Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su smegenų vėžiu susidūręs keliautojas Dalius patyrė tris operacijas: „Tai keliauti netrukdo“

Dalius Juozapaitis savo „Instagram“ kanale dalijasi ne tik kelionių įspūdžiais, bet ir patarimais, kaip susiplanuoti kelionę bei sutaupyti. Sako, kad tam jį įkvėpė padovanota ir agentūros suplanuota kelionė, kuri nepateisino lūkesčių ir nuvylė. Tačiau tai išėjo į naudą – šiandien vyras su šeima nepaliauja planuoti pačių įvairiausių kelionių ir keliauti nepaisant to, kad jau patyrė tris operacijas dėl smegenų vėžio.
Dalius Juozapaitis
Dalius Juozapaitis / Asmeninio archyvo nuotr.

„Pirmoji mūsų kelionių patirtis buvo nekokia – keliavome su agentūra – tai buvo tėvų padovanota kelionė po vestuvių. Būtent tada supratome, kad kelionės su agentūra yra ne mums, nes mums patinka keliauti savo tempu, savais maršrutais, ten, kur norime. Nuo to laiko nusprendėme su agentūra nekeliauti, o keliones planuoti patys. Iš pradžių planavome kelionę į Maltą, tada į Kroatiją automobiliu, Slovėniją ir taip aplankėme išties nemažai šalių – šiuo metu mūsų laukia taip pat ne viena kelionė“, – pasakoja trijų vaikų tėtis Dalius.

Jis priduria, kad jų šeimai idealu kelionės tikslą pasiekti lėktuvu ir tada po regioną keliauti automobiliu. „Beveik visos kelionės į Europą prasideda per Lenkiją, o tai pakankamai vargina ir užima nemažai laiko, todėl kelionės lėktuvu sutaupo daug laiko ir daug jėgų. Kodėl geriau planuoti patiems? Pirmiausia, agentūros nedirba už dyką ir kaina bus didesnė, be to, dažniausiai siūlo jau tam tikrą programą, tad man asmeniškai trūksta laisvės“, – sako Dalius.

Įsimintiniausia kelionė ir kas padės sutaupyti

Paklaustas apie tai, ar šiuo metu vis brangstančios kelionės ir chaosas oro erdvėje neatgraso nuo kelionių, pašnekovas sako, kad visas keliones pradeda planuoti bent prieš pusmetį: „Jau turime bilietus pirmai Kalėdų dienai, tad dabar dar lengva rasti ir pigių bilietų, ir vietą, kur apsistoti, ir pramogų bei veiklų. Paskutinei dienai planavimo tikrai nereikėtų palikti“, – patarimais dalijasi vyras.

Jis priduria, kad atsižvelgia į kainas, kai planuoja keliones, ir tai padeda nuspręsti, kurią kryptį rinktis. Pavyzdžiui, bilietai gali būti labai pigūs, tačiau pragyvenimo ir nakvynės išlaidos tam tikroje šalyje gali kaip reikiant išbranginti visą kelionę.

O kaip su paskutinės minutės kelionėmis? „Kai pats planuoji keliones paskutinę minutę, viskas būna kosmiškai brangu, tad mes stengiamės planavimu užsiimti kuo anksčiau – būtent tai ir padeda sutaupyti“, – kalba Dalius ir priduria, kad maži dalykai taip pat padeda išvengti išlaidų – tarkime, važiuodami iš oro uostų su viešuoju transportu tikrai išleisite mažiau nei pasirinkę taksi.

Na, o kaip jis vertina turistinius objektus, įvardijamus kaip „privaloma pamatyti“? Pašnekovas sako, kad į šį klausimą nėra vieno teisingo atsakymo: „Manau, kad jeigu esi Paryžiuje, neaplankyti Eifelio bokšto būtų keista. Tačiau kokioje Turkijoje mes dar nesame buvę (juokiasi). Manau, kad keliaujant savarankiškai galima atrasti daugybę dar nematytų vietų, gamtos stebuklų, pažintinių takų ir tai žavi labiausiai“, – dalijasi Dalius ir priduria, kad kelionėse susiduria ir su įvairiais iššūkiais.

Asmeninio archyvo nuotr./Dalius Juozapaitis
Asmeninio archyvo nuotr./Dalius Juozapaitis

Pavyzdžiui, prieš pat karantino ir pandemijos laikus išskridę į Šri Lanką Dalius su žmona turėjo pasukti galvą, kaip grįžti namo: „Ten praleidome vos tris dienas, kurios paliko tikrai didelį įspūdį, bet grįžimas sukėlė nemažai rūpesčių. Teko suktis, pirkti brangius bilietus ir grįžti per Maskvą į Lietuvą. Keliavome tik dviese su žmona, tad jeigu būtume įstrigę, būtume grįžę nežinia kada“, – sako pašnekovas. Visgi, šalis paliko labai didelį įspūdį, na, o įsimintiniausia kelione šeima laiko aplankytą Madeiros salą: gamta, aplinka, pažintiniai takai, kalnai, klimatas buvo tobula vieta tokiems gamtos mylėtojams, kaip jie.

„Mano požiūris toks, kad pasaulis yra per didelis, jog antrą kartą keliautum į tą pačią vietą, mums norisi pamatyti kuo daugiau“, – sako Dalius.

Teniso kamuoliuko dydžio smegenų auglys

Savo paskyroje Dalius pasakoja ir savo ligos – smegenų vėžio – istoriją. „Aš apie ligą net nenutuokiau ir nieko nežinojau. Jokių sveikatos problemų neturėjau, tačiau vieną kartą namuose mane ištiko epilepsijos priepuolis. Taip atsidūriau ligoninėje, kur man padarė kompiuterinę tomografiją ir pasakė, kad smegenyse yra kažkoks darinys. Beje, toks nemažas – teniso kamuoliuko dydžio. Kitą dieną padarė dar vieną tyrimą – magnetinį rezonansą ir sužinojau, kad mano galvoje yra auglys“, – prisimena Dalius.

Buvo paskirta pirmoji operacija, o po trijų mėnesių prireikė antros. „Porą metų mane gydytojai stebėjo, kas pusmetį vis atlikdavo tyrimus, aš jaučiausi puikiai. Tačiau nepaisant to, auglys vėl parodė savo nagus ir teko operuotis trečią kartą. Po šios operacijos man paskyrė chemoterapiją ir radioterapiją“, – sako Dalius ir priduria, kad šiandien jo savijauta yra gera.

Smegenų vėžys jam nesutrukdė nei planuoti kelionių, nei keliauti. Kaip pasakoja, prisideda papildomų dalykų, kuriuos turi įgyvendinti, pavyzdžiui, reikia vežtis daugiau dokumentų, vaistų, tačiau iš esmės kelionių džiaugsmo tai netemdo.

Patarimai, keliaujantiems su vaikais

Dalius daug keliauja su šeima, tad gali patarti, kaip lengviau keliauti su vaikais – juk dažniausiai suaugusiems tenka prisitaikyti prie mažųjų norų ir poreikių.

„Siūlau atlikti namų darbus ir įvertinti, kaip keliausite. Jeigu, tarkime, automobiliu, tai pagalvokite, kiek kasdien kilometrų galite nuvažiuoti, kokie keliai jūsų laukia. Visada patartina turėti veiklos ne tik kelionėje, bet ir apgalvoti, kuo vaikus užimsite jau pasiekę kelionės tikslą. Gali būti, kad tik po muziejus tikrai nepasivaikščiosite, tad veikla turi būti orientuota ir į vaikus atsižvelgiant į jų amžių“, – sako Dalius ir priduria, kad kiekvienas savo vaiką pažįsta geriausiai, todėl nuo to ir reikia pradėti planuoti kelionę ir veiklą joje.

O kokia šeimos svajonių kelionė? „Jų yra daug – Stambulas, Amsterdamas, Argentina ir daugelis kitų“, – sako Dalius ir tikina, kad optimizmas jam padeda labiausiai visame kame.

„Sužinojęs, kad man smegenų vėžys, nepuoliau į neviltį. Jeigu žinočiau, kad pesimizmas man padės, gal būčiau tapęs pesimistu, tačiau aš darau tai, ką galiu, stengiuosi mėgautis gyvenimu, pomėgiais, malonumais ir keliauju“, – kalba Dalius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius