-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Susipažinkite su Chanuka: Izraelio ambasadorius pasakoja apie tradicijas ir rodo, kaip pagaminti latkes

Chanuka – tradicinė žydų šventė, kurios metu šeima susėda prie stalo ir pamini pergalę prieš graikus. Šviesos švente dar vadinama Chanuka neįsivaizduojama be tradicinių patiekalų – spurgų ir latkių, lietuviams geriau žinomų kaip bulviniai blynai. Jų gaminimo procesą demonstruoja Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy, kuris taip pat papasakoja apie Chanukos tradicijas ir istoriją.
Tadas Grabys ir Yossefas Levy
Tadas Grabys ir Yossefas Levy

Chanuka – šviesos šventė, kurios ištakos siekia II a.pr.m.e. Kaip pasakoja Y.Levy, tai yra žydų šventė, simbolizuojanti stebuklą.

„Vienas iš nemalonių įvykių buvo Šventąją žemę valdžiusių graikų laikotarpiu, kai jie mėgino helenizuoti vietos gyventojus. Tuomet žydų šeima, Maccabi, nusprendė tam pasipriešinti. Jie subūrė žmones, nugalėjo didžiulę graikų imperiją ir išlaisvino Jeruzalės šventyklas.

Šios šeimos vardu net pavadinta Tel Avivo krepšinio komanda. Pergalė buvo labai maloni ir yra gera pamoka mums, mažoms šalims. Tai parodo, kad visada yra viltis“, – aiškina Y.Levy.

Chanuka yra linksma šventė žydų tautoje, ypač mėgstama vaikų. Jos metu šeima kartu sėda prie stalo, ant kurio privalo būti spurgos ir tradicinis patiekalas latkės, kuris lietuviams labiau žinomas kaip bulviniai blynai.

„Latkės – populiarus lietuviškas, lenkiškas, Centro ir Rytų Europos patiekalas, kuris labai lengvai pagaminamas. Visus reikalingus ingredientus galima rasti kiekvienoje virtuvėje. Produktai paprasti, o patiekalas ypač skanus“, – tikina Izraelio ambasadorius.

Y.Levy, paklaustas apie lietuvių virtuvę, sako, kad ši yra tikrai skani.

„Dalis mūsų patiekalų atkeliavo būtent iš Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos ir kaimyninių šalių. Jūsų sriubas, įvairius pyragėlius su mėsa mėgstu labiausiai. Kartais kai valgau kavinėse, jaučiuosi lyg būčiau namuose“, – pagyrų negaili ambasadorius.

Visą laidą su Izraelio ambasadoriumi kviečiame žiūrėti vaizdo įraše:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius