Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

11 požymių, kad jums kenkia darbe patiriamas stresas

Stresas, patiriamas darbovietėje, yra viena dažniausiai pasireiškiančių streso rūšių, kenkiančių sveikatai ir gyvenimo kokybei tūkstančiams žmonių visame pasaulyje. Lietuva – ne išimtis.
/ Fotolia nuotr.
Temos: 2 Stresas Darbas

Chroniška įtampa, didžiulis darbo krūvis, iš visų pusių skriejantys reikalavimai, reiklūs kolegos ir dar reiklesni klientai – visa tai yra tik dalelė to, su kuo šiuolaikinis profesionalas susiduria kiekvieną dieną. Praėjusiame šimtmetyje tokį streso lygį pasiekdavo tik aukšto rango vadovai, dabartiniame pasaulyje nieko nestebina, kad jausdami nuolatinę įtampą dirba beveik visi darbuotojai.

Nors kartais susidaro sąlygos, kai reikia dirbti ir daugiau kaip 8 valandas per dieną bei intensyviau spręsti problemas, tačiau tokios situacijos labiau turėtų būti išimtis nei taisyklė ar kasdienė praktika. Realybė dažnai būna priešinga, tad šiame straipsnyje rasite į praktiką orientuotą, trumpą ir konkretų sąrašą simptomų, dėl kurių galite pastebėti, ar jūsų darbe streso yra per daug ir ar vertėtų susimąstyti apie pokyčius.

  1. Jaučiate, kad kolegų arba vadovų lūkesčiai ir keliami reikalavimai jums yra gerokai per dideli, palyginti su jūsų įgūdžiais ir sugebėjimais.
  2. Jums sunku ilgiau išlikti susikaupus prie vienos užduoties, reikia dažnų pertraukų, organizmas ir protas tiesiog reikalauja poilsio.
  3. Pastebite, kad per jautriai reaguojate net ir į menkiausius pokyčius, kurie gali kaip nors paveikti jūsų status quo, greitai sukyla neigiamos emocijos patyrus netgi smulkius impulsus.
  4. Nebejaučiate tokio lojalumo savo organizacijai, kurį jautėte darbo pradžioje. Taip pat nebematote savo ateities dabartinėje darbovietėje.
  5. Dažniau užsiimate „gaisrų gesinimu“, didelės svarbos ir griežtai laiko apribotomis užduotimis nei suplanuotu, nuosekliu ir tolygiu darbu.
  6. Daugiau energijos skiriate ieškoti pasiteisinimams dėl neatlikto darbo nei naujų ir efektyvių sprendimų paieškai.
  7. Nesijaučiate įvertinti dėl atliekamo darbo ir pasiekiamų rezultatų tiek psichologiškai, tiek finansiškai.
  8. Vis stiprėja pesimistinės ar nihilistinės (apatiškos, nenorinčios veikti) nuotaikos, vis sunkiau rasti motyvaciją netgi toms užduotims, kurios jums patinka.
  9. Pasibaigus darbo dienai jaučiatės išsekę ir pervargę. Tai yra įprasto malonaus, natūralaus nuovargio priešingybė. Ir tai kartojasi nuolat, didžiąją dalį savaitės.
  10. Jūs nekenčiate pirmadienių ir ypač laukiate savaitgalio. O sekmadienio vakarą jau jaučiatės prislėgti dėl artėjančios naujos darbų savaitės.
  11. Jaučiate, kad nerimas, kilęs darbe, neapleidžia jūsų ir namuose, bendraujant su šeima ar laisvalaikiu. Atrodo, kad negalite pabėgti nuo darbo rūpesčių, kad ir kur būtumėte.
Vida Press nuotr./Moteris dirba kompiuteriu
Vida Press nuotr./Moteris dirba kompiuteriu

Kuo streso lygis darbovietėje didesnis, tuo prastesni jūsų rezultatai, dažnėja konfliktai komandos viduje, mažėja pasitenkinimas darbu, krinta motyvacija, daroma neigiama įtaka netgi asmeniniam gyvenimui, kenkiama sveikatai.

Jeigu pastebite, kad bent keletas iš 11 išvardytų požymių atitinka jūsų dabartinę situaciją, galite užsukti į nemokamą tinklalapį strong.lt, kur rasite atsakymus ir profesionalų komentarus, kaip kontroliuoti savo stresą ir gyventi bei dirbti efektyviau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius