-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Aš nenusiteikusi seksui, nes...“ Kaip vėl sužadinti geismą ir norą mylėtis?

Esate nuolat pavargusi ir prastos nuotaikos? Portalas prevention.com turi tik moterims skirtų patarimų, kaip pagerinti apmirusį seksualinį gyvenimą.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Šiek tiek nesąžininga, kad vaikinai, kurie ir taip turi „tualetas nebūtinas“ privalumą, pagerinti atvėsusius lovos reikalus gali viena tablete, ar ne? Nors vaistų kūrėjai karštligiškai bando išrasti moteriškų aistros sukėlimo ekvivalentų, aišku viena – magiškų piliulių moterims nebus. Be to, kad mums reikia santechnikos patogumų, mūsų lytinis potraukis ir pasitenkinimas visiškai skiriasi nuo vyrų. Viena iš priežasčių – mūsiškiai priklauso nuo mūsų pirminės erogeninės zonos – smegenų – sveikatos.

Jei miegamajame esate nepatenkinta, gydymas gali varijuoti nuo kontracepcijos pakeitimo iki be partnerio patiriamų orgazmų.

Kartais jaudulys dingsta, nes lytinis potraukis (libido) negali taikiai sugyventi su stresu, pykčiu ir santuokine nesantaika. Arba praleidžiame sekso teikiamus malonumus, nes turime nerealių lūkesčių (didžiosios priežastys: nežinome tiek daug apie savo seksualumą, kiek manome žinančios, arba perskaitėme per daug erotinių romanų). Ir dar yra fiziniai dalykai: seksas būna atidedamas, nes mums trūksta miego, premenopauzė išbalansuoja hormonus, dėl to lytinė sueitis tampa skausminga.

Pripažinkit, mes – komplikuotos būtybės. „Nebus vienos panacėjos – vieno kremo ar purškalo, ar per nosį įkvepiamų vaistų – pagydančios visas moteris nuo seksualinės disfunkcijos, – teigia Laura Berman, filosofijos mokslų daktarė, sekso terapeutė. – Farmacijos kompanijos norėtų panacėjos. Būtent todėl jos ir yra rinkoje. Tačiau rezultato nebus, nebent į vaistų veikimo algoritmą jos sugebės įtraukti būdą nustatyti, ar moteris turi emocinių problemų.“

Kai kurioms seksualinėms problemoms spręsti reikia išorinės pagalbos, kitoms – medikamentų. Tačiau jei miegamajame esate nepatenkinta, gydymas gali varijuoti nuo kontracepcijos pakeitimo iki be partnerio patiriamų orgazmų. Toliau eina du dažniausi seksualinio gyvenimo žudikai – „Aš nenusiteikusi“ ir „Nepatiriu malonumo“ – bei už jų slypinčios tikrosios priežastys ir ekspertų patarimai, kaip su jomis susitvarkyti.

Aš nenusiteikusi...

Yra visa aibė priežasčių, dėl kurių jūsų libido yra sumažėjęs, įskaitant nuovargį, nuobodulį ir žemą testosterono (vyriško hormono, kuris, pasak ekspertų, taip pat prisideda prie moters libido) lygį.

...nes esu per daug pavargusi

Nesvarbu, kas jį sukelia – nemiga, vėlyva ar naktinė pamaina, naujagimis – nuovargis tikrai nėra afrodiziakas. Viskas, ką norite daryti lovoje, – miegoti. Kaip atgaivinti savo seksualinį gyvenimą, kai pati esate leisgyvė?

Atraskite laiko. „Kiek svarbus yra seksas, ir (kadangi jie susiję) kiek svarbi jūsų santuoka? – klausia Janet Hyde, filosofijos mokslų daktarė, psichologijos ir moterų studijų profesorė. – Visi sako, kad yra užsiėmę. Tačiau aš ir mano vyras randame laiko seksui. Svarbūs dalykai turi būti pirmoje vietoje.“ Tad išjunkite serialų kartojimus ir užveskite vienas kitą. Jeigu būtina, sako J.Hyde, ryte paskirkite pasimatymą, kad abu galėtumėte visą dieną galvoti apie tai ir vienas apie kitą.

Darykite TAI po sporto. Kai kurie žmonės, pasportavę prieš miegą, negali užmigti. Pasinaudokite atsiradusia energija. „35-40 minučių po vidutinio sunkumo treniruotės viskas jūsų organizme vyksta teisingai, – sako J Hyde. – Kraujas gerai cirkuliuoja, nervų sistemos veikla pasiekusi piką, tad po treniruotės suplanuotas sekas – geras seksas.“

Raskite kompromisą. Jei jūsų partneris bando inicijuoti glamones po ypač sunkios dienos, greičiausiai supyksite, nes jis nesupranta ir nemato, kokia pavargusi esate, sako Marianne Brandon, filosofijos mokslų daktarė, kartu su Andrew Goldsteinu, medicinos mokslų daktaru, Anapolyje įkūrusi Seksualinės sveikatos centrą. Jei jį atstumsite, greičiausiai jis taps dar reiklesnis ir spaus jus dar labiau arba atstos nuo jūsų ir jausis izoliuotas.

„Pasiūlykite kompromisą, – rekomenduoja M.Brandon, taip pat kartu su A.Goldsteinu parašiusi knygą „Reclaiming Desire: 4 Keys to Finding Your Lost Libido“. – Yra dalykų, neskaitant lytinės sueities, kuriuos galite padaryti partneriui, kurie nėra tokie sekinantys, bet vis tiek teikiantys pasitenkinimą, tokių kaip oralinis seksas arba glamonėjimas, kol jis masturbuojasi.“

...nes pykstu ant tavęs

Kraujas gerai cirkuliuoja, nervų sistemos veikla pasiekusi piką, tad po treniruotės suplanuotas sekas – geras seksas.

Problemos santykiuose dažnai tampa trečiu jūsų miegamajame. „Kai kurie partnerių nesutarimai prisidengia seksualinių problemų kauke, – sako Leonore Tiefer, filosofijos mokslų daktarė, Niujorko universiteto Medicinos mokyklos klinikinė psichiatrijos docentė ir „Sex Is Not a Natural Act“ autorė. – Daug paprasčiau pasakyti „Manęs nedomina“ arba „Man skauda galvą“, kai tiesa yra „Aš pykstu ant tavęs“.

Kai kurios problemos yra tokios rimtos, kad poroms reikėtų terapijos (pavyzdžiui, jei yra neištikimybės problema). Tačiau jei jūsų problemos yra įprastos ir neverčia susimąstyti, kokio velnio išvis su juo susidėjote, nespręskite jų seksualiniu badu. Jei spręsite problemas šiuo būdu, kentėsite abu.“

Naudokitės žodžiais. „Moterys dažnai naudoja seksą savo pykčiui komunikuoti, – teigia M.Brandon. – Komunikuokite žodžiais, o ne veiksmais.“ Leiskite partneriui žinoti, kad norite pakalbėti apie kai ką svarbaus. „Jei neperspėsite jo iš anksto, jis gali jaustis tarsi aklas, – sako moteris. – Galite pasakyti: „Yra kai kas, apie ką noriu su tavimi pakalbėti, ir sužinoti, ką apie tai manai. Koks laikas tau tinka?“ Pasirinkite laiką, kai jūsų niekas nepertraukinės, pavyzdžiui, kai vaikai jau miega.

Klausykite. Įdėmiai klausykite to, ką sako jūsų partneris – kai jis kalba, negalvokite bjauraus atkirčio. Atminkite, jūs bandote rasti bendrą sutarimą, o ne laimėti. Ir nesitikėkite greitos atomazgos, sako M.Brandon: „Svarbiausia yra bendrauti, kad nė vienas nesijaustų izoliuotas. Jums reikia nuolatinio dialogo.“

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Aš nenusiteikusi...

...nes nuolat darome tą patį

„Santykiai gali nusistovėti į modelius, kurie nepalaiko sveiko seksualinio gyvenimo, teigia M. Brandon. – Pavyzdžiui, pora gali tapti labiau panašūs į draugus, o ne meilužius, ir dėl to prarasti seksualinę kibirkštį.“ Net įprastas mylėjimosi technikų repertuaras gali paversti seksą nuobodžiu. Štai kaip tai paįvairinti:

Atgaivinkite nuostabius prisiminimus. Pamenate nuostabiausią turėtą seksą? Šiek tiek apie tai pagalvokite ir tada – pakartokite. „Jei pamenate, kas jus užvesdavo anksčiau, tai gali užvesti jus ir dabar“, – sako Marianne Brandon. Kasdien skirkite laiko fantazijoms apie nuostabų seksą su savo partneriu. „Įsivaizdavimas, kaip mėgaujatės seksu, padeda jūsų kūnui susijaudinti“, – priduria moteris.

Išmėginkite ką nors rizikingo. Padarykite tai, ko manėte niekada nepadarysią. Jessica Lange ir Jackas Nicholsonas aistringiausią savo pasimatymą turėjo naujos filmo „Laiškanešys skambina du kartus“ versijos filmavimo aikštelėje ant miltais nubarstyto virtuvės stalo. Atraskite naują pozą arba vietą, kuri jaudina jus abu.

Sulėtinkite tempą. Ar seksas tapo mechaniškas? „Greitas seksas dažniausiai neteikia jokio malonumo, – teigia M.Brandon. – Tai tarsi valgyti ledus: jei juos rysite, pojūčiai tikrai nebus tokie malonūs, kaip mėgaujantis jais mažais kąsneliais. Lėtinkite tempą tol, kol sueitis užtruks tris kartus ilgiau nei įprasta.“

Įdėmiai klausykite to, ką sako jūsų partneris – kai jis kalba, negalvokite bjauraus atkirčio. Atminkite, jūs bandote rasti bendrą sutarimą, o ne laimėti.

Inicijuokite seksualinį pokalbį. „Mylinčiose porose dažnai vyrauja perdėta baimė įžeisti partnerį, pasakius „man niekada nepatiko ši poza“, – sako L.Tiefer. – Dažnai pora turi skirtingą supratimą apie tai, kam seksas yra reikalingas: vienam atrodo, kad jis skirtas romantikai ir suartėjimui, kitas mano, kad tai per rimta, ir viskas tik dėl orgazmo.“

Pakalbėkite apie savo jausmus neutralioje vietoje (ne lovoje) su ta mintimi, jog dirbate ties projektu (savo seksualiniu gyvenimu) kaip kolegos, o ne deratės dėl darbdavio-darbuotojo santykių sąlygų. Atminkite, „seksas labai panašus į šokį. Tai lygiai toks pat bendradarbiavimas, klaidos, bei pasitaisymas ir pagyros pakeliui link tobulybės“, – primena Leonore Tiefer.

...nes rūpinuosi kūdikiu

„Dauguma akušerių-ginekologų nesako jums, kad viena iš šešių santuokų baigiasi skyrybomis per pirmuosius metus po pirmojo vaiko gimimo, – sako A.Goldsteinas, kuris taip pat yra instruktorius Johno Hopkinso Medicinos mokykloje ir Niujorko bei Vašingtono Vulvovaginalinių sutrikimų centro direktorius. – Apie 86% moterų pirmaisiais metais po gimdymo turi kažkokių seksualinių sutrikimų.“ Nuovargis ir ekstazės kupina meilė kūdikiui turi įtakos seksualinio gyvenimo pokyčiams, tačiau visa tai iš esmės sukelia hormonai. „Žindymas gali paveikti jūsų libido ir gebėjimą susijaudinti, o seksas netgi gali tapti skausmingas“, – sako A.Goldsteinas.

Maitinimas krūtimi jūsų organizme sumažina trijų cheminių elementų, reikalingų sveikam seksualiniam gyvenimui, gamybą – tai hormonai etrogenas ir testosteronas bei smegenų cheminis elementas dopaminas, kadangi visas kūno dėmesys (dėl hormono prolaktino) nukreipiamas į pieno gamybą. Prarandate sekso troškimą, ir jūsų kūnas nesugeba pasiruošti, net jei pajaučiate poreikį. Kai nėra pakankamai estrogeno, makšties sienelės suplonėja ir nesuteikia sueičiai reikiamos lubrikacijos, todėl seksas gali būti skausmingas (panaši problema ištinka menopauzės laikotarpiu).

„Laktacijos metu moterys taip pat vartoja vieno hormono (progesterono) kontraceptines piliules, o progesteronas yra vienas pagrindinių seksualinio gyvenimo priešų“, – teigia Andrew Goldsteinas.

Pakalbėkite apie savo jausmus neutralioje vietoje (ne lovoje) su ta mintimi, jog dirbate ties projektu (savo seksualiniu gyvenimu) kaip kolegos, o ne deratės dėl darbdavio-darbuotojo santykių sąlygų.

Yra nemažai dalykų, kuriuos galite daryti, kol žindote, tik nepamirškite, kad šis intymaus gyvenimo štilis yra laikinas, ir...

Naudokite, naudokite, ir dar kartą naudokite lubrikantus. Jie palengvina išsausėjusios makšties simptomus, tokius kaip niežulys ir dirginimas. Šie lengvai prieinami produktai yra geriausias variantas po jūsų pačių natūralių skysčių, padedantis išvengti skausmingo sekso.

Kol žindote, galite naudoti daktaro išrašytą vaginalinį estrogeno kremą, vaginalinį žiedą arba žvakutę. Kūnas sugeria tą nedidelį estrogeno kiekį, esantį minėtuose preparatuose, todėl žindomas kūdikis šios medžiagos negaus, tačiau ji padės sustiprinti makšties sieneles ir padidins lubrikaciją.

Aš nenusiteikusi...

...nes mano hormonai veda mane iš proto

Ne tik žindymas gali sujaukti jūsų hormonus. Hormoninės kontraceptinės tabletės, menopauzė arba kiaušidžių pašalinimas gali sujaukti subtilią pusiausvyrą – kartais dramatiškai.

„Visos hormoninės kontraceptinės tabletės gali padidinti prie sekso hormonų besijungiančio globulino (SHBG) kiekį, – sako A.Goldsteinas. – SHBG kraujyje susijungia su testosteronu ir jį „nukenksmina“. Kontraceptinės tabletės sumažina aknę, nes jos sumažina testosterono kiekį organizme. Dėl tos pačios priežasties mažėja jūsų libido.“

Daugumai moterų labai sunku pasiekti orgazmą nuo lytinio akto penis-makštis. Tai nepakankamai stimuliuoja klitorį, o būtent to moterims ir reikia.

Taip pat testosterono lygis pradeda natūraliai mažėti 25–30 metų moterims ir dramatiškai sumažėja pasiekus penktąjį savo gyvenimo dešimtmetį. „Tai ne dėl menopauzės“, – aiškina Andrew Goldsteinas. Kas vyksta menopauzės metu: nebevyksta ovuliacija ir kiaušidėse palaipsniui mažėja estrogeno lygis. Testosterono lygio sumažėjimas mažina libido, o estrogeno trūkumas dar labiau paaštrina problemą, kadangi sumažina lubrikaciją ir plonina makšties sieneles – dėl to seksas tampa skausmingas.

Jei moteriai atliekama operacija ir pašalinamos kiaušidės, iškart ištinka menopauzė, kadangi kiaušidės moters kūne yra pačios efektyviausios estrogeno gamintojos. Po operacijos taip pat dramatiškai sumažėja testosterono lygis. Šių problemų sprendimo būdai:

Pakeiskite kontraceptikus. Jei ir toliau norite vartoti kontraceptines tabletes, ieškokite tokių, kurių sudėtyje yra progestinų levonorgestrelio arba norgestrelio, kilusių iš testosterono – jos neturės tokios didelės įtakos jūsų seksualiniam gyvenimui. Varinė spiralė arba spiralė „Mirena“ yra tokios pat efektyvios priemonės, kaip ir kontraceptinės tabletės, ir jos mažai turi įtakos jūsų libido.

Shutterstock nuotr./Aistra gamtoje
Shutterstock nuotr./Aistra gamtoje

...nes man atliko dubens srities operaciją

Dažniausia dubens srities operacija yra histerektomija (gimdos pašalinimas), ir kai kuriais atvejais tai gali prisidėti prie negebėjimo seksualiai susijaudinti ar patirti orgazmą, teigia Andrew Goldsteinas. „Tai gali sumažinti kraujo pritekėjimą į makštį ir klitorį. Ši operacija taip pat gali pašalinti kai kuriuos nervus, įskaitant ir autonominius, praplečiančius kraujagysles ir padidinančius lubrikaciją.“ Ką galite padaryti:

Pakalbėkite su savo daktaru apie produktus. Būtent dėl to, kad dubens srities operacijos gali sumažinti kraujotaką genitalijose, šiai moteriškai problemai spręsti tinka, tarkim, viagra ir panašūs produktai (pagerinantys kraujotaką). Kaip rašo prevention.com, FDA (JAV maisto ir vaistų administracija – red.) patvirtino prietaisą, vadinamą „EROS Clitoral Therapy Device“; tai vakuuminė pompa, kuri virš klitorio sudaro vakuumą ir taip pagerina kraujotaką bei sustiprina jautrumą. Šį prietaisą reikia naudoti 3–4 kartus per savaitę; kai kurioms moterims gali tekti naudotis šia pompa keletą savaičių, kol pajus pagerėjimą – lengviau susijaudins bei patirs orgazmą.

Andrew Goldsteinas taip pat siūlo išmėginti botaninį produktą, pavadinimu „Zestra“. Nedidelis tyrimas, publikuotas žurnale „Journal of Sex and Marital Therapy“, atrado, jog šis aliejus, kuriame yra agurklių sėklų, dvimetės nakvišos aliejų bei šventagaršvės ir margenio ekstraktų, tepamas ant genitalijų susijaudinimui pagerinti, buvo daug efektyvesnis už placebą.

Aš nenusiteikusi...

...nes nepatiriu orgazmų (arba patiriu juos labai retai)

Jei tai apie jus, tai galbūt nustebsite sužinojusios, jog didžioji dauguma moterų lytinio akto metu nepatiria orgazmo. „Daugumai moterų labai sunku pasiekti orgazmą nuo lytinio akto penis-makštis, – sako Janet Hyde. – Tai nepakankamai stimuliuoja klitorį, o būtent to moterims ir reikia.“ Štai ką turite daryti:

Jei niekada neturėjote orgazmo... Geriausias būdas pradėti juos patirti yra suteikti juos sau pačiai, siūlo J.Hyde. Tai padės jums susipažinti su šiuo pojūčiu ir sužinoti, kas – ir kur – veikia būtent jums. Ekspertai, tarp jų ir J. Hyde, rekomenduoja sekso terapeutės Lonnie Barbach knygą „For Yourself: The Fulfillment of Female Sexuality“ kaip geriausią vadovą, mokantį, kaip prisiliesti – tiesiogine prasme – prie savo jausmų.

Jei orgazmus patiriate tik kartais... Ar orgazmą patiriate tik tenkinama rankomis arba oraliniu būdu? „Galbūt keliate sau nerealius tikslus, tikėdamasi, kad orgazmą patirsite sueities metu, – sako Janet Hyde. – Jei patiriate orgazmą nuo oralinių glamonių, kam nerimauti?“

Lavinkitės. „Ieškokite patarimų knygų, kurios nėra sufokusuotos į mediciną“, – siūlo Leonore Tiefer. Taip pat yra tinklapių, kuriuos ji rekomenduoja, tokių kaip „Betty Dodson“, „Toys in Babeland“ arba „Eve‘s Garden“ (būkite pasiruošusios, šie tinklapiai pakankamai pikantiški, tad derėtų juos trinti iš paieškos istorijos). „Geriausia, – sako moteris. – yra turėti grupinę diskusiją su kitomis moterimis. Sudarykite konfidencialumo paktą, sutarkite susitikti kartą per mėnesį ir atvirai viena su kita dalinkitės savo patirtimi. Galite tai paversti net knygų klubu. Išsirinkite knygą ir diskutuokite. Tai gali padėti pralaužti ledus vystant tvirtus tarpusavio ryšius.“

Kai kurie sveikatos sutrikimai – endometriozė, kiaušidžių vėžys, intersticinis cistitas (šlapimo pūslės uždegimas) – taip pat gali sukelti skausmą sekso metu, ir ne tik.

Pasitikrinkite savo tablečių dėžutę. Ar joje yra antidepresantų? Selektyvieji serotonino reabsorbcijos inhibitoriai (SSRI), vaistų klasė, kuriai priklauso, tarkim, prozakas, „tikriausiai yra pagrindinė anorgazmijos [negebėjimas patirti orgazmo] priežastis“, – teigia Andrew Goldsteinas. Jie užblokuoja jūsų malonumų centrą, sumažindami dopamino (tai vienas iš seksualinio triumvirato elementų, kartu su estrogenu ir testosteronu) lygį. „Žmonės, naudojantys SSRI, neturi pilno emocijų spektro. Jie dėl nieko per daug nesikremta, tačiau ir per daug nesusijaudina“, – teigia A.Goldsteinas.

Jei ta zombiška savijauta žlugdo jūsų meilės gyvenimą, paprašykite daktaro, kad pakeistų vaistus į kitą, padidinantį dopamino lygį (preliminarūs tyrimai parodė, kad depresija nesergančioms moterims tokie vaistai gali padidinti seksualinį potraukį).

Aš nenusiteikusi...

...nes man skauda

Bet koks skausmas, įskaitant ir artritą, gali paversti seksą nereikšmingu. Tačiau skausmas, apie kurį mes kalbame, yra skausmas genitalijų zonoje. Pagrindinė skausmo priežastis: nepakankama lubrikacija, dėl to lytinis aktas tampa kančia. Lubrikacijos trūkumą gali sukelti nepakankamas susijaudinimas arba estrogeno lygio sumažėjimas žindymo ar menopauzės laikotarpiu, arba po kiaušidžių pašalinimo.

Kai kurie sveikatos sutrikimai – endometriozė, kiaušidžių vėžys, intersticinis cistitas (šlapimo pūslės uždegimas) – taip pat gali sukelti skausmą sekso metu, ir ne tik. Kai kuriais duomenimis, apie 16% moterų serga vulvos vestibulitu, arba vulvodinija, kuri apibūdinama chronišku išorinių lytinių organų skausmu ir uždegimu. Kai kurioms moterims būna dubens dugno disfunkcija – sindromas, sukeliantis skausmingus raumenų spazmus, kuriuos sustiprina gimdymas, skoliozė arba apatinės nugaros dalies problemos, ilgainiui sukeliančios dubens iškrypimą.

Jūsų pasirinkimai:

Apsilankykite pas specialistą. Nueikite pas savo akušerį-ginekologą pasikonsultuoti dėl skausmų ir aptarkite estrogeno variantus. Jei manote, kad jums vulvodinija arba dubens dugno problemos, ieškokite vulvos skausmų specialisto arba uroginekologo, kurio specializacija dubens dugno sutrikimai.

Jus gali nusiųsti į biotechnologijos arba fizinę terapiją. Jei jūsų problemą sukelia raumenų spazmai, pasikonsultuokite su savo gydytoju apie botoksą. Naudojamas kosmetologijoje raukšlėms mažinti, botoksas yra tiriamas kaip vaistas nuo chroniškų dubens srities skausmų (jis veikia atpalaiduodamas raumenis).

Nelieskite tų vaistų nuo mielių infekcijos. Nebent jums nuolatos pasikartoja mielių infekcija – diagnozuojama daktaro – negydykite visų „apačios“ skausmų ar niežulių nereceptiniais vaistais nuo mielių infekcijos. „Moterys turi ribotas galimybes pačios sau diagnozuoti makšties infekcijas“, – sako Andrew Goldsteinas. Jis cituoja tyrimą, kuriame mokslininkai vaistinėse prašė moterų atlikti joms tyrimą – ir tik 30% turėjo mielių infekciją. Naudojant vaistus nesant infekcijai, galite sau pakenkti, kadangi vaistai sukelia dirginimą.

Venkite ir šito. Atsisveikinkite su „stringais“. „Apatiniai su juostele, prisigėrę skalbiklių ir minkštiklių, sukelia vulvai pavojų, kadangi jie gali sukelti dirginimą arba alerginę reakciją bei gali į makštį pernešti bakterijas ir mieles iš tiesiosios žarnos“, – teigia Andrew Goldsteinas. Jis taip pat rekomenduoja vengti kvapikliais "pagerinto" muilo, vonios putų bei moteriškosios higienos purškiklių, kadangi jie taip pat gali sudirginti makštį.

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr./Pora

Ar esate viena tokia?

Ekspertai nežino, kaip apibrėžti moterų seksualines problemas, o ką jau kalbėti apie tai, kaip nustatyti, kiek moterų tokių problemų turi. Diagnozė „moters seksualinės disfunkcijos sutrikimas“ apima keturias kondicijas: libido stoka, taip pat žinoma kaip hipoaktyvus seksualinio potraukio sutrikimas; sumažėjęs jautrumas ar gebėjimas susijaudinti, vadinamas moterų seksualinio susijaudinimo sutrikimu; negebėjimas patirti orgazmo, žinomas kaip moterų orgazmo sutrikimas; ir skausmas sekso metu, kuris yra suskirstytas į daugybę kategorijų.

Diagnozė eina koja kojon su vieninteliu įspėjimu: tai nėra sutrikimas, nebent moteris, turinti vieną ar kelias išvardintas problemas, dėl to kenčia. Jei nepatiriate orgazmo ir jums tai nerūpi, tai nebūtinai yra problema.

Viename dažnai cituojamame 1999-ųjų tyrime, publikuotame žurnale „Journal of American Medical Association“ JAMA), buvo rašoma, jog 43% moterų kenčia nuo vienokio ar kitokio seksualinio sutrikimo. Tačiau ši statistika yra ginčijama taip pat karštai, kaip ir prezidento rinkimai.

„Mintis, kad 43% Amerikos moterų turi seksualinių sutrikimų, yra beprotiška“, – sako Cynthia Graham, filosofijos mokslų daktarė, mokslininkė. Ji, kaip ir kiti JAMA tyrimo kritikai, atkreipia dėmesį į akivaizdžią spragą: nors mokslininkai klausė moterų, ar jos turėjo seksualinių problemų, kurios tęsėsi keletą mėnesių, jie pamiršo paklausti, kaip jos dėl to jautėsi. Kai kitas tyrimas susitelkė į moterų emocijas – 2003-ųjų tyrimą, kuris tyrė beveik 1000 moterų, atliko buvęs Kinsey instituto direktorius Johnas Bancroftas, medicinos mokslų daktaras, bei jo kolegos – vos 24% moterų sakė, kad seksualinės problemos joms kėlė nerimą.

Iš kurgi tokie neatitikimai? C. Graham tvirtina, kad „galite turėti seksualinių problemų, tačiau galite jas nurašyti susiklosčiusioms aplinkybėms – tokioms kaip nuovargis, stresas, naujagimis – ir nesijausti turinti kažkokį seksualinį sutrikimą. Šios moterys nemanė, kad tas seksualinio gyvenimo štilis buvo didžiausias jų negalavimų šaltinis.“

Kalbant apie seksą, tiesa ta, kad normalu yra tai, ką normaliu laikote pati.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius