Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar porai sveika miegoti kartu? O gal geriau pailsima, kai mylimieji miega atskirai?

Jei turite porą, tikėtina, kad miegate ne vienas. Daugelyje pasaulio kultūrų yra įprasta lova dalintis su romantiniu partneriu. Anksčiau tai įprastai būdavo sutuoktinis, dabar – ir nesusituokę artimai bendraujantys žmonės miega kartu. Bet ar tai geras sprendimas? O gal tai kaip tik kenkia sveikatai?
Pora lovoje
Pora lovoje / 123RF.com nuotr.

Dalijimasis lova yra įprasta gyvenimo dalis. Bet ar tai sveika? Skirtingi žmonės turi skirtingus ir kartais nesuderinamus miegojimo įpročius. Dėl to kai kurie žmonės mano, kad miegoti kartu nėra sveika, nes miegas nėra toks gilus ir sklandus, kaip miegant atskirai.

Tyrimų šia tema nėra daug. Ir tie, kurie buvo atlikti, labiau sekė žmonių judesius, o ne miego ritmus.

Taigi, Vokietijos mokslininkai dabar atliko išsamesnius tyrimus, į kuriuos buvo įtraukta 12 heteroseksualių porų, kurioms teko keturias naktis praleisti miego laboratorijoje.

Mokslininkai matavo miego ritmus, kai žmonės miegojo kartu ir atskirai. Tyrimo dalyviams taip pat reikėjo patiems įvertinti savo poilsį. Rezultatai parodė, kad miegoti kartu yra tiesiog gera mintis.

Greitų akių judesių miego stadija (REM), siejama su sapnais ir sveiku emocijų reguliavimu, buvo gilesnė, kai poros miegojo kartu. Kai žmonės miegojo kartu, jų miego ritmai sinchronizavosi, ir žmonės pabudo labiau pailsėję. Be to, partnerio judesiai netrukdė – greičiausiai prie jų priprantama. Tiesą sakant, kartu miegančios poros įprastai juda daugiau.

Tyrimo dalyviai buvo pakankamai jauni. Mokslininkai nežino, ar tuos pačius efektus pavyktų pastebėti vyresnėse porose. Tačiau bent jau dabar atrodo, kad poroms sveika miegoti kartu. Tai gerina miego kokybę ir suartina žmones.

Be to, nesakykite, kad jums nepatinka pabusti su žmogumi, kuris jumis rūpinasi ir kuriuo galite rūpintys patys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius