuvos rinkai. Tiesa, tai supratau ne iš karto, bet sulaukusi skambučio iš Vokietijos. 60-metį perkopusi lietuvė, gyvenanti Vokietijoje ir ten dirbanti modeliu, susisiekė su manimi ir pasiūlė į mano agentūrą priimti ten gyvenančių brandaus amžiaus modelius. Tai paskatino pradėti judėti ir mąstyti apie tarptautinę rinką“, – neslepia pašnekovė.

Mano tikslas – išsiplėsti ir kitose šalyse, dirbti ne tik Lietuvoje.

Svarbiausi kriterijai – drąsa ir noras

Kaip tik šiuo metu – sausio pabaigoje – agentūroje baigiami fotografuoti šiuo metu duomenų bazėje esantys senjorai modeliai. Kaip juos atrado? Laura pasakoja, kad pradžioje padėjo jau turėtas įdirbis: į agentūrą ji pirmiausia kvietė tuos senjorus, su kuriais buvo bendravusi ir dirbusi kituose projektuose.

„Visus senjorus kviečiau asmeniškai – tiek jau pažįstamus, tiek ir visiškai nepažįstamus, bet man patikusius – tuos, į kuriuos atkreipiau dėmesį, įsivaizdavau juos reklamose“, – teigia pašnekovė ir pridūrė, jog tai nevyko gatvėje – sudominusius senjorus ji atrasdavo socialinėje erdvėje.

Jauniems modeliams keliami įvairūs ūgio, svorio, tipažo reikalavimai. O kokių savybių, bruožų reikia, kad senjoras sudomintų modelių agentūrą? Anot Lauros, pirmiausia jie turi būti aktyvūs ir drąsūs. Amžius ir išvaizda – mažai svarbūs.

„Juokauju, kad pas mus agentūroje modeliai gali būti nuo 55-erių iki 100 metų ir daugiau. Kalbant rimtai, vienas iš svarbiausių kriterijų – noras dirbti, žaisti. Pavyzdžiui, darome pirmą fotosesiją – fotografuojame modelius agentūros nuotraukoms. Kartu dirba makiažo, stiliaus, fotografijos ir kiti specialistai – senjorai turi nebijoti ir pasitikėti jais, leisti šiek tiek pakeisti šukuoseną, padažyti, aprengti. Jie turi būti drąsūs, išeiti iš komforto zonos“, – kalba pašnekovė.

Juokauju, kad pas mus agentūroje modeliai gali būti nuo 55-erių iki 100 metų ir daugiau.

Ji juokėsi, kad, nors iki šiol tikros modelių atrankos dar neteko daryti, visai gali būti, jog taip bus. Nes žiniasklaidoje pasirodžius informacijai apie senjorams skirtą modelių agentūrą, ji sulaukė netikėtai daug užklausų dėl galimybės prisijungti. Rašė ne tik patys senjorai, bet ir jų vaikai, norintys praskaidrinti tėvų gyvenimą įdomia veikla.

„Sulaukiau tiek skambučių ir žinučių iš senjorų ir jų vaikų! Pavyzdžiui, dukros man parašė apie savo mamą, kuriai – daugiau nei 90 metų. Jos nori nuspalvinti mamos gyvenimą tokiais projektais, ir tai yra labai gražu! Iš tokio susidomėjimo aš supratau, kad šito labai reikia patiems senjorams. Jie patys sako, kad nori būti modeliais. Dabar jau iš tiesų turiu iš ko rinktis“, – juokiasi Laura.

Ar visi iš norinčių gali būti modeliais? Kaip pamatyti potencialą? Lauros nuomone, tas, kuris parašo ir paskambina, jau savaime parodo, kad jis yra vertas bent pabandyti. „Tikrai yra senjorų, kurių nei su šautuvu nenuvarysi fotografuotis“, – atkreipia dėmesį.

Anot pašnekovės, ne vienas agentūros sąrašuose esantis senjoras prisipažino, jog jaunystėje svajojo dirbti panašų darbą – fotografuotis, filmuotis, tačiau gyvenimo aplinkybės to neleido. Taigi, pensijoje gauta galimybė – tarsi svajonės išsipildymas.

„Ne vienai senjorei fotosesijoje buvo padarytas pirmas jos gyvenime profesionalus makiažas, jos pirmą kartą aprengiamos stilisto parinktais rūbais ir fotografuojamos profesionalaus fotografo“, – pasakoja Laura.

Agentūros įkūrėjos teigimu, kai kuriems senjorams vienas iš motyvų, skatinančių būti modeliu, – papildomos pajamos, ypač reikalingos, jei pensija nedidelė, o kitų pajamų šaltinių nėra.

Verkia iš laimės

„Dirbti su brandaus amžiaus modeliais gali ne visi grožio industrijos specialistai“, – sako Laura. Jos komandoje – žmonės, kurie, kaip ir ji pati, mato ir moka paryškinti tuos senjorų bruožus, kurie nepavaldūs bėgančiam laikui.

„Dirbant su senjorais labai greitai galima paslysti – reikia mokėti aprengti, paryškinti bruožus. Mano komanda be galo profesionali. Mums visiems patinka, tai, ką darome. O kai dar gauni tokį grįžtamąjį ryšį (juk kai kurie senjorai pamatę save po fotosesijos verkia iš laimės)... Visi esame laimingi“, – apie jautrius momentus agentūros darbo užkulisiuose, kurių paprastai niekas nemato, kalba brandaus amžiaus modelių agentūros įkūrėja.

Ji džiaugėsi, kad prie agentūros prisijungia labai skirtingi žmonės. Nors dauguma – moterys, tačiau yra ir vyrų. Vienas jų – 80-metį perkopęs Vilius, jau spėjęs ir nusifotografuoti.

„Marius Bendzelauskas Photography“ nuotr./Vilius
„Marius Bendzelauskas Photography“ nuotr./Vilius

Iš viso šiuo metu agentūros sąrašuose yra maždaug 40 senjorų. Anot Lauros, drąsesni ir aktyvesni žmonės iš didmiesčių. Būsimų modelių amžiaus įvairuoja nuo 63-ejų iki 92-ejų.

Nori sugriauti stereotipus apie senatvę

Brandaus amžiaus modelių agentūra Lauros gyvenime yra ne vienintelis su amžėjimu susijęs projektas. Paklausta, kodėl būtent ši tema jai taip rūpi, moteris neslepia tikinti, jog kiekvienam žmogui gyvenime yra skirtos temos, su kuriomis jis gali ir turi dirbti.

„Aš visada turėjau tvirtą ryšį su seneliais, ypač močiute. Jai mirus aš turbūt pradėjau jos ieškoti kituose seneliuose. Prisimenu nuo paauglystės (tuo metu mano močiutė dar buvo gyva) aš mąsčiau apie senjorams skirtą madą. Svajojau senelių namuose pristatyti kolekciją. Vėliau tos idėjos pranyko kasdienybėje: baigiau mokslus, susilaukiau vaikų, dirbau. Nuklydau nuo savo svajonių. Tačiau galiausiai pakankamai spontaniškai gimė idėja kurti žurnalą „60+“. Tai buvo pirmasis mano projektas, susijęs su senjorais. Su juo sugrįžau ten, kur visada norėjau būti“, – pasakoja Laura.

Juk su pensija, su 60-mečiu ar kita amžiaus riba nenutrūksta tie pomėgiai ir veikla, kuri žmogų džiugino iki šiol?

Ji prisipažįsta: pradėjusi galvoti apie žurnalą įsivaizduojamą jo skaitytoją – senjorą – matė stereotipiškai.

„Mačiau vargingą, sergantį senjorą. Pirmąjį savo žurnalą ir kūriau matydama tokį žmogų. Dauguma senjorus taip pat mato ir dabar. Mes bijome senatvės, kuri atrodo tarsi našta – sau pačiam, artimiesiems. Mano pačios požiūris į senjorus ir senatvę pasikeitė, kai pradėjau lankytis įvairiose organizacijose. Supratau, kad ta senatvė gali būti kitokia ir tai priklauso nuo paties žmogaus. Tai suvokus palaipsniui ėmė keistis ir mano projektai – mano tikslas parodyti, kad senatvė gali būti visokia“, – sako pašnekovė.

Dabar galvodama apie senjorus Laura sako matanti ne tik ligų kamuojamus, bet ir įvairių pomėgių turinčius žmones.

„Juk su pensija, su 60-mečiu ar kita amžiaus riba nenutrūksta tie pomėgiai ir veikla, kuri žmogų džiugino iki šiol?“ – retoriškai klausė ji, tarp savo pažįstamų senjorų turinti ir gimnastų, darančių špagatus, ir žvejų, vis dar „medžiojančių“ gyvenimo žuvį.

„Metų senjoro rinkimai“, „60+ kine“, pažinčių svetainė, TV laidos, brandaus amžiaus modelių agentūra – tai projektai, kurie, anot Lauros, reikalingi tiek patiems senjorams, tiek ir likusiai visuomenės daliai.

„Senjorus aš visuomet raginu išdrįsti pildyti svajones, nes jų pavyzdys labai reikalingas mums, jauniems žmonėms“, – sako Laura.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius