Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

10 įpročių, kuriais pasižymi nesėkmingi žmonės: štai ko turėtumėte vengti

Manote, kad tapsite sėkmingi tiesiog atkartodami kitų žmonių įpročius? Jei tai būtų tiesa, pasiekti sėkmės būtų labai lengva.
Ne visus lydi sėkmė, bet tai įmanoma pakeisti
Ne visus lydi sėkmė, bet tai įmanoma pakeisti / 123RF.com nuotr.

Kaip „Business Insider“ autorius Darius Foroux rašo, jo nesupo sėkmingi žmonės.

„Pirmas mano sutiktas sėkmingas žmogus buvo 40-metis verslininkas. Kai pradėjau pirmą rimtą savo verslą, jis buvo vienas pirmųjų mano klientų. Kai su juo susipažinau, jis turėjo šiek tiek antsvorio, daug pinigų ir visada būdavo linksmas.

Tačiau prieš penkerius metus jis prarado žmoną, savo gyvenimo meilę. Mes tapome draugais. Jis man sakė, kad niekada taip ir neatsigavo. Net ir išgyvenęs tragediją, jis išlaikė pozityvų požiūrį į gyvenimą ir darė gerus darbus.

Jam iš tiesų rūpėjo kiti žmonės. Būsiu atviras – pirmas mano verslas nebuvo labai sėkmingas, tačiau jis vis tiek suteikė man galimybę kurti verslą kartu su juo. Jis visada sakydavo: „Tiesiog stengiuosi vengti nesėkmės." Tai pirmas ir svarbiausias dalykas, kurio iš jo išmokau. Jis sakė, kad reikia tyrinėti tai, kas daro tave nesėkmingu, nelaimingu, neturinčiu nė cento, storu ir kvailu. Tada reikia tuos dalykus pašalinti iš savo gyvenimo.

Iki šiol gyvenu vadovaudamasis tuo patarimu. Man patinka jo koncepcija – vengti būti nesėkmingu. Nes, kas gi ta sėkmė?

Antrą geriausią sėkmės apibrėžimą pateikia mano mėgstamiausias visų laikų atlikėjas Bobas Dylanas: „Žmogus yra sėkmingas, jei ryte atsikelia ir vakare eina miegoti, ir tame tarpe daro tai, ką nori daryti“, - mintimis dalijasi D.Foroux.

Tikriausiai skaitėte straipsnius, kuriuose aprašomi sėkmingų žmonių įpročiai. Tų straipsnių minusas – jie suteikia jums sąlyginius pažadus: „Valgykite tris kiaušinius su lašiniais, plaukus plaukite sojos pagrindo šampūnu, darykite 10 atsispaudimų ir kasdien vykdykite sau duotus pažadus – viską darykite tuo pačiu metu.“

Turime pamiršti „jei darysiu X, būsiu sėkmingas arba laimingas“ mąstymą. Toks mąstymas nerezultatyvus, kadangi darote tai, ką daro kiti žmonės. Gyvenate taip, kaip gyvena kiti žmonės. Toks gyvenimas nėra sėkmė.

"Business Insider" pateikia dalykų, kurių nereikėtų daryti, sąrašą. Jei turite vieną iš šių blogų įpročių, nesijaudinkite – tobulų nėra. Jei turite du blogus įpročius – reikėtų sunerimti. Turite tris ar daugiau? Pats laikas susimąstyti apie pokyčius, nes vienas dalykas tikrai aiškus: nė vienas nenori būti nesėkmingas.

1. Nesėkmingi žmonės visada išsiblaškę

Gregas McKeownas knygoe „Essentialism“ dalinasi pasakojimu apie tai, kaip daug metų po mokyklos baigimo jis susitiko su buvusiu bendraklasiu.

Jis sakė autoriui, kad mėtėsi tarp darbų ir klausė, ar šis negalėtų jam padėti. Praėjus vos 20 sekundžių nuo pokalbio pradžios, vyrukas gavo pranešimą ir įsikniaubė į telefoną.

G.McKeownas sako: „Praėjo 10 sekundžių. Tada 20. Tiesiog stovėjau ir žiūrėjau, kaip jis įnirtingai susirašinėja.“ Praėjus dviem minutėms, autorius pasidavė ir nuėjo.

Negyvenkite ateitimi ar praeitimi, neleiskite mintims ir nerimui jūsų pasiglemžti. Jei minėtas vyrukas būtų susitelkęs į tą akimirką, greičiausiai būtų gavęs puikias Grego McKeowno rekomendacijas.

2. Nesėkmingi žmonės daug kalba (tačiau nieko nedaro)

Žinote, kas yra geriau už žodžius? Veiksmai.

2010-siais Derekas Siversas skaitė pranešimą „TED Talk“, pavadinimu „Savo tikslus pasilaikyk sau“ (Keep your goals to yourself), kurio metu pateikė mokslinius įrodymus, kad kalbos apie tikslus yra neproduktyvios.

Pavyzdžių nuolat matome tiek gyvenime, tiek socialiniuose tinkluose: „Treniruojuosi maratonui.“ „Pradedu verslą.“

Jis visada sakydavo: „Tiesiog stengiuosi vengti nesėkmės." Tai pirmas ir svarbiausias dalykas, kurio iš jo išmokau.

Beprotiška tai, kaip žmonės reaguoja. Jie ploja už tai, kad kažką paskelbėte. Akimirką luktelkime: Sakyti, kad norite bėgti maratoną, ir iš tikrųjų nubėgti maratoną yra du skirtingi dalykai, tiesa?

Galvoje, tie dalykai nėra taip nutolę vienas nuo kito. Derekas Siversas sako: „Kai kažkam pasakote savo tikslus ir tas kažkas juos pripažįsta, psichologai tai vadina „socialine realybe“. Protas pradeda manyti, kad jūs tai jau įvykdėte. Ir, kadangi pajutote tą pasitenkinimą, esate mažiau motyvuoti atlikti sunkų darbą, kurio reikia norint iš tiesų pasiekti užsibrėžto tikslo.“

Būkite tas, kuris veikia, o ne tas, kuris tik kalba.

3. Nesėkmingi žmonės leidžia savo laiką su nevykėliais

Praleiskite pakankamai laiko su nevykėliais ir pats toks tapsite. Šią analogiją taikykite bet kam.

Norite būti sportiškas? Leiskite laiką su sportiškais žmonėmis. Žmonės maitinasi vienas kito energija.

Kas geriau: draugas, klausiantis, kada eisite į sporto salę, ar draugas, trečią kartą per savaitę kviečiantis išeiti pasilinksminti?

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vakarėlis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vakarėlis

4. Nesėkmingi žmonės visko nekenčia

Ypač jie nekenčia žmonių, kuriems gerai sekasi. Kodėl negalite pasidžiaugti už kitus žmones? Juk ne taip sudėtinga būti pozityviam ir pasidžiaugti už kitus.

Duokite žmonėms šiek tiek meilės – nuo to nemirsite. Nesėkmingi žmonės nekenčia kai kurių dalykų vien dėl to, kad jie nutinka.

„Uh, šiandien lijo, ir dėl to mano plaukai susivėlė. Nekenčiu lietaus.“ Tikrai?

Blogų dienų pasitaiko, ir tame nėra nieko baisaus – laikas nuo laiko visi suirztame. Tačiau jei visada visko nekenčiate, jūsų laukia nekoks gyvenimas.

Duokite žmonėms šiek tiek meilės – nuo to nemirsite.

5. Nesėkmingi žmonės atidėlioja reikalus

Kokia reikalų atidėliojimo nauda? Kartą D.Foroux paprašė profesoriaus duoti daugiau laiko parašyti esė. Jis pasakė: „Su mielu noru duosiu tau dar savaitę. Noriu paklausti tik vieno dalyko: ar po savaitės esė bus geresnis?“

D.Foroux atsakymas buvo „ne“, todėl vertėsi per galvą, kad baigtų laiku. Atidėliokite reikalus tik tuo atveju, jei pabaigdami vėliau, atliksite juos geriau. Kokia prasmė kažką atidėlioti, jei sąnaudos bus tos pačios? Darykite dabar arba padarykite vėliau, bet geriau.

6. Nesėkmingi žmonės neklauso kitų

Nesėkmingi žmonės myli save. Iš tiesų, visi mylime save, tačiau jei esate nesėkmingas, mylite TIK save.

Klausome kitų, nes jie mums rūpi. Kaip kitaip galima parodyti, kad kažkas mums rūpi? Visi gali apkabinti, tačiau ne kiekvienas paskambina tik tam, kad pasiteirautų, ar viskas gerai. Klauskite, klausykite, rūpinkitės, kartokite.

123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas
123rf.com nuotr./Mobilusis telefonas

7. Nesėkmingi žmonės yra tinginiai

Nuolat nesinori kažko daryti. Visi tai patyrėme: nenorite eiti vakarienės su partneriu arba nenorite pirkti šaunios dovanos mamai gimtadienio proga. Pripažinkite – viskas dėl to, kad tingite.

Būkite šaunuolis ir pakilkite nuo sofos – nuveikite kažką su šeima, draugais, partneriu. Gyvenimo grožis slypi naujose patirtyse.

Kai tingite, nesuteikiate sau net galimybės patirti kažką naujo. Tai taip pat nesąžininga jus supančių žmonių atžvilgiu.

8. Nesėkmingi žmonės nesimoko

Mokymasis yra vienas sudėtingiausių dalykų. Nieko nuostabaus, kad dauguma žmonių niekada neskaito knygų, nebaigia mokyklos ar nepasimoko iš savo klaidų. Mokytis yra sunku.

Pakilkite nuo sofos – nuveikite kažką su šeima, draugais, partneriu. Gyvenimo grožis slypi naujose patirtyse.

Tačiau pagalvokite: gyvename įdomiausiu mokymuisi laikotarpiu. Informacija niekada nebuvo taip lengvai pasiekiama. Praeityje, jei tėtis buvo ūkininkas, vaikai taip pat tapdavo ūkininkais. Dabar galite būti kuo tik norite – tik turite išmokti, kaip tai daryti.

9. Nesėkmingi žmonės nėra geri kitiems

Kažkodėl žmonės mano, kad būti šikniumi yra šaunu. Tačiau iš tiesų, daug šauniau būti geru. Nereikia būti vienuoliu budistu, užtenka tiesiog gerai elgtis su kitais žmonėmis.

Kada nors pabandykite, gal net susirasite naujų draugų. O jei jums sunku apibrėžti, kas yra „geras žmogus“, tikriausiai esate šiknius.

10. Nesėkmingi žmonės neužbaigia pradėtų darbų

Jei kažko išmoksite iš šio straipsnio, tikimės, tai bus šitai:

Mūsų didžiausia silpnybė – nepakankamas užsispyrimas. Jei nori, kad pasisektų – visuomet bandyk dar kartą“, – teigė Thomas A. Edisonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius