Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 dalykų, dėl kurių niekada neturėtumėte teisintis

Psichologas ir tinklaraštininkas Davidas Williamas mano, kad yra dalykėlių, dėl kurių niekam nereikėtų aiškintis, bet kartais būname perdėtai mandagios ir jaučiame pareigą išsamiai atsakinėti – kaip kokios uolios pirmūnės. Neverta!
Keista pora.
Keista pora. / Fotolia nuotr.

1. Šeiminė padėtis. Gyvenate su tėvais, nors jums jau seniai ne dvidešimt, ką tik susimetėte su senu draugu, esate ištekėjusi, ar ne  – tai niekam neturėtų rūpėti, kad yra taip, o ne kitaip. Kodėl turėtumėte teisintis kažkokiai surūgusiai savo kaimynei, kad nesate ištekėjusi ir neturite vaikų?

2. Gyvenimiški prioritetai. Jei pati nusprendėte, kaip praskaidrinti savo artimųjų ar savo gyvenimą, tad neverta teisintis, kodėl, pavyzdžiui, norėdama užsidirbti ir susitaupyti, dirbate laisvai samdoma vertėja, visažiste ir dar namų tvarkytoja, o ne administratore kokioje nors užpelkėjusioje kontoroje. Nes aplinkiniai tuoj ims dūsauti, kad jie taip negalėtų, arba patarinėti, ką jums reikia daryti, nors niekas jų neprašo.

3. Laikas, praleistas vienatvėje. Kartais žmonės bijo, kad juos pavadins nesocialiais, nejautriais ar pasipūtusiais, jei jie nutars neiti į draugų vakarėlį ir pasakys, kad reikia pabūti vienam. Tokios „minutės pertraukėlės“ – normalus ir sveikas būdas perkrauti savo smegenis ir pailsėti. O jei kas to nesupranta – čia jau jų bėdos.

4. Sava nuomonė. Jei ką tik sukirtote sultingą mėsos kepsnį, o vegetarus pašaipiai vadinate išprotėjusiais triušiais, tai ir neapsimeskite tuo, kuo nesate, kai naujas kolega išsijuosęs aiškins apie žaliavalgystės naudą ir plieks nesusipratusius mėsėdžius. Tikrai nebūtina po kiekvieno jo teiginio supratingai linksėti galva, užteks taktiškai tarstelti, kad jūs – kitos nuomonės.

5. Jūsų išvaizda. Galite būti stora, plona, aukšta ar žema, bet niekam neturėtumėte aiškintis, kodėl atrodote taip, o ne kitaip. Jūsų išvaizda – tik jūsų reikalas, tad neleiskite, kad ji kaip nors veiktų jūsų savivertę.

6. Kulinarinis skonis. Jei kas nors įkyriai lenda su klausimu, kodėl, pavyzdžiui, nevalgote alyvuogių, tiesiog nekreipkite dėmesio. Ir atsakykite, kad puikiausiai jaučiatės ir be jų. Mes visi kažką dieviname, o kažko ne. Ir jei kažkam labai skanu smirdanti rūkyta žuvis, o jums bloga net į ją pažvelgus, neverta iš mandagumo jos ragauti.

7. Intymus gyvenimas. Jei turite artimų ryšių su kitu suaugusiu žmogumi, niekam neturėtų rūpėti, kur, kaip ir kiek kartų jūs su juo mylitės. Niekam neturite atsiskaitinėti ir už savo intymių partnerių lytį ar skaičių.

8. Karjera ar jos atsisakymas. Kartais aplinkybės susiklosto taip, kad reikia rinktis: šeima ar karjera. Ką bepasirinktumėte, sulauksite komentarų: jei šeimą – tai esate višta perekšlė, jeigu karjerą – kalė karjeristė. Bet kokiu atveju, būdama įsitikinusi, jog nusprendėte teisingai, neturėtumėte aplinkiams aiškintis.

9. Politiniai ir religiniai įsitikinimai. Ar jūs konservatorė, socialdemokraė, katalikė ar protestantė – tai jūsų pasirinkimas. Nejaugi imsite aiškinti partijų politines programas ar  Šventąjį Raštą tetulei iš Pagėgių, kuri išvertusi akis rėkia, kaip buvo galima balsuoti už tą ar aną ir nesituokti pagal pagoniškas apeigas.

10. Gyvenimo partneris. Vos tik jus pamatys dviese, neišvengsite pamąstymų, kad „galėtų jis būti aukštesnis (jaunesnis, vyresnis, lieknesnis ir t. t.), kad gal dar rasite geresnį, kad jums dar ne laikas įsipareigoti“. Stop – čia jau išimtinai jūsų reikalas. Gyvenkite savo gyvenimą ir niekada nenutraukite santykių tik dėl to, kad jūsų žmogus nepatiko mamai ar dviem draugėms.  Ir netgi jei jos vėliau pasirodys esančios teisios, jūs turite teisę klysti.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius