-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 įpročių, kurių turėtumėte atsikratyti iki savo 30-mečio

Mums dažnai sako, kad turėtume sveikiau valgyti, dažniau sportuoti, vartoti mažiau alkoholio, tačiau kaip dažnai mes sąmoningai stengiamės pakeisti savo gyvenimo būdą? Artėjantis 30-metis yra puiki proga pažiūrėti į save iš šono ir patvarkyti to reikalaujančias gyvenimo sritis, norint gyventi ilgiau ir visavertiškiau, rašo businessinsider.com.
Draugės
Draugės / „Scanpix“ nuotr.

Paklausėme draugų bei Jungtinės Karalystės „Business Insider“ kolegų, kokių kenksmingiausių įpročių jiems pavyko atsikratyti (arba kokių įnirtingai bando atsikratyti) iki savo 30-mečio.

Žemiau pateikiame visapusišką „susitvarkyk savo gyvenimą“ kenksmingų įpročių, kurių turėtumėte atsikratyti iki savo 30-mečio, sąrašą.

Gyvenimas dėl savaitgalių

Pasak Harry, Jungtinės Karalystės „Business Insider“ jaunesniojo platinimo redaktoriaus, geriausias būdas nustoti tai daryti – planuoti kažką konstruktyvaus savaitgalio vakarams.

„Business Insider“ biuro vadovė ir žmogiškųjų išteklių koordinatorė pridėjo: „Susiraskite gerą hobį. Gera daryti kažką, kas nesusiję su darbu, bei bendrauti su draugais... ypač be kompiuterio.“

Užsirašykite į vietinį knygų klubą arba pasimaudykite baseine – po darbo sau skiriamas laikas gali būti labai malonus.

Greitos mados palaikymas

„Prieš sukankant 30-mečiui priėmiau sprendimą nebepirkti daiktų, palaikančių greitą madą, - sakė Laura, veiklos operacijų pareigūnė iš Londono. – Tai reiškia jokios „Zara“! Jau atsisakiau „H&M“ ir „Primark“. Sakoma, kad dauguma drabužių dėvime vos septynis kartus, todėl mano tikslas yra pirkti daiktus, kuriuos dėvėsiu daug kartų, net jei jie kainuos brangiau.“

Nuomonė, kad socialinis rūkymas yra priimtinas

Paulas iš Londono, užsiimantis įdarbinimu, sakė, kad socialinis rūkymas buvo didžiausia jo yda, kurios jis atsikratė prieš sulaukdamas 30-ties.

Dauguma žmonių, laikantys save socialiniais rūkaliais, stipriai savęs nesmerkia, kadangi jie nerūko kasdien arba „rūko tik tada, kai geria“.

Neverta jaudintis dėl draugysčių, kurios išyra. Dabar laiką ir pastangas skiriu draugystėms, kurios to vertos.

Tačiau vyriausybės gairėse sakoma, kad jei apskritai rūkai, turi didesnę riziką susirgti širdies ligomis ar vėžiu už tuos, kurie nerūko, o ką jau kalbėti apie nemalonų trumpalaikį poveikį, tokį kaip blogas kvapas iš burnos, senėjanti oda bei pinigai, kuriuos išleidžiate rūkalams.

TAIP PAT SKAITYKITE: Tylos savaitgalio patirtys vienuolyne: kitokia krikščionybė, kurios mes visai nepažįstame

Laikymasis draugysčių, kurios jau seniai pasibaigė

Kuo vyresni tampate, tuo labiau suvokiate, kad draugų ratas mažėja. Kai baigiate universitetą ir pradedate savo karjerą, kai kurie santykiai tiesiog neatlaiko atstumo išbandymo – ir Laura sako, kad turite su tuo susitaikyti.

„Po universiteto daugybę metų gyvenau užsienyje ir jau seniai išmokau, kad neverta jaudintis dėl draugysčių, kurios išyra. Dabar laiką ir pastangas skiriu draugystėms, kurios to vertos.“

123RF.com nuotr./Moteris lovoje.
123RF.com nuotr./Moteris lovoje.

Nesilaikote miego režimo

„Business Insider“ gyvenimo būdo skilties redaktorė Ali sakė: „Miegoti eidavau labai vėlai ir labai skirtingu laiku, todėl bandau atrasti tą laiką, kuriuo galėčiau eiti miegoti visada. Tikrai pajutau miego kokybės skirtumą.“

Nuomonė, kad savo formas galite patikėti medžiagų apykaitai

„Darbo metu turėjau daugybę pokalbių su asmeniniais treneriais, ir jie visi sutinka, kad norint pamatyti rezultatus, reikia sportuoti bent tris kartus per savaitę, - sakė „Business Insider“ gyvenimo būdo skilties žurnalistė Rosie. – Nemažai laiko skyriau įvairių užsiėmimų analizei, norėdama surasti tą, kuris man labiausiai tinka, o svarbiausia – tokį, kuris būtų patogus.

Bandau išvystyti įprotį sportuoti bent tris kartus per savaitę. Kartais tai reiškia, kad tenka praleisti socialinius dalykus arba darbo renginius, kurių praleisti nesinori, tačiau pradėjau laukti treniruočių, o man taip niekada nebuvo.“

Alkoholio vartojimas

Daugelis žmonių laikui bėgant bando sumažinti alkoholio vartojimą, ir pradeda mąstyti apie tai, kad tai, ką vartojame, gali būti dalis sprendimo.

Ypatingų akimirkų su draugais nevertinimas

„Kai sausio mėnesį reikia apmokėti skrydį ir sumokėti depozitą viešbučiui už atostogas, kurios bus tik rugpjūtį, labai lengva pasiduoti pagundai atsisakyti kelionės. Kai artėja bernvakariai ir mergvakariai, visko gali būti tiesiog per daug“, - sakė Rosie.

„Žinoma, visur sudalyvauti nepavyks, todėl rinkitės išmintingai. Tačiau taip pat svarbu atminti, kad gyvenime bus labai trumpas tokių kvietimų laikotarpis. Kai turėsite būsto paskolą ar šeimą, gali būti sutėdinga sau leisti tokias išvykas.

Tad pasimėgaukite tuo festivaliu, atostogomis namuose arba savaite saulės spinduliuose.“

Kompromisai dėl to, ko nusipelnėte santykiuose

„Business Insider“ psichologijos ir santykių skilties reporterė Lindsay sakė: „Nustokite santykiuose priiminėti kompromisus savo sąskaita vien dėl to, kad nežinote, ko esate verti, t. y., nesivaikykite kažko, kas jumis pakankamai nesidomi.“

Kažko darymas vien dėl to, kad manote, jog „derėtų“

Kalbant apie lankymąsi vakarėliuose ar renginiuose, Ali sako, kad neverta eiti vien todėl, jog jaučiatės, kad „derėtų ten eiti“.

„Gyvenimas per trumpas daryti tai, ko nenori; to išmokau knygos „The Life Changing Magic of Not Giving A F**k“, - sakė ji.

Prioritetą suteikiate fizinei, o ne psichinei sveikatai

„Nesuteikite savo fizinei (išorinei) sveikatai prioriteto, - sakė Megan. – Dietos ir sportas turėtų priversti jus jaustis gerai, o ne jausti kaltės jausmą. Rutina yra gerai, tačiau kai tai, kaip jūs elgiatės su savimi fiziškai, pradeda daryti poveikį tam, kaip elgiatės su savimi psichiškai – pusiausvyra nebėra teisinga.“

TAI PAT SKAITYKITE: Treneris apie tobulo kūno siekiančias moteris: „Žmonės nebesupranta, kas yra normalu“

Greitosios dietos

Hannah, labdaros darbuotoja iš Londono, sakė „Business Insider“: „Geriausia yra visam laikui į savo kasdienę rutiną įtraukti sveiką mitybą. Žinoma, per Kalėdas vis tiek priaugsite kelis kilogramus, tačiau daug lengviau po to juos numesite. Svarbiausia pasirūpinti, kad kasdien suvartotumėte 5 vaisių ir daržovių porcijas.“

123RF.com nuotr./Apsipirkinėjanti šeima
123RF.com nuotr./Apsipirkinėjanti šeima

Atsisakote lojalumo taškų ir nekaupiate oro mylių

„Oro mylias pradėjau kaupti maždaug prieš šešis mėnesius po to, kai supratau, kad dažnai skraidydama, jau senų seniausiai galėjau naudotis oro mylių privalumais, - sakė Ali. – Išsirinkite oro liniją, tapkite taškų sistemos nariu, gaukite kreditinę kortelę – eikite iki galo.“

Nesvarbu, tai oro mylių kaupimas naudojant kreditinę kortelę, įstojimas į oro linijos narystės klubą ar tiesiog prekybos centro lojalumo kortelės įsigyjimas – atlygis dažnai yra vertas sąlyginai mažų pastangų; be to, tai gali ateinančias atostogas paversti ranka pasiekamas.

Generalinis thepointsguy.com direktorius Brianas Kelly sakė „Business Insider“, kad didžiausia klaida, kurią žmonės daro su oro myliomis, – „jie pasiduoda net nepradėję“.

Laikas, leidžiamas su žmonėmis, manančiais, kad esate nereikšmingi

Megan iš „Business Insider“ sakė: „Atsisakykite žmonių, kurie verčia jus jaustis nereikšmingu. Kam eikvoti energiją žmonėms, kurie jūsų nemėgsta, kai galite leisti laiką su draugais, kurie jus myli?

Ne visi jus mėgs, tad nešvaistykite laiko, bandydami patikti visiems. Išmokite gyventi ir mylėti žmones, kurie myli jus tokius, kokie esate.“

Neekologiškų valymo produktų naudojimas

Yra daugybė mažų pokyčių, kuriuos galime įtraukti į kasdienę savo rutiną ir padėti saugoti aplinką. Laura sako, kad nusprendė prie aplinkos apsaugos prisidėti pirkdama ekologiškus valymo produktus.

Planų atšaukimas paskutinę minutę

Kadangi viskam negalite sakyti „taip“, svarbu iš anksto būti realistiškam dėl to, kas įmanoma, kad neįprastumėte paskutinę minutę nuvilti žmonių.

Laikas pradėti stebėti, kur dingsta jūsų pinigai, bei pasvarstyti, kaip taupyti pinigus.

„Viena didžiausių mano rezoliucijų – būti patikimesne drauge, - sakė Rosie. – Laikui bėgant ir artėjant 30-mečiui žmonės dažnai pradeda iš anksto planuoti susitikimus, todėl atšaukimai mažai toleruojami; tai taip pat galioja greitam atsakymui į žinutes, norint patvirtinti planus.“

Pinigų neturėjimas mėnesio gale

„Laikas pradėti stebėti, kur dingsta jūsų pinigai, bei pasvarstyti, kaip taupyti pinigus, kad nereikėtų būti be jų“, - papildė Hannah.

Yra daugybė taupymo programėlių, padėsiančių pamatyti, kur išleidžiate daugiausia pinigų.

Shutterstock nuotr./Taupyklė
Shutterstock nuotr./Taupyklė

Sudėtingų pokalbių atidėliojimas

Leonas, vysiausiasis „Business Insider“ video režisierius, sakė: „Manau, jauni žmonės dažnai tai daro, tačiau kuo vyresnis tampi, tuo dažniau tenka tokių pokalbių turėti.

Geriausia išeitis – griebti jautį už ragų. Palengvėjimo pojūtis po pokalbio tikrai to vertas.“

Savęs apgaudinėjimas dėl rimtų dalykų

Alexas, JAV „Business Insider“ naujienų redaktorius, sakė: „Užteks puikuotis ir pradėkite iš tiesų siekti rezultatų. Nebeapgaudinėkite savęs. Bulvės yra daržovės, tačiau ne visai. Vaikščiojimas ant bėgimo takelio sporto salėje maigant telefoną yra sportas, tačiau ne visai. Kažką darote dėl savęs, o ne tam, kad kažkam apie tai papasakotumėte.“

Mažas vandens kiekio vartojimas

„Dar prieš šešis mėnesius (ir visą laiką iki to) per dieną išgerdavau vos vieną stiklinę vandens bei labai daug arbatos darbe. Net žinodama, kad organizmui trūksta skysčių, nesivarginau atsigerti vandens“, - sakė Shona, „Business Insider“ technikos skilties žurnalistė.

„Pasirodo, tai labai kenkia jūsų odai, inkstams ir bendrai sveikatai, todėl pagaliau ant darbo stalo pradėjau laikyti vandens butelį.“

Reguliarūs vakarėliai, trunkantys visą naktį...

Dauguma žmonių sutinka, kad laikui bėgant, pagirios tampa vis sunkesnės. Aleksas sakė: „Nustokite reguliariai linksmintis visą naktį. Visai kas kita yra vienas kartas per mėnesį ar ypatingos progos.“

...Ir visą dieną trunkančios pagirios

„Nėra nieko blogiau už suvokimą, kad visą savaitgalį praleidote atsigaudami po penktadieninių išgertuvių su kolegomis“, - sakė Jonathanas, garso režisierius iš Londono.

Naktiniai sustojimai prie greitojo maisto restoranų

„Apsilankymai „McDonald‘s“ po išgertuvių bare – dar vienas įprotis, kurio norėjau atsikratyti prieš sulaukiant 30-ties“, - pridūrė Jonathanas.

Nesirūpinimas dantimis

„Tai reiškia valytis dantis du kartus per dieną (net po vakarėlių), reguliarūs apsilankymai pas odotologą ir, taip, tarpdančių valymas siūlu.

Turite tik vieną dantų „rinkinį“ – tad prižiūrėkite juos!“ – sakė Dina, „Business Insider“ vykdančioji redaktorė.

Apsaugos nuo saulės nenaudojimas

„Saulės vonių padauginimas – laikui bėgant tampa dar svarbiau prižiūrėti ir apsaugoti savo odą“, - sakė Hannah.

Ir tai galioja ne vien būnant prie jūros – dauguma odos specialistų rekomenduoja naudoti nedidelį SPF faktorių kasdienėje odos priežiūroje tiek žiemą, tiek vasarą.

Nuolatinis jaudinimasis dėl to, ką pagalvos kiti

Tai buvo populiariausias įprotis, kurio atsikratyti norėjo visi kalbinti kolegos ir draugai, todėl tikrai verta jį paminėti.

Emily, privati virėja iš Londono, sako: „Per daug laiko gražiausiais gyvenimo metais praleidau jaudindamasi dėl to, ką galvos kiti. Tai buvo tikras energijos švaistymas.“

Ilgalaikio plano neturėjimas

„Tikrai buvau kaltas dėl ilgalaikio plano neturėjimo, - sakė Leonas. – Iki to laiko, kai sueina 30, jau turėtumėte žinoti, ko norite iš gyvenimo, ir bent apytiksliai žinoti, kada kraustysitės/susituoksite/susilauksite vaikų/keisite darbą ir t. t.“

Charlotte, Muzikos verslo klientų vadybininkė, sakė „Business Insider“, kad artėjant 30-mečiui, kiekvienus metus ji pradėdavo prisėsdama ir apgalvodama visus pagrindinius savo gyvenimo aspektus, nuo karjeros iki santykių, norėdama suprasti, ką kiekvienoje srityje ji nori pakeisti ar patobulinti.

„Griežtai neseku savo progreso, tačiau skyrusi laiko šioms sritims įvertinti, sugebėjau sutelkti energiją į tai, ko noriu pasiekti, ir pasirūpinti, kad esu teisingame kelyje į savo laimingo ir sėkmingo gyvenimo versiją.“

Vida Press nuotr./Žvalumas
Vida Press nuotr./Žvalumas

Netinkančių internetinių pirkinių negrąžinimas

Lindsay sakė: „Netingėkite ir grąžinkite internetu pirktus drabužius, kurie jums netinka.“

Bandymas prisiminti visas svarbias datas ir susitikimus

Alanas, „Busines Insider“ sporto skilties reporteris, sakė: „Nusipirkite kalendorių ir metų pradžioje susirašykite visas svarbias datas, kad jų nepamirštumėte.“

Nesvarbu, renkatės popierių ar elektroniką, turite atrasti sistemą, tinkančią jums. Taip jausitės labiau organizuoti, o tai padės sumažinti stresą.

Kavos pirkimas kiekvieną rytą

Jei jūsų rytai užimti ir jums trūksta laiko, nusipirktas rytinės kavos puodelis gali atrodyti tarsi rytinis ritualas.

Tačiau mokslininkai paskaičiavo, kad tai gali kainuoti daugiau kaip 570 eurų per metus – beveik tiek kainuoja skrydis į Bali (į abi puses).

„Anskčiau kavą pirkdavau kiekvieną rytą, iki kol suvokiau, kiek šis malonumas man kainuoja, - sakė Rosie. – Dabar naudoju kavavirę ir investuoju į pakelį geros stiprios kavos, kurį laikau darbe. Kartais pirmadienio arba penktadienio rytais pasilepinu kavos puodeliu iš kavinės, tačiau sutaupau išties nemažai.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius