Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

12 moksliniais tyrimais patvirtintų patarimų, kaip tapti patrauklesniam

Patrauklumas dažnai siejamas su fizine išvaizda ar apranga, tačiau iš tiesų jis priklauso nuo kur kas daugiau dalykų: kaip save pateikiate, su kuo bendraujate, kaip kalbatės su kitais žmonėmis ir pan. Portalas businessinsider.com pateikia 12 patarimų, kurie gali padėti jums tapti patrauklesniems.
Patrauklus vyras.
Patrauklus vyras. / Shutterstock nuotr.

1. Moteris traukia vyrai, turintys humoro jausmą

Vienas tyrimas parodė, kad vyrams labiau sekėsi gauti moters, su kuria ką tik susipažino, telefono numerį, kai jie neseniai draugams buvo pasakoję anekdotą.

Tyrimo metu psichologas paprašė trijų vyrų bare papasakoti savo draugams juokingą anekdotą, kai prie stalelio šalia sėdėjo moteris. Tuomet jie turėdavo prieiti prie moters ir paprašyti jos telefono numerio. Vyrui pasišalinus prie moters ateidavo vienas iš eksperimento vadovų ir paprašydavo įvertinti vyro patrauklumą ir protą bei nurodyti, ar ji norėtų ilgalaikių santykių su tokiu vyru.

Rezultatai parodė, kad anekdotus pasakoję vyrai numerius gavo tris kartus dažniau už tuos, kurie anekdotų nepasakojo. Jie taip pat buvo įvertinti kaip patrauklesni ir protingesni.

Eksperimentų dalyviai tiek vyrus, tiek moteris laikė patrauklesniais, kai juos matydavo nuotraukose su kitais.

„Gero humoro jausmo poveikį gali dalinai paaiškinti faktas, kad juokaujantys žmonės laikomi labiau bendraujančiais ir protingesniais, – tokių savybių moterys ieško partneryje“, – rašo antropologas Gilas Greengrossas.

2. Žmonės atrodo patrauklesni, jei turi daug draugų

2013 m. tyrimo metu Kalifornijos San Diego universiteto mokslininkai atliko eksperimentą, kurio metu 25 studentai, tarp kurių buvo tiek merginų, tiek vaikinų, peržiūrinėjo 300 moterų nuotraukų. Kiekviena moteris buvo nufotografuota du kartus: pirmą kartą – su kitais žmonėmis, antrą kartą tai buvo portretas.

Kito eksperimento metu 18-kai studentų buvo pateikti įvertinti vyrų portretai. Rezultatai parodė, kad eksperimentų dalyviai tiek vyrus, tiek moteris laikė patrauklesniais, kai juos matydavo nuotraukose su kitais.

„Keli draugai ar draugės pašonėje gali būti nebloga pasimatymų strategija, ypač jeigu jų veidų bruožai papildo ir atsveria nepatrauklius jūsų bruožus“, – rašė tyrimo autoriai Drew Walkeris ir Edwardas Vulas.

3. Praleiskite nereikšmingus pokalbius

Žmonės, užduodantys gilius klausimus, vertinami geriau nei kalbantys apie paviršutinius dalykus. 1997 m. tyrimo metu Valstybinio Niujorko universiteto psichologas Arthuras Aronas su savo kolegomis suskirstė studentus į poras ir kiekvienos poros paprašė per 45 minutes atsakyti į iš anksto paruoštus klausimus, kuriuos vienas kitam jie turėjo užduoti.

Vienas klausimynas buvo nereikšmingi pokalbiai, o kiti klausimai vertė pamąstyti giliau. Gvildenant gilesnius klausimus, užsimezgė stipresnis ryšys tarp žmonių poroje nei paviršutiniško pokalbio metu. Du dalyviai po kurio laiko net įsimylėjo vienas kitą.

4. Būkite lyderis

Vienam tyrimui mokslininkai pakvietė 49 Viskonsino teisėsaugos padėjėjus, kad šie įvertintų įvairių politikų patrauklumą. Dalyviams patrauklesni pasirodė tie lyderiai, kurie atitiko dalyvių politinius įsitikinimus.

„Priešingai tradiciniams tyrimams, laikantiems fizinį patrauklumą kaip statinį bruožą, mūsų rezultatai pabrėžia priklausymo grupei svarbą – tai tarsi padidinamasis stiklas, per kurį matome žmogaus fizinį patrauklumą“, – tokias išvadas pateikė tyrimo autorius Kevinas Kniffinas.

„PetCity“ nuotr./Kelionė su augintiniu bus malonesnė, jei jai pasiruošite iš anksto
„PetCity“ nuotr./Kelionė su augintiniu bus malonesnė, jei jai pasiruošite iš anksto

5. Nutaisykite laimingą veido išraišką

Mokslas teigia, kad džiaugsminga veido išraiška gali kompensuoti tam tikrą sąlyginį fizinį nepatrauklumą. Dviejų eksperimentų metu Šveicarijos mokslininkai tyrė santykį tarp patrauklumo ir šypsenos. Jie pastebėjo, kad kuo platesnė šypsena, tuo veidas atrodė patrauklesnis.

6. Įsigykite augintinį

Jei vyras turi šunį, tai gali signalizuoti, kad jis yra rūpestingas ir geba prisiimti atsakomybę už ilgalaikius įsipareigojimus. 2014 m. atlikto eksperimento metu 100 izraeliečių moterų skaitė anketas apie vyrus. Kai kurie vyrai buvo apibūdinti kaip „niekšai“: jie buvo neištikimi savo partneriams ir įsiveldavo į muštynes. Kiti vyrai buvo apibūdinti kaip stereotipiniai „tėveliai“: sunkiai dirbantys ir gerai besirūpinantys savo vaikais.

„Niekšus“, kurie turėjo šunį, moterys visgi vertino kaip tinkančius ilgalaikiams santykiams. Įdomu tai, kad jie netgi buvo įvertinti kaip šiek tiek patrauklesni nei teisingi tėveliai su šunimis.

7. Stenkitės parodyti, kad esate geras

Jeigu aplinkiniai mano, kad žmogus yra geras, jo veidas jiems atrodo daug patrauklesnis. Vieno tyrimo metu 60 vyrų ir 60 moterų žiūrėjo į 845 jaunų žmonių nuotraukas, kuriose buvo užfiksuotos neutralios veido išraiškos. Ant kai kurių nuotraukų buvo parašyta – „padorus“, „sąžiningas“, „blogas“, „piktas“; ant kitų nebuvo jokios papildomos informacijos.

Žmonės, apibūdinti kaip geri, buvo įvardinti kaip patrauklesni už tuos, kurie buvo įvardinti piktais ar apie kuriuos nebuvo pateikta papildomos informacijos.

„Niekšus“, kurie turėjo šunį, moterys įvertino netgi kaip šiek tiek patrauklesnius nei teisingi tėveliai su šunimis.

„Asmenybės bruožai gali būti susiję su veido patrauklumu: teigiami asmenybės bruožai paryškina, o neigiami asmenybės bruožai sumažina veido patrauklumą“, – rašo autoriai Yan Zhang, Fanchang Kong, Yanli Zhong bei Hui Kou.

8. Pasirūpinkite savo statuso atributais

Cardiffo Metropolitano universiteto tyrimo metu vyrai įprastoje pozoje buvo nufotografuoti prabangiame bute bei įprastame bute. Nuotraukas vertinusios 35 studentės kaip patrauklesnius įvardijo vyrus, kurie pagal nuotraukas turėjo aukštą socialinį statusą, t. y. buvo nufotografuoti prabangioje aplinkoje.

9. Demonstruokite muzikinius sugebėjimus

2014 m. atlikto tyrimo metu mokslininkai paprašė 1500 moterų (amžiaus vidurkis – 28 metai) paklausyti paprastų ir sudėtingų muzikos kūrinių bei įvertinti kompozitoriaus patrauklumą.

Rezultatai parodė, kad moterys vaisingiausiomis savo menstruacinio ciklo dienomis rinkosi sudėtingesnius muzikos kūrinius bei sakė, kad ilgalaikiams santykiams rinktųsi sudėtingesnio kūrinio autorių.

10. Lavinkite sąmoningumą

2015 m. Australijos mokslininkai stebėdami studentus, dalyvaujančius greitųjų pasimatymų sesijoje, nustatė, kad moterys sąmoningesnius ir aplinkai atidesnius vyrus įvardija kaip patrauklesnius.

Prieš prasidedant sesijai 91 studentas užpildė klausimyną, kuriame reikėjo pažymėti, kiek jie pritaria tokiems teiginiams, kaip „suvokiu savo jausmus ir emocijas nereaguodamas į jas“ ir pan.

Po pokalbio su priešingos lyties atstovais abiejų lyčių studentai nurodė, kiek seksualus jiems atrodė jų partneris ir ar jie norėtų susitikinėti su tuo žmogumi.

Rezultatai parodė, kad vyrus traukė fiziškai patrauklios moterys. Tačiau moteris traukė sąmoningi vyrai. Mokslininkai mano, kad sąmoningi jaunuoliai trumpo bendravimo metu buvo dėmesingi savo partnerėms, geriau suvaldė savo nerimą, todėl merginoms jie pasirodė patrauklesni.

Fotolia nuotr./Pora.
Fotolia nuotr./Pora.

11. Užsiimkite ekstremaliu sportu

Moteris traukia vyrai, kurie priima – kaip tai vadina mokslininkai – medžiotojo–rinkėjo riziką.

Vieno tyrimo metu mokslininkai apklausė 233 studentus, kiek patrauklus jiems atrodytų partneris, užsiimantis tam tikra rizikinga veikla. Joms pateiktas sąrašas, kuriame įvairios rizikos suskirstytos į tam tikras grupes. Į medžiotojo–rinkėjo rizikos kategoriją pateko tokia veikla, kaip kalnų dviračiai, nardymas ir ekstremalus važinėjimas riedučiais. Į modernios rizikos grupę pateko akademinio darbo plagijavimas, neatsargus elgesys su chemikalais laboratorijoje, kompiuterio antivirusinės programos neatnaujinimas.

Tyrimo duomenimis, moterys sakė, kad jas labiau trauktų vyrai, užsiimantys medžiotojo–rinkėjo rizika. Ir atvirkščiai – netraukia moderniosios rizikos grupė, nes ši rizika tiesiog kvaila.

12. Dėvėkite raudonus drabužius arba aksesuarus

Ročesterio universiteto mokslininkai atrado, kad moterys, vilkinčios raudoną spalvą, vyrams atrodo patrauklesnės. Tyrimo metu buvo atlikti keli eksperimentai, kurių metu apie 30 studentų (vaikinų) peržiūrėjo juodai baltas jaunų moterų veidų nuotraukas, kurių fonas buvo raudonas, baltas, pilkas, žalias arba mėlynas.

Įdomu tai, kad paklausti, kas padarė įtaką jų duotam patrauklumo įvertinimui, nemaža dalis pasakė, kad raudona fono spalva, o tai leidžia daryti prielaidą, kad raudonai spalvai nesąmoningai teikiama pirmenybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius