Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 metus negalėjusi pastoti Aistė: „Kai pažįsti savo ciklą, gali lengvai susirinkti dovanas ir apeiti trikdžius“

Dar prieš kurį laiką vilnietė Aistė Samulienė buvo susitaikiusi su ilgus metus besitęsusiais menstruacijų skausmais bei negalėjimu pastoti. Tačiau moteriai pasukus sąmoningumo keliu, ankstesnės problemos natūraliai išnyko. Šiandien ji jau penkerius metus su Lietuvos moterimis dalijasi žiniomis apie menstruacijų ciklo dovanas ir tikina, jog savo moteriškumo priėmimas ir įsiklausymas į save yra raktas į harmoniją.
Aistė Samulienė
Aistė Samulienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Aistė save pristato pirmiausia kaip moterį, žmoną ir trijų vaikų mamą. Vilniaus universitete baigusi ekonomikos studijas ir ilgus metus dirbusi personalo vadyboje, šiandien Aistė, kaip pati sako, yra tapusi visiškai kitu žmogumi.

Pokyčių pradžią moters gyvenime žymi prieš dešimt metų pradėta studijuoti Aura-Soma – spalvota sielos terapija, padėjusi jai iš naujo susivokti savyje ir atrasti balansą gyvenime. O po kiek laiko tapusi rašytojos, dvasinių praktikų moterims autorės Mirandos Gray mokine, Aistė pradėjo gilinti suvokimą apie moters cikliškumą.

Dabar ji savo patirtimi, žiniomis dalijasi seminaruose ir individualiose konsultacijose, meditacijose, judesio ir dvasinėse praktikose, kurių centre – moteriškumo žadinimas ir savęs pažinimas.

15min GYVENIMUI A.Samulienė atskleidė gilesnius moters ciklo klodus, papasakojo, kokios gamtos dovanos moterims suteikiamos kiekvieną mėnesį bei kaip galime suvokti moteriškumą.

– Minėjote, kad žinia, jog negalite susilaukti vaikų, jums atvėrė akis ir pakeitė gyvenimą. Kaip viskas vyko?

– Kai maždaug 2005-aisiais medikai mums su vyru pranešė, kad negalime susilaukti vaikų, – iki tol labiausiai rūpinausi darbu, tikslais, karjeros reikalais, – tad ta žinia buvo toks pirmasis sąmoningumą stipriai pažadinęs ir pabudinęs momentas. Pradėjau savęs klausti: „Kas vyksta? Kodėl?“

Kai išgedėjau, išsielvartavau ir priėmiau, kad negalime susilaukti vaikų, suvokiau, kad visgi mano mėnesinės yra labai skausmingos, o aš jau daugelį metų vartoju krūvas vaistų nuo skausmo. Pradėjusi mažinti vaistus, dar labiau patyriau, koks stiprus tas skausmas – supratau, kad tai nėra gerai ir taip neturėtų būti.

Ieškodama to priežasčių ir sprendimo būdų, išbandžiau įvairiausius metodus, bet niekas nepadėjo, kol apsilankiau pas homeopatę. Ji manęs paklausė, ar nesu nusistačiusi prieš kažkokį savo moteriškumo aspektą. „Ką jūs, tikrai ne“, – pasakiau jai. Aš gi ilgaplaukė, sukneliuota, visa tokia moteriška.

Bet po kiek laiko, tyloje ir ramybėje, mane pasivijo suvokimas, jog aš dariau viską, kad mano gyvenime tarsi nebūtų to „trikdžio“ – menstruacijų. Saujomis vartojau vaistus, kad nejausčiau jokių simptomų, naudojau tamponus, jaučiau nepasitenkinimą, kaip tos mėnesinės man trukdo – dirbti ar atostogauti.

Nusprendusi keisti tą požiūrį, pradėjau dar labiau gilintis į save ir užsiimti spalvota sielos terapija. Ši veikla man padėjo tarsi sugrįžti į save, geriau save pažinti ir pajusti, o menstruacijų skausmai natūraliai išnyko.

Galiausiai, kai per tuos kelerius metus su vyru tapome daug sąmoningesni visose gyvenimo srityse, o aš išlaisvėjau ir ėmiau leisti sau daryti tai, ko iš tikrųjų noriu, nutiko netikėtas dalykas – pastojau. Paaiškėjo, kad galiu susilaukti vaikų, nors iki tol septynerius metus nepavykdavo pastoti.

Aistė Samulienė
Aistė Samulienė

– Kaip susidomėjote moters cikliškumu?

– Po gimdymo ėmiau ieškoti būdų, kaip reguliuoti nėštumus, ir atradau natūralų šeimos planavimo būdą. Būtent per natūralų šeimos planavimą pradėjau stipriai tyrinėti savo menstruacijų ciklą.

Pirmiausia pažinau jį kaip fizinį procesą: kokie didžiuliai pokyčiai vyksta moters kūne kiekvieną mėnesį, kiekvieną dieną. Tada man susisiejo, kad jeigu fiziniu lygmeniu patiriame tokius pokyčius, natūralu, jog skirtingu metu mes ir jaučiamės labai skirtingai.

Prisiminiau savo savijautas, kai, atrodydavo, vienomis dienomis jaučiuosi žydinti, kupina jėgų ir lengvai bendraujanti, o po kelių dienų – tikra žiežula, kaip kitas žmogus. Panašiai būdavo ir darbe: skirtingu metu sekdavosi skirtingos veiklos.

Pajutau poreikį dar labiau pagilinti žinias apie moters ciklą: kaip jis siejasi su emocijomis, energija, darbingumu ir panašiai. Klausinėdavau sutiktų moterų, ką jos apie tai mano, kol kartą viena iš kolegių pasiūlė perskaityti Mirandos Gray knygą „Raudonasis mėnulis“.

Pradėjau skaityti tą knygą ir daryti joje nurodytas praktikas. M.Gray sistema man taip patiko, jog nusprendžiau asmeniškai su ja susipažinti ir išvykau pas ją mokytis. Be suteiktų žinių apie moters menstruacijų ciklą, M.Gray taip pat išmokė vesti moteriškumo palaiminimo, budinimo (ang. Womb Blessing) meditacijas.

Grįžusi į Lietuvą, sukviečiau moteris į pirmąją moteriškumo palaiminimo meditaciją per pilnatį. Dabar jau šešti metai, kai vedu šiuos užsiėmimus (penkis kartus per metus) ir skleidžiu žinias apie moters cikliškumą.

– Menstruacijų reikšmė dažniausiai siejama su moters vaisingumu. Kaip jūs suvokiate moters menstruacijų ciklą?

– Visų pirma, menstruacijos yra ne liga, o sveikatos požymis. Tad sakymas „sergu mėnesinėmis“ – visai netinkamas.

Kitas dalykas, kaip ir minėjote, menstruacijos žymi moters vaisingumą: nuo pat pirmosios ovuliacijos, kuri pasireiškia pirmosiomis mėnesinėmis paauglystėje, prasideda mūsų vaisingas laikotarpis, kuris užsibaigia menopauze.

Kas yra vaisingumas? Tai yra potencialas skleistis kūrybiškumui, kūrybiniam aktui. Tad laikas nuo pirmųjų mėnesinių iki menopauzės yra kūrybinės ir seksualinės energijos kupinas etapas. Tačiau moters, kaip kuriančios būtybės, kūrybos „vaisiai“ gali būti ne tik vaikai, bet ir daugybė kitų dalykų: darbai, projektai, meno kūriniai – iš esmės viskas, kas materializuojasi.

Menstruacijos yra ne liga, o sveikatos požymis. Tad sakymas „sergu mėnesinėmis“ – visai netinkamas.

Vyrų energijos srautas yra vienpusis, linijinis (nuo taško A į tašką B; nuo dabarties momento į tikslą) – beje, tokia kryptimi veikia ir šiuolaikinė visuomenė, o moteriai nuo pirmųjų mėnesinių „įsijungia“ ciklinis laikas, jos energija tampa svyruojančia. Kitaip tariant, moters energija viso ciklo metu juda ratu – pakyla ir nusileidžia, – ir taip kiekvieną mėnesį vis iš naujo.

Moters ciklą galima prilyginti gamtos ritmams: metų laikams, mėnulio ciklui. Mėnulis per ciklą pasirodo keturiais pavidalais: trimis šviesiais ir vienu nematomu. Taip ir moters menstruacijų ciklas yra sudarytas iš keturių etapų, iš kurių trys savyje turi šviesos ir energijos, o vienas atitinka tamsą ir pasinėrimą į vidinį pasaulį. Taigi moteris yra kaip mėnulis, kaip metų laikai – visą laiką pokytyje, kaitoje.

Kristinos Jasudaitės nuotr./Moteriškumo palaiminimo meditacijų susitikimas Dubingiuose
Kristinos Jasudaitės nuotr./Moteriškumo palaiminimo meditacijų susitikimas Dubingiuose

– Kas būdinga kiekvienam menstruacijų ciklo etapui?

– Kraujavimo (mėnesinių) etapas siejamas su mėnulio jaunaties faze, žiemos metų laiku. Tuo etapu moterims labiausiai sumažėja fizinės energijos ir darbingumo lygis, tačiau išauga vidinės energijos resursai. Kitaip tariant, energija iš išorės nukreipiama į vidinį pasaulį. O tai reiškia, jog moterys tampa labai įžvalgiomis, intuityviomis (nepriklausomai nuo to, ar užsiima dvasinėmis praktikomis).

Pasibaigus kraujavimui, prasideda aktyvi šviesos fazė, vykstanti apie savaitę iki ovuliacijos. Tuo metu moterims daugėja energijos, kuri orientuota į išorę – tikslus, rezultatus. Būdingas dėmesingumas detalėms, didelis proto aktyvumas, kūno lankstumas. Lyginant su mėnuliu, tai būtų priešpilnio fazė; pavasaris metų laike.

Savaitė, kada vyksta ovuliacija, lyginama su pilnatimi ir vasaros sezonu. Tuo laiku moteriai būdingas maksimalus energijos lygis: išauga jos savivertė, pasitikėjimas savimi. Tačiau skirtingai, nei etape prieš ovuliaciją, moters energija daugiau nukreipta ne į tikslų ar rezultatų siekimą, o į rūpinimąsi aplinka. Ovuliacijos metu moterims išryškėja motiniškos savybės, poreikis rūpintis šeimos nariais, kolegomis, draugais, būti sociume, tarp žmonių.

Kiaušinėliui neapsivaisinus, prasideda fazė, kai moters energija ima kristi žemyn. Šis etapas prilyginamas delčiai, rudens metui. Dažnai šiuolaikinei moteriai tai yra tragiškiausias laikas, nes vyksta taip vadinamasis PMS. Pripažįstama, kad artėjant link kraujavimo fazės, pakinta moters sąmonė – ji tampa daug jautresnė, emocingesnė; mažėja proto aktyvumas, gebėjimas susikoncentruoti į detales.

Aistė Samulienė
Aistė Samulienė

Tačiau „dylančio mėnulio“ fazėje moterims suteikiama ir didžiulė gamtos dovana – išaugusi kūrybinė energija. Tuo laiku moterys patiria kūrybinius impulsus – kūrybiškumas gali lietis įvairiose srityse. Ir tai būdinga visoms moterims, net ir toms, kurios sako, kad yra nekūrybiškos.

Beje, kiekvienos moters ciklas individualus ir neprivalo sutapti su mėnulio fazėmis. Tačiau mėnulio vaizdinys padeda geriau suprasti save ir vykstančius pokyčius, tad moterys, norinčios keliauti toliau, gali tyrinėti savo konkretų ciklą ir sąsajas su mėnulio fazėmis.

– Ko patartumėte vengti ir į ką koncentruotis skirtingais ciklo etapais?

– Vykstant kraujavimui, labai svarbu ilsėtis ir pakankamai išsimiegoti, kadangi tuo metu sumažėja fizinis pajėgumas. Galbūt vertėtų atidėti buities darbus ar aktyvias veiklas, kurioms reikia daugiau fizinės ištvermės, ir koncentruotis į pasyvesnius užsiėmimus. Naudinga skaityti dvasinę literatūrą, užsirašinėti mintis, sapnus.

Pasibaigus kraujavimui, kada prasideda aktyvi fazė, geriausia užsiimti tomis veiklomis, kurios reikalauja atidumo detalėms, kruopštumo, analizavimo. Tai puikus metas užbaigti pradėtus darbus, planuoti, siekti tikslų ir rezultatų, užsiimti aktyviomis veiklomis, sportu.

Ovuliacijos metu, kada turime daugiausiai energijos, verta planuoti viską, kas susiję su tarpasmeniniais santykiais. Susitikimai su draugais, kolegomis, artimaisiais, įvairūs renginiai, socialiniai susibūrimai šiuo etapu – ypač tinkami.

Jeigu šiuo etapu mes neišreiškiame savo kūrybinės energijos, ji pradeda brautis visokiais negatyviais pavidalais.

Na, ir priešmenstruaciniame etape labai svarbu užsiimti kūrybine veikla, tačiau koncentruojantis į procesą, o ne į rezultatą. Tai gali būti, pavyzdžiui, mezgimas, valgio gaminimas, tapymas, šokiai, dainavimas. Taip pat vertėtų užsiimti ir kokia nors „griaunančia“ veikla: tvarkyti namus, išmesti senus daiktus, kažką plėšyti.

Svarbu atminti, kad jeigu šiuo etapu mes neišreiškiame savo kūrybinės energijos, ji pradeda brautis visokiais negatyviais pavidalais (pvz., emociniais protrūkiais, konfliktiškumu).

Be to, priešmenstruaciniu etapu patartina vengti darbų, kuriems reikia atidumo detalėms, kadangi artėjant link kraujavimo, silpnėja gebėjimas susikoncentruoti. Tačiau dėl išaugusios kūrybinės energijos naudinga užsirašinėti įžvalgas, patyrimus, idėjas.

A.Mendelės nuotr./Karklė. Seminaras „Moters ciklo dovanos“
A.Mendelės nuotr./Karklė. Seminaras „Moters ciklo dovanos“

– Kuo yra naudinga sekti, stebėti savo menstruacijų ciklą? Kaip patartumėte tą daryti?

– Kiekvienas menstruacijų ciklo etapas suteikia nuostabių dovanų: energingumą siekti tikslų, rūpintis artimaisiais, užsiimti kūryba, ugdyti vidinę išmintį. Lygiai taip pat kiekvienas etapas pateikia ir tam tikrų trikdžių. Tačiau kai moteris pažįsta savąjį ciklą, ji gali lengvai „susirinkti“ dovanas ir „apeiti“ trikdžius.

Kai susitinkame su moterimis užsiėmimuose, ką kviečiu daryti, tai – stebėti save. Kol kas labiausiai pasiteisinęs būdas yra dienoraščio rašymas.

Menstruacijų ciklo kalendorius padeda lengviau planuoti kasdienes veiklas ir žinoti, ko iš savęs tikėtis.

Kiekvieną dieną užsirašome datą, ciklo dieną; galime pridėti ir mėnulio fazę, sapnus. Ir taip kasdien fiksuojame savijautą skirtingais lygmenimis – protiniu, fiziniu, emociniu; kaip reiškiasi seksualinė energija, kūrybiškumas. Tuomet po kelių mėnesių apibendriname užfiksuotą informaciją glaustame rate. Tokiu būdu sukuriame individualų menstruacijų ciklo kalendorių.

Toks kalendorius padeda lengviau planuoti kasdienes veiklas ir žinoti, ko iš savęs tikėtis. Pavyzdžiui, kad tuo metu erzins buvimas tarp žmonių ar greičiau apniks nuovargis. Tada ir nepriekaištauji sau, kad kažkas nepavyksta, o priimi save tokią, kokia esi.

Kitas dalykas, nors idealiu atveju menstruacijų ciklą sudaro keturi panašios trukmės etapai (kraujavimas, aktyvioji fazė, ovuliacija, priešmenstruacinis), dažniausiai mumyse dominuoja vienas ar du etapai, o kiti pasireiškia silpniau ar koks vienas netgi būna nunykęs. Ir nors moterys prie to įpranta, pradėjusios save tyrinėti, pastebi, kad tas disbalansas kelia diskomfortą.

Tad sekdama savo menstruacijų ciklą, moteris gali pastebėti, kuri jos pusė (aktyvioji ar pasyvioji) yra labiau dominuojanti. Tokiu būdu ji gali įsivertinti, kam ji skiria per daug dėmesio, o kam – per mažai, bei kas padėtų atrasti balansą (pvz., daugiau aktyvios ar pasyvios veiklos).

– Pakalbėkime apie moteriškumą – šiandien ši tema linksniuojama itin plačiai. Jūsų akimis, kas yra moteriškumas?

Moteriška būti motiniškai, jautriai, suprantančiai ir globojančiai, kaip ir pašėlusiai, aistringai, piktai,

– Moteriškumas yra besikeičiantis ir tą puikiai atspindi moters menstruacijų ciklas.

Kaip moteriška būti pasyviai, leidžiančiai ir priimančiai, lygiai taip pat moteriška užimti aktyviąją poziciją, siekti tikslų, rezultatų. Moteriška būti motiniškai, jautriai, suprantančiai ir globojančiai, kaip ir pašėlusiai, aistringai, piktai, susiliejančiai su maginiais dalykais, paslaptimis.

123RF.com nuotr./Moteris keliauja
123RF.com nuotr./Moteris keliauja

Kaip matote, moteriškumo aspektai yra skirtingi. Visuomet sakau, kad vienoje moteryje gyvena bent keturios moterys. Ir tai yra visiškai normalu.

Tačiau jei mes per daug „nueiname“ į kažkurią savo pusę, užgoždamos kitas, pradeda reikštis tos pusės šešėliniai dalykai. Pavyzdžiui, nuostabu būti aktyviai, mylinčiai ir globojančiai (kaip būna ovuliacijos periodu), bet jeigu moteris taip elgiasi visur ir visada – uždominuoja „mamos“ rolė, o tai ne tik išbalansuoja, bet ir neigiamai paveikia santykius su aplinkiniais.

– Ką dar patartumėte moterims, norinčioms geriau pažinti save, atskleisti ir puoselėti savo moteriškumą?

– Kuomet vedu praktikas moterims, dažnai išgirstu norą „sugrįžti į save“. Pastebiu, kad „sugrįžti“ dažnu atveju reikia į savo kūną – neretai šiuolaikinės moterys (kartais taip pat ir aš) gyvena prote, mentaliniame lygmeny. O kai iš minčių pasaulio leidžiamės į jausmų, sujungdamos šiuos du lygmenis, tada ir „grįžtame“ į savo kūną.

Manau, jog savęs tyrinėjimas ir stebėjimas, įsiklausymas į savo kūno pojūčius ir poreikius yra pirmas žingsnis link savęs pajautimo. O nuolatos stebėdamos savo fizinę, dvasinę, emocinę būklę, galime atrasti geriausius būdus, kaip pasirūpinti savimi.

Mes esame kintančios – kiekvienu menstruacijų ciklo etapu esame skirtingame energijos lygyje. Tai ir yra natūrali mūsų balansinė būsena.

Kitas dalykas, dažnai moterys sako, kad ieško balanso. Tačiau nereikėtų įsivaizduoti, kad balansas yra tuomet, kai mūsų kūnas visą laiką jaučiasi vienodai – taip nebūna.

Mes, moterys, esame kintančios – kiekvienu menstruacijų ciklo etapu esame skirtingame energijos lygyje. Tai ir yra natūrali mūsų balansinė būsena. Ir tik kai priimame mumyse vykstantį nuolatinį pokytį, galime patirti harmoniją. Jei nusistatome programą, kad visą laiką turime būti vienodos – aktyvios, disciplinuotos ir pareigingos, išgyvename sunkumų, nes tas nepavyksta.

Ir jeigu moteris daug laiko praleidžia aktyvioje, racionalioje veikloje, reikia leisti sau patirti tiesiog buvimą. O toms, kurios per daug užsimeditavusios – verta atrasti racionalių, aktyvių veikimo būdų savo kasdienybėje.

Galiausiai, moterims puoselėti savo moteriškumą ir moterišką energiją labiausiai padeda buvimas su moterimis. Kiekvienai moteriai būtų nuostabu retsykiais skirti laiko pasibuvimams su draugėmis ar giminės moterimis, užsiėmimams tik tarp moterų, moterų ratuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius