Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 09

Karantinas skatina bažnyčias keistis: mišias transliuoja internetu, kuria „Youtube“ kanalus

Karantinui apribojus lankymąsi bažnyčioje, kunigai sugalvojo mišias transliuoti internetu, kad norintys galėtų melstis ir nenutolti nuo Dievo. To ėmėsi ir Lukšių bei Sutkų parapijų klebonas Eugenijus Naujalis, kuris pamaldas transliuoja „Facebook“ platformoje, o netrukus pradės ir „Youtube“ kanale. Vis dėlto tiesioginės mišių transliacijos bus daromos tik tol, kol truks karantinas, kadangi prie nuotolinių pamaldų pripratę žmonės, anot klebono, nebenori eiti į bažnyčią.
Eugenijus Naujalis
Eugenijus Naujalis / Stop kadras

Lietuvos vyskupų konferencija, atsižvelgdama į kaimyninių šalių patirtį, nusprendė karantino metu riboti žmonių skaičių bažnyčiose. Vis dėlto kunigai, matydami, kad susirinkti gali tik nedidelė dalis tikinčiųjų, nusprendė pradėti mišias transliuoti internetu.

Rengti tiesiogines pamaldų transliacijas ėmėsi Vilniaus Šv.Petro ir Povilo bažnyčia, Druskininkų Švč.Mergelės Marijos Škaplierinės parapija, Išlaužo parapija, Vilniaus Išganytojo (joanitų) bažnyčia, Vilniaus Šv.Jono Krikštytojo ir Šv.Jono apaštalo ir evangelisto bažnyčia, visą parą galima stebėti transliaciją iš Dievo gailestingumo šventovės ir kt.

Pamaldas kelti į internetą nusprendė ir Lukšių bei Sutkų parapijos klebonas E.Naujalis.

Karantiną išgyvena sunkiai

E.Naujalis pripažįsta, kad Lietuvoje įvestas karantinas neigiamai paveikė parapiją. Klebonas pastebėjo pasikeitusias žmonių emocijas, be to, sunkiau išsilaikyti tapo ir finansiškai.

„Prastai išgyvename karantiną. Žmonės įsibauginę, vieni virusu tiki, kiti netiki, bet visi darosi pikti – vos spėji suktis ir juos raminti. Stipriai nukentėjome finansiškai. Dabar trečdalį surenku tiek, kiek pavykdavo praeitais metais.

O juk iš aukų tik gyvename. Dabar, kai žmonių ateina vos keli, mažai surenkame. Kai kurie dar į sąskaitą perveda, bet jau retai. Gerai, kad pasitaupę turėjome šiek tiek, tai išsilaikome“, – sako E.Naujalis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sekmadieninės mišios
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Sekmadieninės mišios

Nors Vyriausybė rekomenduoja į pamaldas žmonėms neiti, E.Naujalio teigimu, tikintieji į mišias ateiti gali. Vis dėlto stipriai ribojamas skaičius – į pamaldas įleidžiama apie 10–20 žmonių.

„Suolai yra sužymėti, ne visur leidžiame sėstis, kadangi ribojame žmonių skaičių. Vyresnius žmones raginu pasilikti namie ir mišiose dalyvauti nuotoliniu būdu, o tuos, kurie nori ateiti, esame perspėję, jog ribojame skaičių, todėl nelabai kas ateina“, – pasakoja klebonas.

Mišias transliuos per „Facebook“ ir „Youtube“

Dėl karantino žmonės nebegali įprastai lankytis bažnyčioje, todėl E.Naujaliui kilo mintis pamaldas tiesiogiai transliuoti „Facebook“ platformoje, o neseniai parapijai sukūrė ir „Youtube“ kanalą.

„Pagalvojau, kodėl gi man nepabandžius transliuoti mišių. Šiuo metu transliuojame „Facebook“ platformoje, tačiau bėda, jog ne visi juo naudojasi, ypač pagyvenę žmonės. Su „Youtube“ būtų daugiau galimybių, pasiektume didesnę auditoriją. Kol kas tik sukūriau kanalą, bet dar netransliavome – kartas nuo karto įkeliame įrašus“, – sako E.Naujalis.

Anot klebono, pasirengimas transliuoti pamaldas didelių sunkumų nesukėlė. Priešingai, ilgą laiką internetinėmis technologijomis besidomintis 56-erių E.Naujalis su „Facebook“ ir „Youtube“ platformomis susidorojo lengvai, be niekieno pagalbos.

Kai įpratini žmones melstis nuotoliniu būdu, ateinančių į bažnyčią nebesulauki. Prie gero labai greitai priprantama.

„Atrodo, neblogai sekasi. Domiuosi internetinėmis technologijomis, todėl pats paruošiau įrangą. Man tai nėra svetima, labiau kaip hobis. Pavasarį, kai lankymasis bažnyčiose buvo stipriai apribotas, reikėjo transliuoti pamaldas, kad žmonės galėtų pasimelsti, taip ir dabar. Susidomėjimas yra didelis“, – tikina E.Naujalis.

Stop kadras/Eugenijus Naujalis
Stop kadras/Eugenijus Naujalis

Nors kai kuriems stebėti mišias nuotoliniu būdu net patogiau nei eiti į bažnyčią, pamaldos internetu transliuojamos bus laikinai – būtent dėl to, jog įpratę žmonės vėliau nebenori ateiti į bažnyčią.

„Taikomės prie situacijos. Kai įpratini žmones melstis nuotoliniu būdu, ateinančių į bažnyčią nebesulauki. Tą pamatėme pavasarį, kai girdėjome tokių pasakymų kaip: „Kam mus eiti į bažnyčią, jei galime internetu pasižiūrėti.“

Žmonėms patogiau, jie pripranta. Todėl vasarą transliacijas nutraukėme, o dabar, kai prasidėjo karantinas, vėl pradėjome. Vyskupai leidžia nuotoliniu būdu rengti mišias tik išimtinais atvejais“, – pasakoja E.Naujalis.

Klebonas pripažįsta, jog skirtumas tarp gyvai vykstančių ir nuotoliniu būdu rengiamų pamaldų – didžiulis. Nors mato, kad vaizdo įrašus peržiūri keli šimtai žmonių, E.Naujalis pasiilgsta bendruomenės jausmo.

„Yra labai didelis skirtumas. Net vyskupų nurodyta, kad tiesiogiai dalyvauti mišiose yra viena, o nuotoliniu būdu nėra tas pats. Kai būni su žmonėmis, jautiesi kaip bendruomenės narys, kalbi jiems, jauti, kad esi savas tarp jų, žinai, kam kalbi.

O kai į kamerą kalbi, nežinai, ar už jos kažkas yra. Nors parėjęs iš bažnyčios pamatai, kad šimtas, du šimtai peržiūrų... Tikrai širdžiai smagu, jog kažkam įdomu, lengviau save nuteikti tuomet“, – teigia E.Naujalis.

Kai į kamerą kalbi, nežinai, ar už jos kažkas yra.

Stebint mišias iš namų sunkiau pajausti ir ryšį su Dievu. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl vyskupai pamaldas nuotoliniu būdu leidžia rengti tik išimtinais atvejais.

„Bažnyčioje priimi Švenčiausiąjį Sakramentą, pajauti artumą su Dievu. O per ekraną tik žiūri į vaizdą. Tai nebent yra pagalba, kai negali dalyvauti mišiose“, – sako E.Naujalis.

Su negalėjimu dalyvauti pamaldose net įprastu laikotarpiu susidurdavo sergantys arba fizinę negalią turintys žmonės. Anot klebono, nuotolinės mišios jiems yra išeitis, kai nori pasimelsti, tačiau fiziškai negali atvykti.

„Daugiausia jiems tiesioginės transliacijos ir yra taikytos. Norėčiau nuolat transliuoti būtent dėl negalinčių atvykti, bet tuomet kiti per daug įpranta... Prie gero labai greitai priprantama. Reikia kažkaip viduriuką rasti. Dar nežinau, kaip bus ateityje“, – svarsto E.Naujalis.

Laukia, kol sugrįš įprastas gyvenimas

E.Naujalis sako, kad Kalėdos šiemet bus kitokios. Negalėjimas ateiti į bažnyčią nesukuria šventinės nuotaikos, tačiau klebonas ketina pamaldas taip pat transliuoti internetu.

„Kalėdos bus kaip Velykos. Prastoka nuotaika. Kai žmonės dalyvauja mišiose, džiaugiasi, atsiranda šventinė nuotaika. O dabar bus kitaip“, – teigia E.Naujalis.

Nors šeimos į bažnyčią per šventes ateiti negalės, klebonas pataria šeimos nariams ant stalo uždegti žvakutę ir taip pajausti bendrumą su kitais.

„Krikščioniui visada padeda malda ir pasitikėjimas. Šeimos narius raginu ant stalo uždegti „Carito“ žvakutę, kad pasijaustų esantys kartu su kitais – žvakutės šviesa skleis šilumą, parodys, jog yra daugiau tokių žmonių“, – pataria E.Naujalis.

Klebonas dabartinį laikotarpį išgyvena sunkiai ir sako laukiantis, kol sugrįš įprastas gyvenimas. Vis dėlto net ir tokiomis aplinkybėmis E.Naujalis ragina nenustoti pasitikėti Dievu.

„Išgyvenu kaip ir visi. Laukiu, kad greičiau pasibaigtų. Nėra tas pats, kai įprastai bendrauji su visa bendruomene, o dabar tik keli žmonės ateina. Svarbiausia pasitikėti Dievu. Kaip savo parapijiečiams sakau – jeigu mes juo pasitikėsime, viskas išeis į gera.

Net pandemija kažkokią naudą atneš. Žmogaus plaukas be Dievo žinios nenukrenta, vadinasi, su Dievo žinia viskas vyksta ir dabar. Pasitikėkite ir nepraraskite dvasios ramybės“, – skatina E.Naujalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius