Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 psichologinės gudrybės, kuriomis apsiginsite nuo aplinkinių žmonių manipuliacijų

Kasdienybės santykiuose yra gausu manipuliacijų. Mes manipuliuojame vieni kitais bendraudami su kolegomis, šeimos nariais ir draugais. Ir dažnai tai netgi darome nesąmoningai. Portalas elle.ru atrinko keletą dažniausių manipuliacijų ir pataria, kaip jas pastebėti.
Manipuliacija
Manipuliacija / Fotolia nuotr.

Žodis „reikia“

Kaskart, kai kalbant nuskamba žodis „reikia“, kuris susijęs su pareiga ir būtinybe kažką daryti, verta užduoti klausimą: „O kam to reikia?“ Net jeigu jūs gaunate kokį nors pavedimą darbe, verta apsvarstyti, ar tikrai privalote tą darbą atlikti jūs. Kam tai bus naudinga? Manipuliatoriai paprastai nutyli, kad „reikia“ pirmiausiai jiems.

Beje, viena iš aktyviausių sričių, kuriose vyksta daug manipuliacijų, yra šeima. Tėvai dažnai reikalauja vaikų paklusimo netgi tuomet, kai juos žaloja psichologiškai, o vaikai patogiai sėdi tėvams ant sprando, įrodinėdami, kad tėvai turi padėti savo vaikams, net kai jiems seniai ne septyneri. O ką jau kalbėti apie pačių sutuoktinių santykius – šiuose santykiuose manipuliacijos tapusius tikru meno kūriniu.

Norint išgyvendinti manipuliacija iš santykių, pirmiausiai reikėtų sakyti tiesą apie save ir savo motyvus, užuot vertinus ir piršus kitiems nuostatą, kad jie privalo kažką duoti. Žinoma, yra rimtų situacijų, į kurias būtina įsitraukti visiems, pavyzdžiui, perkant butą, darant remontą, prižiūrint vaikus ir pan., tačiau paprastai kasdienybėje yra begalė situacijų, kai „reikia“ neturi nieko bendra su jūsų norais ir poreikiais.

Pažadų galia

Niekam nieko nežadėkite, jeigu nesate tikri, kad pažadą ištesėsite. Kartais mes ką nors pažadame tik dėl to, kad jaučiame aplinkinių, kurie manipuliuoja mūsų kaltės jausmu, spaudimą. Taigi geriau iš karto pasakykite „ne“ ar bent jau galutinai nepažadėkite, ko negalėsite padaryti. Tokiu būdu labai pasilengvinsite sau ateitį.

Nepirškite pagalbos, jeigu neprašo

Norėdami gera, dažnai mes padarome tik blogiau. Todėl jeigu jūsų neprašo pagalbos, nesiūlykite jos. Geriausiu atveju šis jūsų ketinimas ilgainiui bus suprastas kaip atsakomybė, jūs privalėsite padėti visur ir visada. Blogiausiu atveju liksite kaltas, jeigu viska pakryps kita linkme nei tikėtasi. Taigi pirmiausiai įsitikinkite, kad žmogui jūsų pagalba reikalinga. Ir niekada neprašykite pagalbos už kitą žmogų. Tai padės jums išvengti daugybės problemų, kurių net neįsivaizduojate.

Už pagalbą nesigėdykite taip pat paprašyti paslaugos

Bet koks prašymas neatsiejama nuo dėkingumo jausmo už pagalbą. Tik manipuliatoriams būdinga svaidytis tuščiais pažadais arba pamiršti, kokias paslaugas jiems yra padarę kiti. Jeigu atsiliepėte į kieno nors prašymą, nesigėdykite taip pat ko nors paprašyti. Tai netgi būtina!

Gyvenkite dabartimi

Praeities jau nebėra, ateities dar nėra. Yra tik dabartis. Ir būtent gebėjimas su malonumu išgyventi esamą akimirką gali jus priartinti prie laimės. Jeigu jumis kas nors bando manipuliuoti sakydamas: „Anksčiau tu toks nebuvai“, – nereaguokite. Taip pat ramiai priimkite ir aukso kalnus ateities pažadų. Aklai nepasitikėkite, geriau paklauskite: „Tai bus vėliau, o kas dabar?“

Viena stebuklinga frazė

„Prašyčiau netrukdyti“, – tai magiška frazė, suteikianti nepaprastai daug energijos ir jėgos. Ji iš kartop priverčia įkyrų žmogų atsitraukti ir palikti jus ramybėje. Ištarkite šiuos žodžius, kol dar nesukilo pyktis ar nepasitenkinimas ir daugybė negatyvių situacijų tiesiog neįvyks.

Krizės ir klaidos padeda mums augti

Svarbu suprasti, kad tik labai silpną žmogų gali palaužti nesėkmės. Tačiau iš tiesų žmonės nėra silpni, todėl bet kokios problemos mums suteikia galimybę keistis ir augti. Ir jeigu kas nors netyčia panorės jums priminti jūsų nesėkmes, kad įskaudintų, reaguokite ramiai ir užtikrintai: bet kokia patirtis yra gėtis, nėra gerų ir blogių situacijų, yra tik jūsų požiūris į jas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius