Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

9 tipiškos klaidos, kurios priverčia mus metų metus kentėti dėl nutrūkusių santykių

Santykių griūtis visada skausminga, ypač jeigu ji įvyksta ne mūsų iniciatyva. Pyktis ir nuoskaudos dažnai verčia mus elgtis neapgalvotai. Šie poelgiai ne tik gadina mūsų įvaizdį, bet ir neleidžia pradėti naujų, laimingų santykių. Portalas adme.ru į vieną vietą surinko tai, kas dažnai vyksta skiriantis su partneriu, bet ko nereikėtų daryti.
Santykiai
Santykiai / Vida Press nuotr.

Sukelti isteriją

Kai partneris išeina, atrodo, kad daugiau neturėsite progos jam išsakyti viską, ką galvojate. Todėl stengiatės kuo greičiau išlieti savo nuoskaudas, svaidotės įžeidimais ar mėtote per slenkstį mylimo žmogaus daiktus, apsimetate, kad ir patys norite išsiskirti.

Kodėl tai kenkia: pyktis greitai praeis ir greitai jums pasidarys gėda dėl to, ko prikalbėjote. Gali atsirasti iliuzija, kad žmogus jus paliko dėl jūsų grubumo ir neadekvataus elgesio. Nors iš tiesų tai tik padarinys, o ne priežastis, labai lengva patikėti, kad būtent jūs sugadinote santykius, todėl galite ilgam įstrigti bandydami viską ištaisyti. O tai gali baigtis dar prastesniais sprendimais ir poelgiais.

123rf.com nuotr./Susipykusi pora
123rf.com nuotr./Susipykusi pora

Kalbėti apie savo jausmus

Mylimo žmogaus išėjimas gali išmušti žemę iš po kojų, ypač jeigu tai jums netikėta. Dažnai žmonės po tokio išsiskyrimo bando išsakyti, kaip jie myli savo partnerį: rašo ilgus laiškus, skambina naktimis, prieš dėl drąsos išgėrę keletą taurių vyno. Jums atrodo, kad jeigu žmogus supras, kaip smarkiai yra mylimas, jis sugrįš.

Kodėl tai kenkia: problemų su jausmais turite ne jūs, o jūsų buvusi antroji pusė. Jūsų elgesys geriausiu atveju sukels jus palikusiam partneriui kaltės jausmą ir norą teisintis, tačiau tikrai nesukels noro grįžti. Greičiausiai jis stengsis minimalizuoti bendravimą su jumis, o jūs tik pasijusite apgailėtini ir sugniuždyti.

Priimti pasiūlymą likti draugais

Kai jus palieka, pasiūlymas likti draugais dažniausiai kyla dėl kaltės jausmo ar tiesiog norint turėti šalia savęs įsimylėjusį žmogų. Jeigu priimsite šį pasiūlymą iš karto po išsiskyrimo, tik dar labiau tapsite priklausomi nuo minčių apie buvusį partnerį.

Kodėl tai kenkia: jeigu išsiskyrėte ne abiejų pusių sutarimu, draugiškas bendravimas greičiausiai jus maitins viltimi, kad viskas susitvarkys. Galima metų metus taip draugauti ir laukti, kada jums pasiūlys atnaujinti santykius, tačiau laikas eis, o tokio pasiūlymo greičiausiai taip ir nesulauksite.

Vida Press nuotr./Sutuoktuvių žiedas
Vida Press nuotr./Sutuoktuvių žiedas

Reikalauti grąžinti dovanas

Kai kuriuos žmones, net jeigu jie yra tikrai dosnūs, po santykių nutraukimo užvaldo toks pyktis, kad jiems norisi bent kokios nors kompensacijos. Todėl jie reikalauja grąžinti dovanas arba išleistus pinigus. Tokiu būdu jie tiesiog nori įskaudinti buvusį partnerį, tačiau nepagalvoja apie tai, kaip atrodo šioje situacijoje patys.

Kodėl tai kenkia: po tokio poelgio vargiai sulauksite daugiau pagarbos sau, o buvęs partneris gaus progos papasakoti apie jūsų smulkmeniškumą pažįstamiems. Ir tuomet visi aptarinės jūsų trūkumus ir silpnybes. Palikite praeitį praeičiai, o savo įvaizdį partneriui – kaip rūpestingo ir mylinčio. Būtent taip sukursite kontrastą tarps savo šilto ir jo šalto bendravimo.

Specialiai ieškoti bendravimo

Palikti drabužiai, knygos, nepadovanotos dovanos ir kitos smulkmenos dažnai panaudojamos kaip pretekstas eilinį kartą priminti apie save. Atrodo, kad tame nėra nieko bloga, juk bendravimas – griežtai dalykinis. Tačiau iš tiesų yra kitaip.

Kodėl tai kenkia: nuolat ieškodami progos bendrauti su buvusiu partneriu, tik dar labiau prie jo prisirišite. Iš pradžių to galite nepastebėti, tačiau po pusmečio suprasite, kad nenorite eiti į pasimatymus su naujais žmonėmis, kadangi vis dar nešiojatės savo galvoje buvusį partnerį.

123RF.com nuotr./Pora.
123RF.com nuotr./Pora.

Daryti įtaką per bendrus pažįstamus

Jei liko kažkas neišsakyta, didelė pagunda bandyti išsiaiškinti situaciją į savo pusę patraukiant bendrus pažįstamus. Atrodo, kad jeigu pasikalbėsite su geriausiu buvusio partnerio draugu, jis gali paprotinti jį sugrįžti pas jus. Tačiau gausis priešingai.

Kodėl tai kenkia: jūsų buvusiam mylimajam greičiausiai pasirodys, kad darote jam spaudimą, ypač jeigu artimi žmonės iš tiesų pradės jį įkalbinėti, kad jis apsigalvotų. Toks spaudimas tik dar labiau sustiprins jo norą laikytis nuo jūsų atokiau. Kita vertus, greičiausiai niekas jo ir neįkalbinės, o jūs tiesiog veltui sugaišite laiką pasakodami apie savo problemas svetimiems žmonėms.

Viešai guostis socialiniuose tinkluose

Visi turbūt suvokiate, kad skambinėti buvusiam partneriui naktimis nėra protingas sprendimas. Tačiau noras parodyti jam, kad jums liūdna ir kad jį mylite, dėl to neišnyks. Dažnai šiam tikslui išnaudojami socialiniai tinklai, viešai juose rašant liūdnus postus ir dedant atitinkamas nuotraukas. Turite žinoti, kad tai nepadės atsikratyti liūdesio.

Kodėl tai kenkia: užuot galvoję apie tai, kaip galite praskaidrinti savo nuotaiką, jūs laukiate pagalbos iš išorės – kad grįžtų partneris ar bent jau paguostų draugai. Toks viešas savo emocijų demonstravimas greičiau sukelia susierzinimą ir aplinkinių pašaipas. Po kurio laiko jums taps gėda dėl tokio savo elgesio.

„Scanpix“ nuotr./Emocijos
„Scanpix“ nuotr./Emocijos

Aiškintis su nauju partnerio mylimuoju

Praėjo vos savaitė, o jūsų buvęs partneris jau turi naują porą? Apmaudas jus stumia ieškoti kontakto su tuo žmogumi, pasikalbėti su juo ir viską paaiškinti, ypač jeigu jums atrodo, kad jūsų santykiai dar nebaigti ir kad tai tik susipykimas, bet ne išsiskyrimas.

Kodėl tai kenkia: kapstydamiesi po šio žmogaus gyvenimą jūs vis daugiau dėmesio savo mintyse skiriate būtent buvusiam partneriui, užuot jo skyrę sau. Paprastas smalsumas gali virsti manija, kai jūs žinote apie naująjį partnerio mylimąjį viską – kur jis dirba, kaip atrodo, ką mėgsta, stebite visus jo trūkumus ir atvirai ar anonimiškai rašote jam įžeidžiančius dalykus. Vėliau jums bus labai gaila laiko, kurį iššvaistėte tam.

Stengtis išsiaiškinti išsiskyrimo priežastį

Jums gali pasirodyti, kad partneris kažko nesako, ir jeigu viską sudėlioti į savo stalčiukus, situacija pasitaisys. Jūs ne vieną mėnesį kapstysitės savyje arba kitame, kas buvo ne taip. Tačiau tai nepadės.

Kodėl tai kenkia: vargu, ar jums pavyks įtikinti partnerį savo pasiteisinimais ir prisipažinimais meilėje. Iš tiesų jūs nepasakysite jam nieko nauja – jis ir pats tai žino. Jeigu išsiskyrimo priežastis – ne jūsų netinkamas elgesys ir klaidos, už kurias reikia atsiprašyti, kapstytis praeityje nėra prasmės.

Kas gali padėti?

  • Pradėkite sportuoti.
  • Daugiau dėmesio skirkite mokslams, darbui ar naujiems pomėgiams.
  • Daugiau bendraukite su naujais žmonėmis.
  • Atsikratykite visų daiktų, kurie primintų buvusį partnerį.
  • Venkite savo santykių aptarimo su artimaisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius